SEX-SJOKK! Roar (52) fanget sneglenes meget spesielle hyrdestund på film

Han trodde først det var to brunsnegler som hadde seg i hagen hans. Det skulle vise seg å være den forhatte sneglens fiende som forsøkte å reprodusere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekteparet Roar og Torill fra Skogsvåg i Sund kommune i Hordaland fikk seg et aldri så lite sneglesjokk i helgen.

– Vi satt på kjøkkenet da vi kikket ut vinduet. Da så vi noe som hang fra et tre som snurret rundt og rundt. Vi tenkte hva i all verden, er det noen som har hengt opp noe i treet vårt? forteller Roar til TV 2. 

– Hang fra en slimete tråd

De gikk sporenstreks ut for å ta en nærmere titt, og oppdaget at det var to snegler som var midt i parringsakten. Da dro han opp mobilen og fanget det hele på film. 

– Sneglene hang fra en slimete tråd, og var viklet rundt hverandre, mens kjønnsorganene hang under. Det var veldig overraskende, for dette har vi aldri sett før, sier Roar. 

– Datteren min har lagt det ut på Facebook, og de som har kommentert skriver bare æsj, og at det er ganske ekkelt. 

  • Se videoen i toppen av artikkelen og døm selv!

Først trodde de det var to brunskogsnegler som holdt på med det noe spesielle parringsritualet, men det skulle vise seg å være en annen art, som ikke kommer så godt overens med den forhatte folkefienden som brunskogsneglen har blitt. 

– Har litt sær sex

Forsker Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) fikk se videoen, og forteller til TV 2 at det ikke er den fryktede og forhatte brunskogsneglen som er fanget på film.

– Ser du snegler henge i et tre, så er det ikke brunskogsneglen. Dette er definitivt kjølsnegler, og mest sannsynlig boakjølsnegler.

– Denne arten har litt sær sex, for den har så stor penis at den ikke får det til på bakken. Derfor kryper de opp i trær og henger i par.

Arten er, som de fleste andre snegler, tvekjønnet. Dermed deponerer de sæd i hverandre, som senere befrukter egg når de utvikler de hunnlige kjønnsorganene.

Kan bekjempe brunskogsneglen

Boakjølsneglen kan dessuten være en god soldat i kampen mot brunskogsneglen.

– Angriper ikke aktivt, men sneglen er veldig territoriell. Den har en egen hule, og forsvarer reviret sitt. Dermed prøver den å jage bort andre snegler fra området. Men det er forskjellige rapporter på hvor effektiv den er.

Brunskogsneglen blir vanligvis ikke kjønnsmoden før i begynnelsen av august, og parringstiden varer til september.