KJENT FRA «VÅRT LILLE LAND» PÅ TV 2:

Engasjert direktør redder Erlandsens Conditori – inntil videre

HALDEN (TV 2): Forsiktig optimisme ved konditoriet i Halden etter at en næringsdrivende fra Sarpsborg betaler konditoriets gjeld og dekker lønn inntil august.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et enstemmig styre sa i dag ja til å fortsette driften av Erlandsen Conditori. 

– Vi var forberedt på å stenge, men ble enige om å prøve litt til, sier Bjørn Slåtterø til TV 2.

Det kan de gjøre i hvert fall et par måneder til med store bidrag fra frivillige, blant dem administrerende direktør Åge Stordal i Borg Systemvask AS.

Direktøren fra Skjeberg i Sarpsborg ble så engasjert da han så en reportasje på TV 2 om de to vennene, at han bestemte seg for å gi økonomisk støtte gjennom firmaet sitt.

– Når de vil jobbe, men ikke får lov, da blir du engasjert, sier Stordal.

Han forteller at han tenkte på saken gjennom helgen før han tok kontakt med styret søndag kveld. Nå dekker han konditoriets kortsiktige gjeld og lønn frem til 15. august. 

REDNINGSMANN: Åge Stordal reddet dagen og de neste ukene for Erlandsens Conditori.  – Jeg synes det er stort å kunne bidra, sier han. FOTO: BJØRNAR VERPEIDE / TV 2
REDNINGSMANN: Åge Stordal reddet dagen og de neste ukene for Erlandsens Conditori.  – Jeg synes det er stort å kunne bidra, sier han. FOTO: BJØRNAR VERPEIDE / TV 2

– Da blir det et nytt møte, så tar vi det derfra, sier direktøren.

Trenger assistent

TV 2s seere ble kjent med Kim Robin Johansen (22) og Daniel Harbo (34) i programmet Vårt Lille Land i vinter. Konditoriet de drev sammen med Malin Victoria Groth Pettersen, stod i fare for å måtte legge ned på grunn av økonomien. Den gang ble redningen en lokal Lotto-millionær.

Mandag møttes styret i Dagtia som driver konditoriet med én sak på agendaen: å avgjøre om de skal fortsette driften eller melde oppbud. 

Johansen og Harbo har nemlig fått avslag på søknadene om midler til en assistent som kan hjelpe dem med å drive kafeen, en såkalt brukerstyrt personlig assistent (BPA). For selv om de to psykisk utviklingshemmede mennene klarer mye, trenger de litt ekstra hjelp og tilsyn når de skal drive en kafé.

– Et pusterom

Før helgen så det mørkt ut, men i løpet av de siste dagene har flere meldt at de vil bidra økonomisk.

– Det gir oss et pusterom frem til vi forhåpentligvis får en riktig og varig løsning, sier Bjørn Slåtterø, nestleder i styret og stefaren til Daniel Harbo.

Han sier de kjenner en gryende optimisme etter at den kjente advokaten Geir Lippestad fredag kveld fortalte at han vil hjelpe dem og se på saken. I løpet av helgen har flere meldt at de vil støtte konditoriet økonomisk.

Vil ikke drive på gaver

Styret understreker imidlertid at de ikke vil fortsette driften uten en varig løsning fra det offentlige.

– Vi ønsker å få frem at vi ikke på tiggerferd. Vi ønsker ikke å drive konditoriet videre på gaver. Vi er selvsagt takknemlig for all driftsstøtte, men vi kan ikke drive videre om vi ikke får en varig løsning, sier Slåtterø.

Ordfører i Halden Thor Edquist (H) sier kommunen jobber for å finne en løsning.

– Administrasjonen er i kontakt med den statlige delen av NAV for å forsøke å finne en løsning på dette, men jeg kan ikke her og nå garantere at de finner en løsning, sier Edquist til TV 2.