GLØTT AV SOL: Sommeren 2015 lar vente på seg, selv om solen gløtter frem i deler av landet som her i Asker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /
GLØTT AV SOL: Sommeren 2015 lar vente på seg, selv om solen gløtter frem i deler av landet som her i Asker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /

Reiselivsekspert om dårlig vær og utsolgte sydenturer : – Kom deg på jobb

Reisebransjen jubler for oppsving og utsolgte feriereiser denne sommeren, men for solhungrige nordmenn er tidene dystrere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tenk vinter, sier reisekonsulent Anne Gro Ottesen i reisebyrået Berg-Hansen til TV 2.

For akkurat nå er reiser til varmere strøk dyre, og vanskelig å oppdrive. Ekspertene råder deg til å bruke sommeren til å jobbe, og heller spare ferien og pengene til en tur senere i år.

– En og annen strøplass er mulig å finne, men det er usedvanlig fullt, sier hun.

Samtidig fortsetter det ustabile været over hele Skandinavia med lavtrykk fra vest. Sommeren 2015 blir ikke som fjorårets.

– I sommer er løpet kjørt for mange som drømmer om stabil varme, sier Ottesen.

Opp tyve prosent

Mens sol-tørste nordmenn nå fortvilet jakter på veier til sol og varme, bobler reisebransje av glede.

– Vi har hatt en prisvekst på tyve prosent hittil i juli, sier markedssjef i Reisegiganten Bjørge Brekke, som gleder seg over ustabilt sommervær landet over. 

Sjekk hvordan været blir der du er

Veksten kan bare forklares med at folk søker mot det eksklusive, eller at været i Norge ikke har vært til å holde ut.

– Jeg tror det er været, sier han.

Etter to år med god norsk sommervarme, er de magre tidene for bransjene over. Nå er det knapt et ledig sete å oppdrive til «Syden».

Fullbooket

Et søk på avreise denne uken gir et magert resultat: 9 ledige charterplasser fra Oslo.

– Det blir litt bedre mot helgen og i august, men valgmulighetene er få og dyre. Du får knapt tak i billigtur til Syden for en familie på fire før skolen starter.

Også ruteflyene i retning Middelhavet er fullbooket.

– Det er knapt noen ledige seter til Spania, selv om vi aldri har hatt flere avganger. Og kommer du deg av sted, kan det bli dyrt å skaffe sted å bo. Det er ikke bare i Norge været har vært dårlig denne sommeren, påpeker Ottesen.

Er du villig til å bruke noen timer på reisen og gjøre noen stopp underveis, er det mulig å bli tint til margen også denne sommeren.

– De komfortable reisene er nesten umulig å finne.

Sommerglede i Hellas

Skepsisen til Hellas bransjen mente å se i juni, er med lavtrykkene forsvunnet.

– I juni var folk skeptiske, i juli har Hellas fått et veldig oppsving. Bulgaria og storbyer har også et uventet oppsving. Vanligvis er det ikke stor etterspørsel etter storbyferier før til høsten, men nå går alt unna, sier Ottesen.

Bare i storbyene og i veldig varme Dubai med godt over 40 grader, er det ennå greit med plasser.

Håp i det usikre

Meteorologen ser ingen tegn til større endringer i det skandinaviske værebildet de neste to ukene, men legger optimistisk til at det kan bli fint i august.

– Når prognosene er så usikre langt frem i tid, kan vi håpe, sier vakthavende meteorolog i Storm, Kristen Myklebust Fanestad.

De neste to ukene ventes været å holde seg som det er. Stabilt ustabilt. Gløtt av fine stunder på Sør- og Østlandet, jevnt dårlig i Vest- og Midt-Norge, men slett ikke ille i Nord Norge.

– Det er stort sett lavtrykk fra vest som preger værbildet i hele Skandinavia. Sommeren har vært dårligere enn ventet, og jeg skjønner det om folk begynner å bli vær-syke, sier Fanestad.