GODT, MEN IKKE GODT NOK: Ekspertene tror ikke Morgan Schneiderlin, Louis van Gaal, Bastian Schweinsteiger og Matteo Darmian kan juble for Premier League-tittelen allerede kommende mai. Foto: Ted S.Warren/AP Photo
GODT, MEN IKKE GODT NOK: Ekspertene tror ikke Morgan Schneiderlin, Louis van Gaal, Bastian Schweinsteiger og Matteo Darmian kan juble for Premier League-tittelen allerede kommende mai. Foto: Ted S.Warren/AP Photo

Tabelltips: – Manchester United kjøper alt og alle og har ingen plan

Tabelltips Premier League: Manchester United er tilbake i Mesterligaen. Nå settes alle kluter til for også å komme seg tilbake på toppen av Premier League-tabellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4. plass: Manchester United* (Justert fra 2. plass tidligere denne uken)

Manchester United er tilbake i Mesterliga-kvalifisering denne sommeren, etter én sesong utenfor det europeiske selskap.

Det er de etter en 2014/15-sesong som inneholdt både nye skuffelser og store oppturer, men som til slutt endte med 4. plass i Premier League. 

Det var en plassering de røde djevlene ikke hadde havnet på siden 1985/86-sesongen, og også den eneste gangen foruten 2013/14-sesongen at man ikke hadde havnet i topp tre i Premier League.

Allikevel må det sies at jobben Louis van Gaal gjorde i sin første Manchester United-sesong var godkjent, all den tid det i første omgang handlet om å gjenerobre en plassering i topp-fire, ett år etter at man hadde havnet på en utrolig skuffende 7. plass.

Van Gaal kom til klubben som etterfølgeren til David Moyes, og satte umiddelbart sitt preg på spillertroppen. Ander Herrera, Luke Shaw, Marcos Rojo, Ángel Di María, Daley Blind og Radamel Falcao ble hentet til Old Trafford, men til tross for mange stjerner inn så hanglet det noe i de første ukene av sesongen. 

Store defensive skadeproblemer spilte også inn, og fem kamper ut i sesongen hadde de røde djevlene kun fem poeng. Det hadde de kapret etter hjemmekamper mot Swansea og QPR, samt borteturer til Sunderland, Burnley og Leicester, og i den sistnevnte av kampene ble Leicester i et utrolig 5-3-oppgjør det første laget i Premier League-æraen som klarte å slå Manchester United etter å ha ligget under med to mål.

Uken før hadde Erik Thorstvedt friskmeldt dem, og ment at de kunne komme til å kjempe om Premier League-tittelen allerede den sesongen. Allikevel fortsatte man å underprestere utover høsten og ble gjentatte ganger reddet av en utrolig David De Gea. I 2-1-seirene mot West Ham og Everton i månedsskiftet oktober/november viste spanjolen hvorfor han etter hvert skulle bli klubbens viktigste spiller, men både borte mot WBA og hjemme mot Chelsea i slutten av oktober måtte de ha sene utligningsmål for å sikre poeng.

Dermed lå klubben helt nede på 8. plass forut for sesongens første Manchester-derby i november, og med 0-1-tap på Etihad i det som var den tiende Premier League-runden for sesongen, måtte folk fram med statistikkbøkene. De viste nemlig at 13 poeng på ti runder var klubbens dårligste start på en sesong siden 1986/87, og sågar fire poeng dårligere enn under katastrofesesongen under David Moyes sesongen i forveien. 

1,5 milliarder på nye spillere hadde ikke gitt avkastning, og presset på van Gaal var stort da Crystal Palace kom til Old Trafford 8. november. Det oppgjøret skulle dog bli starten på en sterk snuoperasjon, for selv om 1-0-seieren etter Juan Matas scoring halvveis i 2. omgang ikke var ekstremt imponerende, dannet den et veiskille i Uniteds sesong. Fra og med dette oppgjøret gikk man nemlig over to måneder uten å tape i ligaen, og slo blant andre Arsenal og Southampton borte og Liverpool 3-0 på Old Trafford.

Les også: Tabelltips, Liverpool: – Hvis ikke de blir topp fire, ligger Rodgers tynt an

Dermed var de røde djevlene helt oppe på 3. plass ved nyttår, og havnet ikke utenfor topp fire igjen resten av sesongen. Kun Southampton og Swansea slo dem i januar og februar, før den ekstremt sterke mars-måneden befestet deres plass som et av ligaens fire beste lag. I tur og orden ble Sunderland (2-0), Newcastle (1-0), Tottenham (3-0) og Liverpool (2-1) slått, og april startet også ekstremt godt med 3-1 mot Aston Villa og 4-2 over Manchester City i sesongens andre byderby.

– Imperiet slår tilbake, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter sistnevnte triumf, og et United-lag på 3. plass - fire poeng foran City - så på dette tidspunktet ut til å kunne bli best i byen igjen allerede forrige sesong. 

Det var dog før City vant sine resterende seks kamper, mens United responderte på derbyseieren ved å tape 0-1 mot Chelsea, 0-3 mot Everton og 0-1 mot WBA i sine tre neste kamper. Seier mot Crystal Palace i tredje siste runde sikret allikevel Mesterliga-plassen, før 1-1 mot Arsenal og 0-0 mot Hull i de to siste betød at det ble 4. plass til slutt.

Dermed skal Manchester United ut i kvalik i slutten av måneden, men alt tyder uansett på at de er tilbake i Mesterligaens gruppespill når det tiltrer i september. Tilbake i toppen av Premier League er de også, og også denne sommeren har Louis van Gaal fått hente mange og store forsterkninger til klubben. 

Keeper:
Den viktigste mannen å forsikre seg om at blir Manchester United spiller også kommende sesong er allikevel David de Gea. Spanjolens flørt med Real Madrid har vart i hele sommer, men per dags dato er han fremdeles Manchester United-spiller. 24-åringen har vært på Old Trafford siden 2011, og etter en trøblete start har han virkelig slått tilbake mot kritikerne.

De to siste sesongene er han blitt kåret til sesongens beste spillere av klubbens egne supportere, og han kom også med på årets lag i Premier League både forrige sesong og i tittelsesongen 2012/13. Det sistnevnte til tross for at han kun spilte 28 av kampene i ligaen. De ti siste den gangen spilte nemlig Anders Lindegaard, som utnyttet muligheten godt i de Geas visdomstann-skadefravær. Ti kamper var nemlig nok til at eks-Aalesund-keeperen sikret seg medalje han også. 

I løpet av de to siste sesongene er det dog kun blitt én ligakamp på den danske 31-åringen, denne sesongen er han enda ett hakk lengre bak i keeperkøen og tirsdag kom det fram at han kan komme til å forlate klubben gratis. Sergio Romero er nemlig hentet til klubben, og mannen som var van Gaals førstekeeper i AZ Alkmaar blir i hvert fall ikke noe mindre enn andrekeeper på Old Trafford. 28-åringen er landslagskeeper for Argentina, men kommer fra reservekeeperoppdrag i både Monaco og Sampdoria forut for debutåret i engelsk fotball. 

Forrige sesongs internasjonale keepersignering, Víctor Valdés, ble ingen suksess, og skal være på vei bort fra klubben. De Geas landsmann har i hvert fall vært fullstendig ute i kulden tidligere i sommer, og skal ha nektet å spille kamper for klubbens nest beste lag. Den slags vil ikke van Gaal ha noe av, og 33-åringen får dermed neppe flere enn de to Premier League-kampene han fikk mot slutten av forrige sesong.

Les også: Valdés ferdig i Manchester United: – Det er bare en vei. Ut 

Forsvar:
I forsvaret er det foreløpig også kun snakk om en mann ut og en mann inn. Rafaels tid i klubben er over, og brasilianeren har skrevet under en fireårskontrakt med franske Lyon. Hans erstatter heter Matteo Darmian, og kommer fra italienske Torino. Den 25 år gamle italienske landslagsbacken har spilt 133 kamper i Serie A og skal først og fremst konkurrere med Antonio Valencia om en plass på høyrebacken.

Ecuadorianeren Valencia spilte nemlig vel så mye back som kant under van Gaals ledelse, og når vi vet at det i en del av kampene ble foretrukket et 3-5-2-system så er det vel få spillere i Fotball-England som passer bedre i en slik posisjon enn nettopp Valencia. 30-åringen kom til Old Trafford fra Wigan, som høyrekant, for nærmere 200 millioner kroner sommeren 2009.

I sitt første år på Old Trafford kom han med på sesongens lag i Premier League, før et ankelbrudd satte ham utenfor fra september til mars den påfølgende sesongen. Allikevel spilte han nok kamper til å bli ligamester og var med fra start i Mesterliga-finaletapet mot Barcelona i mai.

2011/12-sesongen ble så hans beste i Manchester United-drakt, og han ble kåret til årets spiller av både spillerne selv og klubbens medlemmer - den såkalte Sir Matt Busby Player of the Year-prisen. Etter sesongen overtok han den berømte draktnummer sju i klubben, men til tross for at 12/13-sesongen endte med ligatittel nummer to for ecuadorianeren var sesongen i seg selv en nedtur. Dermed returnerte han til draktnummer 25 i 13/14 og har beholdt denne i de to siste sesongene. 

På motsatt back skal Luke Shaw denne sesongen vise hvorfor van Gaal betalte over 350 millioner kroner for å hente ham fra Southampton forrige sommer. 20-åringen mistet starten av forrige sesong med en hamstringskade og kom aldri helt tilbake i kampform. Totalt ble det kun 16 ligakamper for ham i debutsesongen på Old Trafford, noe som var en nedtur for unggutten som sesongen i forveien hadde spilt 35 av 38 for Southampton og blitt kåret til ligaens beste venstreback.

Venstresiden var nemlig svært solid forspent forrige sesong, hvor to av klubbens mest versatile spillere, Marcos Rojo og Daley Blind, også figurerte i venstrebackroller. Rojo kom til klubben fra Sporting, og spilte både venstre stopper og venstre back i 4-4-2, samt stopper og vingback i 3-5-2 i sin første Premier League-sesong. 25-åringen kom direkte fra et sterkt VM med Argentina, og imponerte etter hvert i debutåret i engelsk fotball. Kasper Wikestad hadde ham blant annet med på sesongens lag i divisjonen.

På venstresiden av både forsvar og midtbane figurerte også Daley Blind store deler av forrige sesong. Nederlenderen ble hentet fra Ajax på overgangsvinduet siste dag, og spilte både sentralt på midtbanen og på vingbacken i van Gaals Manchester United forrige sesong. 25-åringen har i sommer også spilt midtstopper, og ser ut til å kunne bekle den rollen når den nye Premier League-sesongen starter lørdag.

Der får han trolig selskap av Phil Jones, som forrige sesong spilte en ligakamp mindre enn han er antall år. 22 kamper ble det nemlig på den storvokste 23-åringen, som kanskje er lei seg for at han gikk fra å være 22 til 23 i løpet av våren. Den engelske landslagsstopperen har tydeligvis nemlig et spesielt forhold til tallet 22. 22. september 2009 debuterte han for Blackburn, hans første klubb, før han 22. august 2011 fikk Manchester United-debuten. 22. november samme år scoret han for øvrig selvmål i en 2-2-kamp mot Benfica. Nå står han på 17 landskamper, men når nok 22 i løpet av sesongen.

Om man leter lenge nok i valutakalkulatorer klarer man sikkert å få overgangssummen fra Blackburn, 16,5 millioner pund, til å bli 222 millioner norske kroner også, men faktum er uansett at Jones var en dyr unggutt da han kom til Old Trafford sommeren 2011. Fire år senere har han kun én ligatittel og to Community Shields å vise til, noe han trolig hadde sett for seg skulle være flere titler da han signerte.

Ved siden av seg i forsvaret har Jones ikke hatt Chris Smalling så ofte som de fleste Manchester United-supporterne hadde sett for seg at han skulle ha, da både Rio Ferdinand og Nemanja Vidic forsvant fra klubben forrige sommer. Smalling spilte nemlig kun 25 ligakamper forrige sesong, og enkelte av dem var også i en høyrebackrolle. 25-åringen har 100 Premier League-kamper fordelt på fem sesonger etter overgangen fra Fulham, to ligatitler og 18 landskamper for England.

Forrige sesongs store skadeproblemer på både Smalling, Jones og Jonny Evans, sistnevnte som for øvrig har vært lenket bort fra klubben i hele sommer, førte til at to av klubbens unggutter fikk betydelig mer spilletid enn forventet i 14/15. Tyler Blacketts elleve kamper og Paddy McNairs 16 var i hvert fall mer enn noen hadde trodd forut for sesongstart. Sistnevnte ble kastet til ulvene under den enorme skadekrisen i september, og da laget vant alle hans fire første kamper ble det også mer spilletid utover i sesongen.

Midtbane:
I midtbaneleddet er det første og fremst to spillere med betraktelig mer å vise til enn McNair som det stilles først forventninger til kommende sesong. Sannsynligheten for at britiske tabloidaviser kommer til å benytte ordspillet «MancSCHnester United» etter signeringene av Bastian Schweinsteiger og Morgan Schneiderlin er i hvert fall stor.

For selv om Pep Guardiola mener at Schweinsteiger ikke har vært i form på tre år, er tyskeren en solid tilvekst både for Premier League generelt og Manchester United spesielt. 31-åringen er hentet for snaut 200 millioner kroner og har en CV som består av 111 landskamper for Tyskland, VM-gull og to VM-bronse, EM-sølv, en Mesterliga-tittel, åtte Bundesliga-titler og sju tyske cuptitler, og ble kåret til Tysklands beste fotballspiller i 2013.

Ikke mindre enn 13 sesonger har Schweinsteiger bak seg i Bayern München, og selv om han kun har spilt henholdsvis 22, 28, 23 og 20 ligakamper de siste fire sesongene er det knyttet enorme forventninger til ham i det som blir hans første år utenfor hjemlandet. Etter å ha startet karrieren på kanten er han blitt mer og mer sentral gjennom årene, og skal sannsynligvis styre spillet som en «spielführer» i en av to eller tre sentrale midtbaneroller kommende sesong.

Ved siden av ham er det knyttet minst like store forventninger til 320-millionersmannen Morgan Schneiderlin. Franskmannen er kun 25 år, men har spilt fast for Southampton i sju sesonger allerede. Han kan både gå dypt i banen og hente ballen, hadde flest ballerobringer og taklinger av samtlige i Premier League forrige sesong, og har både en arbeidsinnsats og en tilstedeværelse som få andre matcher. Samtidig han han være med på å styre spillet og figurere mer offensivt, og scoret fire ganger for The Saints i Premier League forrige sesong. 

Verken Michael Carrick eller Ander Herrera kommer til å gi bort plassen sin sentralt på midtbanen med det første, og når man ser nærmere på hvilke navn som er i Manchester United-laget fra før så skjønner man at van Gaal etter hvert har et luksusproblem i denne delen av laget. Statistikken med og uten Carrick forrige sesong var utrolig, da det skilte et helt poeng i snitt på de kampene 34-åringen startet og ikke.

Les også: Slik kunne Premier League-tabellen sett ut om Carrick spilte alle kamper

Siden Carrick kom til klubben fra Tottenham sommeren 2006 har han sikret seg fem ligatitler, en Mesterliga-pokal og en ligacup, og i tittelsesongen 2012/13 ble han kåret til årets spiller i klubben av United-spillerne selv. Da fikk han også en plass på sesongens lag i Premier League. 

Ander Herrera vil heller ikke gi fra seg en sentral plass uten å mukke. 25-åringen scoret på seks av sju skudd han hadde på mål i debutsesongen i Premier League, da han fikk totalt 26 kamper. Klubblegenden Paul Scholes mente i april sågar at Ander Herrera var den beste av signeringen Louis van Gaal gjorde forrige sommer.

Kun en midtbanespiller scoret flere enn spanjolen i ligaen forrige sommer, og det var Ander Herreras landsmann Juan Mata. 26-åringen nettet hele ni ganger, i det som var hans første hele sesong etter overgangen fra Chelsea i januarvinduet 2014. Etter to strake sesonger som årets spiller i Chelsea ble han veiet og funnet for lett av José Mourinho, og dermed ble Manchester United hans nye arbeidsgiver for 1,5 år siden. Til tross for at han heller ikke her har fullstendig funnet sin rolle, stod Mata forrige sesong for noen av høydepunktene i sesongen, blant annet det utrolige brassesparket som sikret seieren borte mot Liverpool i mars.

I midtbaneleddet var det også en annen mann som så ut til å finne seg selv igjen forrige sesong. Marouane Fellaini leverte nemlig seks scoringer, noe som var seks mer enn sesongen i forveien. 27-åringen gjorde seg bemerket i Premier League gjennom fem solide sesonger i Everton og ble hentet til Old Trafford av David Moyes for over 300 millioner kroner i august 2013. Debutsesongen ble ingen suksess, men under van Gaals ledelse gjenfant han noe av monsteret i seg utover forrige sesong. Med ett var han igjen den store, sterke, gigantiske belgieren man hadde lært seg å frykte i årene i forveien, og ikke den trege sentrale midtbanespilleren som alltid kom for sent i sitt første år i United-drakten.

En annen som fikk sin renessanse forrige sesong var Ashley Young. 30-åringen fikk en ny vår som vingback, og viste igjen spor av formen som for seks-sju år siden gjorde ham til en av ligaens mest fryktede kantspillere. Både i 2007/08 og 2008/09 kom han med på årets lag i Premier League for sine prestasjoner i Aston Villa, og det siste av de to årene ble han også kåret til årets unge spiller i Premier League av spillerne selv. 

Sommeren 2011 gikk han til Manchester United, men har kun vist sporadiske tegn til Villa-formen gjennom sine fire sesonger på Old Trafford. Hans 19 kamper i 2012/13 var dog med på å gi ham karrierens til nå eneste store trofé, så til tross for at han vant play-off-finalen med Watford i 2006 så står nok tittelen i 12/13 som hans største triumf på fotballbanen så langt.

Andre alternativer på kantene i Manchester United kommende sesong er ungguttene Adnan Januzaj, Jesse Lingard og Andreas Pereira, samt - enn så lenge - Ángel Di María. Sistnevntes overgang til Paris Saint-Germain er ennå ikke sluttført, men det er trolig kun snakk om detaljer som gjenstår før forrige sommers gigantkjøp har gått inn portene på Old Trafford i hjemmedrakt for siste gang.

De over 600 millionene som ble betalt til Real Madrid for hans tjenester så ut til å gi god valuta for pengene i starten, da han blant annet briljerte med målet som ble kåret til sesongens flotteste mål mot Leicester, men etter hvert som sesongen skred fram så ble også argentineren mindre og mindre involvert. Mannen som året i forveien hadde blitt kåret til banens beste i Mesterliga-finalen, kommet på drømmelaget i VM og på sesongens lag i Mesterligaen, så rett og slett ut som en skygge av seg selv. Allikevel ble han klubbens assistkonge, med ti i tallet, og selv om statistikken taler mot ham scoret han også tre ganger i ligaen i sin debutsesong i England.

Les også: Tallenes klare tale: – Di María kommer forferdelig dårlig ut

Forventingene var også store til unge Januzaj, ettersom han hadde vært ett av få lyspunkter under David Moyes i den utrolig skuffende 2013/14-sesongen. Fire mål og tre målgivende på 27 ligakamper i debutsesongen skulle dog bli til null i begge kolonner forrige sesong, og det attpåtil i den legendariske 11er-drakten som han hadde overtatt etter Ryan Giggs. Den nå 20 år gamle belgiske landslagsspilleren har en viktig sesong foran seg.

Dette kan også bli en «make or break»-sesong for Jesse Lingard. 22-åringen startet van Gaals første ligakamp forrige sesong, men ble skadet og måtte tilbringe siste halvdel av sesongen på lån i Derby. I sommer har han igjen vist seg fram, scoret blant annet mot Barcelona, og blir spennende å følge de neste månedene. Spennende kan det også bli å se om Andreas Pereira får sjanser. 18-åringen fra Belgia er sønn av den tidligere brasilianske toppspilleren Marcos Pereira, og har U-landskamper for begge nasjoner. I mars fikk han Premier League-debuten mot Tottenham, og også han har scoret mål i sommerens treningskamper. Han nettet mot San José Earthquakes.

Angrep:
Manchester Uniteds angrep kommende sesong handler foreløpig kun om tre mann, nemlig Wayne Rooney, Memphis Depay og James Wilson. Både Robin van Persie og Radamel Falcao er nemlig borte, og mye tyder også på at Javier «Chicharito» Hernández har spilt sin siste Manchester United-kamp.

Igjen blir mye opp til talismanen Rooney, som forrige sesong ble den første spilleren noensinne som scorer over ti mål i elleve Premier League-sesonger på rad. Rooneys tolv i ligaen var nok til å bli klubbens toppscorer, og også nok til å skyte ham opp i totalt 185 Premier League-mål i karrieren. Nå skiller kun to til Andrew Cole, som innehar 2. plassen, og dermed skal mye gå galt om ikke Rooney kun har Alan Shearer og hans 260 Premier League-mål foran seg når kommende sesong er omme.

170 av disse scoringene er kommet i løpet av elleve år i Manchester, mens de 15 første kom i Everton-drakt mellom 2002 og 2004. Da 16-, 17- og 18 år gamle Rooney var det største stjerneskuddet i engelsk fotball siden Paul Gascoigne, og skuffet heller ikke da han ankom Manchester United. Fem ligatitler, en Mesterliga-triumf og to ligacuptitler er det blitt med klubben, mens prisdrysset også har vært massivt på det individuelle plan.

I løpet av årene i Manchester er Rooney kåret til årets spiller i Premier League kåret av spillerne selv én gang, årets spiller kåret av supporterne to ganger, årets spiller kåret av journalistene en gang og årets unge spiller i Premier League to ganger. I tillegg er han tre ganger kåret til årets engelske landslagsspiller, han har fått prisen for Premier League-historiens vakreste mål og han er kåret til sesongens spiller i Manchester United to ganger. Tre ganger er han kommet også kommet med på sesongens lag i ligaen.

Nå er han Manchester Uniteds kaptein, og spilte flere ganger forrige sesong i en sentral midtbanerolle. Der startet han også kalenderåret, og det tok ham faktisk 560 minutter å bokføre 2015s første skudd på mål. Med de forsterkningene som er gjort, samt de spillerne som er sluppet på spissplass - i Falcao og van Persie - er det allikevel lite som tyder på at Rooney skal spille sentralt på midtbanen kommende sesong. Så har han da også blitt toppscorer i seks av elleve sesonger siden han kom til klubben, og beviselig vist at han vet hvor målet står.

Det samme har James Wilson, selv om flesteparten av 19-åringens scoringer foreløpig har kommet på aldersbestemte lag. Den lynhurtige angriperen fikk forrige sesong 13 kamper å bevise at hans to mål i Premier League-debuten mot Hull sesongen i forveien ikke var et blaff, men rakk kun å score ytterligere én gang på disse 13 opptredenene. I 2012/13-sesongen ble han toppscorer på U18-laget, til tross for store skadeproblemer, da han scoret 14 mål på 18 kamper. Sesongen etter fikk han prisen for årets akademi-spiller, da han fant veien til nettmaskene både for U18-, U19-, U21- og seniorlaget i løpet av samme sesong.

Les mer: Dette er James Wilson

Det er allikevel en annen unggutt det stilles størst forventninger til i Manchester United-angrepet kommende sesong. 21 år gamle Memphis Depay er nemlig klar for klubben, og kommer fra 22 ligamål for PSV i Æresdivisjon forrige sesong. Hurtigheten, uforutsigbarheten og teknikken skal få utfolde seg på den ypperste scene, og det blir spennende å se hvilken posisjon Memphis får i Old Trafford-angrepet kommende sesong. Han kan bekle begge vingene og spille som en av to spisser, men også spille alene i spissrollen, noe som betyr at han kan benyttes uavhengig av hvilken formasjon van Gaal går for.

Trener:
Landsmannen i sjefsstolen er om mulig nemlig enda mer uforutsigbar enn det angrepsspilleren er. 63-åringen har for alvor markert seg i sitt første år i engelsk fotball, og har vært en av Fotball-Europas største managere i over 20 år. Nederlandsk Æresdivisjon ble vunnet for første gang med Ajax så langt tilbake som i 1993/94, en triumf han også gjentok de neste to årene. 

I 1994/95 vant hans Ajax-lag også Mesterligaen, og van Gaal ble kåret til Europas beste trener av både franske Onze Mondial og magasinet World Soccer. Siden den gang har han ikke sett seg tilbake, og vunnet to La Liga-titler med Barcelona, Æresdivisjon på ny med AZ Alkmaar, Bundesliga med Bayern München og VM-bronse med Nederland. 

Opprenskningen i Manchester United-troppen startet forrige sommer, da han så famøst uttalte at han hadde overtatt «a broken squad», og etter en tung start fikk han etter hvert skikk på sakene også i sitt fjerde land som manager. Kravet var at Mesterliga-plassen skulle gjenvinnes, og så lenge man går klar den kommende månedens kvalik, så lyktes van Gaal i det i sin første sesong. 

Ekspertenes vurdering:
Fra og med kommende sesong er det dog helt andre krav som stilles til Manchester United-manageren. Det skal kjempes om ligatittelen, en plass de var 17 poeng unna forrige sesong, og én av de åtte i TV 2s ekspertpanel tror sågar de blir ligamester allerede nå.

– Dette er vanskelig å spå, men se på Louis van Gaals historikk og kjøpene de har gjort i sommer. Han har fått sette sitt eget stempel på laget, og jeg tror også det kommer minst en offensiv og en stopper før vinduet lukker, sier Kasper Wikestad.

TV 2s kommentator plasserer Manchester United helt øverst på sitt tips, og begrunner det like mye med at de andre lagene vil bli svakere, mens Manchester United blir sterkere.

– Det er veldig vanskelig å tippe topp fire i år. Det er nesten hipp som happ mellom dem, men i et slikt tips må man jo bare tippe. Jeg føler for første gang på lenge at dette er litt tombola, og grunnen til at jeg tror på Manchester United er mest på grunn av motargumentene jeg har mot de andre, sier Wikestad, og lister opp følgende:

  • Manchester City viste store svakhetstegn forrige sesong, og jeg er usikker på hvor sterkt Manuel Pellegrini står. Nøkkelspillere var overraskende svake sist. Yaya Touré og Vincent Kompany liknet ikke på seg selv. 
  • For Chelsea sin del er det vanskelig å gjenskape suksess. José Mourinho har en kjempeoppgave der. De har så å si ingen forsterkninger, og da er det vanskelig å bevare sulten.
  • Arsenal ser veldig sterke ut, men historikken er ikke på deres side.

Erik Thorstvedt tror ikke det holder til ligatittel, men har dem som en god nummer to.

– United på andreplass er på grunn av at de begynner å få et sykt sterkt lag. De har ekstremt mange gode spillere, og så kan man jo selvsagt spørre seg om det bare er en god ting. Noen vil bli blendet av alle disse kjøpene Manchester United har gjort, og alt dette skal spilles inn, men de har ekstremt mange gode spillere. Vi vet at det er et spørsmål på keeperplass, og de må ha en spiss til, men jeg tror at momentumet er i gang, sier han.

Det er dog ikke bare TV 2s ekspert som tror kommende sesongs Manchester United-lag blir bedre enn det de var forrige sesong. Øyvind Alsaker tror van Gaals mannskap blir nummer tre, så lenge de beholder keeperen.

– Med De Gea mellom stengene (en forutsetning) og et par signeringer til, har Louis van Gaal et mannskap som er sterkt nok til å vinne Premier League, men kanskje ikke allerede denne sesongen ettersom det er ganske mye nytt som skal fungere sammen. De bør være med i tittelkampen på en helt annen måte enn forrige sesong og hevde seg i en eller flere cuper for at dette skal bli godkjent. Det tror jeg United vil klare, sier han.

Til tross for skrytet stiller også Alsaker spørsmål ved enkelte deler av laget. 

– Etter mange år med det United-fansen vil kalle en tynn midtbane, er det mer schwung over denne lagdelen nå når Louis van Gaal har hentet inn Schweinsteiger og Schneiderlin. Det gir en mye hardere kjerne, men fremdeles kan det se ut som dette United-laget mangler en brikke eller to for å gå helt til topps, sier han.

Både bakover og i det offensive leddet er det noe som mangler, til tross for at Barcelonas Pedro ser ut til å være på vei inn.

– Ingen sjef er hentet inn i forsvar, og ingen toppspiss står klar til å overta for Robin van Persie, som mange nok føler hadde mer å gi. Utskjelte Di Maria sto for ti målgivende forrige sesong, så laget har mistet litt klasse selv om Depay og eventuelt Pedro er meget solide tilvekster, sier han.

Per-Jarle Heggelund tror heller ikke på mer enn tredjeplass, men spår at de gjenvinner plassen som «best i byen».

– Manchester United har gjort gode signeringer og selv om det mangler noen brikker i skrivende stund så ser den nye midtbanen ut til å slå gnister. Byrivalene City virker litt mette, men har kvalitet så det holder uansett hvordan vi vrir og vender på det. Allikevel setter jeg United som nummer tre, sier kommentatoren.

Den nye Premier League-kommentatoren Simen Stamsø Møller drar fram det tøffe kampprogrammet som en av hovedgrunnene til at han heller ikke setter dem høyere enn 3. plass.

– Louis van Gaal har bragt noe av vinnerkulturen tilbake til Old Trafford. Han hater å tape, noe vi merket de få gangene det skjedde forrige sesong. For selvtilliten og harmoniens skyld er det derfor viktig med en god start. Oktober-programmet er heftig, med bortekamper mot Everton, Arsenal og Crystal Palace, i tillegg til byderby på hjemmebane, sier han.

Midtbanen trekkes fram som sterkere enn på lenge, og Stamsø Møller er også spent på hvordan de nye spillerne vil bidra offensivt.

– Med smarte spillere som Schneiderlin og Schweinsteiger til å supplere og rullere med sjefen Carrick tror jeg laget vil bli mindre sårbare for overganger. Dette skjoldet kan bli viktig for å beskytte deres dårligste lagdel, forsvaret. Hvis inntrykket man har fått av Depay de få gangene man har sett ham stemmer, kan han være årets nykommer i Premier League, spår han.

Det stilles allikevel spørsmål ved angrepet, ettersom Wayne Rooney foreløpig ser ensom ut. Han spår dog flere signeringer, og bedring fra forrige sesongs 4. plass.

– Det sier seg selv at Rooney ikke kan spille alle kampene, nå som de også skal ut i Europa igjen. De trenger mer bredde og kvalitet på topp, men det tror jeg de fortsatt har midler og mulighet til. Dermed har jeg en følelse av at det blir enda et knepp opp på tabellen, sier Stamsø Møller.

Jørgen Klem tror også at det må nye spillere til dersom de skal gjøre det betraktelig bedre enn det gjennomsnittet spår.

– Manchester United har gjort flere spennende signeringer, og de kan gå hele veien, men da må de gjerne ha en stopper og en spiss inn. Foreløpig er ingen av delene kommet, sier han.

Trevor Morley hadde egentlig plassert Manchester United som nummer to på sitt tips, noe som også gjorde at de egentlig ville havnet på 3. plass på det gjennomsnittlige tipset, men TV 2-eksperten justerte dem ned til 4. plass tidligere denne uken.

– Jeg klarer ikke å se for meg at laget setter seg. De prøver å kjøpe alt og alle, og jeg ser ikke på laget deres og ser det for meg. Hos alle de andre der oppe så ser jeg for meg et lag som skal starte, men i Manchester United så vet jeg ikke hvem som skal spille og ikke. Jeg hadde dem som nummer to, men etter å ha sett Arsenal-imponere og et City-lag som ser friskere ut, så tror jeg nå ikke det blir bedre enn 4. plass dersom det ikke gjøres en enorm signering. Det ser ikke ut som om de har noen plan over det, sier Morley.

Den tidligere Premier League-spissen påpeker også at det er problemer i angrepsrekkene og at man ikke var veldig gode i store deler av forrige sesong.

– De var ikke så gode forrige sesong. Jeg tror van Gaal har vært heldig. På midtbanen så er Schweinsteiger en god spiller, men som folk sier så vet man ikke hvor frisk han er. I tillegg så sliter de spissmessig, og jeg lurer på hvor målene skal komme fra. Rooney er ikke en «out and out striker», og han kan bli frustrert om han ikke scorer mål. Det er mye press på ham og den nye Depay. 

Hva tror du? Hvor havner Manchester United? Ta diskusjonen under!