STJERNEFALL: Ronald Koeman mister Nathaniel Clyne, Morgan Schneiderlin og Toby Alderweireld, mens Fraser Forster er ute med skade hele sesongen. Forrige sommer forsvant Luke Shaw, Calum Chambers, Adam Lallana, Dejan Lovren og Rickie Lambert fra St. Mary's. Foto: Scanpix/montasje
STJERNEFALL: Ronald Koeman mister Nathaniel Clyne, Morgan Schneiderlin og Toby Alderweireld, mens Fraser Forster er ute med skade hele sesongen. Forrige sommer forsvant Luke Shaw, Calum Chambers, Adam Lallana, Dejan Lovren og Rickie Lambert fra St. Mary's. Foto: Scanpix/montasje

Tabelltips: Koeman må bygge enda et nytt lag: – Det går fint igjen

Tabelltips Premier League: For andre sesong på rad skal Southampton erstatte store stjerner. Klarer de det like bra denne gangen?

8. plass: Southampton

Forut for 2014/15-sesongen mistet Southampton følgende spillere: Luke Shaw (Manchester United), Rickie Lambert, Adam Lallana, Dejan Lovren (alle Liverpool) og Calum Chambers (Arsenal).

I tillegg forsvant manager Mauricio Pochettino til Tottenham, noe som betød at fem av de viktigste spillerne og manageren i det laget som sesongen før hadde overrasket ekstremt positivt og blitt nummer åtte i Premier League var borte. I tillegg var forrige sesongs toppscorer, Jay Rodriguez, fremdeles ute med en kneskade, som kom til å holde ham ute hele sesongen.

Klubbens nye manager var dog ingen hvem som helst, men selveste Ronald Koeman, og den tidligere klassestopperen hentet også inn spennende erstattere for de forsvunnede stjernene. I forsvarsrekken ble Shaw erstattet med Ryan Bertrand, som ankom på lån fra Chelsea, mens Toby Alderweireld ble hentet inn på lån fra Atlético Madrid for å fylle tomrommet eller Dejan Lovren. Ettersom man klarte å beholde Nathaniel Clyne, og det var han og ikke Chambers som var førstevalget på backen, trengte man ikke en direkte erstatter her. I tillegg hentet klubben også ny keeper i Fraser Forster, som betød at man oppgraderte i det helt bakerste leddet.

I de mer offensive rekkene ble det lenge spekulert i at også Morgan Schneiderlin ville forsvinne, da han var lenket til både Arsenal og Tottenham nærmest på daglig basis, og en stund så det også ut til at han ville lykkes i å tvinge gjennom en overgang. Franskmannen ble allikevel værende, og da klubben også fikk Lallana-og Lambert-erstattere i meget spennende spillere som Sadio Mané, Dusan Tadic og Graziano Pellé, som alle hadde perioder der de virkelig briljerte i sin debutsesong i Premier League, og Shane Long også ble klar for klubben etter kun et halvår i Hull, ble det tidlig klart at Koemans Southampton ikke stod noe tilbake for det laget Pochettino hadde forlatt.

Lenge stod de heller ikke tilbake for det laget Pochettino hadde overtatt, da The Saints i store deler av sesongen lå foran Tottenham, og kjempet om de gjeveste europeiske cupplassene fra start til mål. Kun Liverpool, i serieåpningen, og Tottenham ble for sterke for Koemans disipler de første tolv rundene, og Southampton lå utrolig nok på enten 2. eller 3. plass fra midten av september til den andre runden i desember. 

I løpet av en rekke der åtte av ni kamper ble vunnet, tok de røde og hvite blant annet fullstendig luven av alt som heter nordøst-engelske Premier League-klubber. Newcastle ble slått 4-0 i september, før Sunderland fikk det dobbelte i hatten og reiste den lange veien hjem fra sørkysten med 0-8 og sesongens største tap i hatten. Etter 3-0 til pause rant det inn etter hvilen, og få om noen kan vel glemme gliset Koeman satte opp da TV-bildene fanget ham på 8-0.

Mange mente at The Saints-boblen måtte sprekke, og da det kom tre strake tap mot Manchester City, Arsenal, Manchester United, og man også tapte en fjerde kamp i rekken med 0-1 i Burnley, ble det sagt at toget var gått for å henge med de aller beste. Men Koemans Southampton hevet seg på ny, og fra 20. desember til 17. februar var de igjen Premier Leagues beste lag. Fem av seks kamper ble vunnet, og det eneste laget som tok poeng fra dem var Chelsea som klarte 1-1 på St. Mary's. Når de øvrige motstanderne var Crystal Palace, Manchester United og Newcastle på fremmed gress, samt Everton og Arsenal i Southampton, så skjønner man raskt at 16 poeng av 18 mulige på disse var ekstremt.

Rekken betød også at man lå på 3. plass etter 22 serierunder, men dessverre for sørkystklubben holdt ikke formen helt inn. I løpet av de siste 16 kampene vant de kun fem ganger, og ble etter hvert forbigått av alle de seks lagene som de fleste regnet med ville ta de seks øverste plassene i ligaen. Fem av de siste seks kampene endte uten seier, men den seieren de fikk var attpåtil av det meget severdige slaget.

I nest siste serierunde slo man nemlig Aston Villa hele 6-1, blant annet etter Premier League-historiens raskeste hat-trick av Sadio Mané. I dette oppgjøret ledet man 5-1 til pause, og med 8-0-maltrakteringen av Sunderland tidligere i sesongen i bakhodet, betød dette at Southampton ble det første laget i Premier League-historien som scoret fem mål både i en førsteomgang av en kamp og i en andreomgang av en kamp i en og samme sesong.

7. plassen betyr også at klubben skal ut i Europa, for første gang siden 2003. Den gang kvalifiserte man seg som tapende finalist i FA Cupen, mens de denne gangen fikk plassen fordi begge cupene ble vunnet av lag som havnet i topp fem i utgangspunktet (i tillegg til at reglende der tapende FA Cup-finalist får Europaliga-plass er fjernet). Sist gang man har endt høyere i engelsk fotballs øverste divisjon er for øvrig i 1984/85, da man endte på 5. plass.

Keeper:
En av suksessfaktorene i forrige sesongs Saints-lag, som var laget med nest færrest baklengs i Premier League med sine 33, var det helt bakerste leddet. Fraser Forster var nemlig enorm etter overgangen fra Celtic, og Southamptons formdupp kom også som et resultat av skaden som satte ham utenfor fra mars til sesongslutt.

Det var forventet at bruddet i kneskålen ville holde ham utenfor i hvert fall ut året, men nå ryktes det at mannen som holdt nullen i 14 av 30 Premier League-kamper han spilte forrige sesong blir borte helt til neste sommer. I de åtte kampene uten ham i nettet, holdt Kelvin Davis og Paolo Gazzaniga nullen totalt én gang - i hjemmekampen mot Hull.

Derfor har også Ronald Koeman hentet en landsmann til klubben som skal forsterke denne lagdelen. Maarten Stekelenburg kommer på ett års utlån fra Fulham, og det tidligere førstevalget på det nederlandske landslaget tar med det fatt på nok en sesong på toppnivå. 32-åringen har 54 landskamper og ni sesonger i Ajax, to i Roma en i Fulham og en på utlån som reservekeeper i Monaco bak seg.

Forsvar:
For andre sesong på rad må det altså også gjøres endringer i bakre rekker, og denne gangen er det Nathaniel Clyne og Toby Alderweireld som forsvinner. På høyrebacken skal tidligere Sporting-spiller Cédric Soares eller Cuco Martina forsøke å bli den nye Clyne, og både den portugisiske 23-åringen Soares og 25-år gamle Martina som spiller landskamper for Curacao har store sko å fylle.

I midtforsvaret har man hentet i en mann, nemlig Steven Caulker. 23-åringen har rykket ned de to siste sesongene, med QPR og Cardiff, men har nå funnet seg en Premier League-klubb der det neppe skjer. I hvert fall ikke så lenge resten av gjengen holder oppe tettheten fra forrige sesong, der spesielt José Fonte var stor. 31-åringen spilte seg sågar inn i den portugisiske landslagsstroppen, og var blant mange eksperter på årets lag i divisjonen.

Japanske Maya Yoshida og rumenske Florin Gardos er fremdeles også alternativer i midtforsvaret, mens 20 år gamle Jordan Turnbull og 21 år gamle Jack Stephens er tilbake fra ett års suksessfulle utlån i Swindon og kan de neste til å få debuten fra klubbens strålende akademi. Den debuten fikk 19-åringen Matt Targett allerede forrige sesong, og spilte seks kamper og er et alternativ til Ryan Bertrand på venstrebacken.

Midtbane:
Den viktigste erstatningsjobben må nok uansett gjøres i midtbaneleddet, der Morgan Schneiderlin-overgangen til Manchester United betyr at klubbens bærebjelke sentralt de siste sju sesongene er borte. Hans direkte erstatter, Jordy Clasie, har fire sesonger i Feyenoord bak seg og elleve landskamper for Nederland.

24-åringen bør raskt bli vant til Premier League-tempoet, men har heldigvis rutinerte Victor Wanyama og Steven Davis ved siden av seg. 24-årige Wanyama var forrige sesong tilbake i formen som viste hvorfor klubber som Arsenal og Manchester United jaktet ham i Celtic-dagene, mens man i eks-Rangers spiller Davis har en trofast sliter, som helt siden debuten i Aston Villa i 2004/05-sesongen har løpt utrettelig både på engelske og skotske Premier League-baner.

James Ward-Prowse er fremdeles også i laget, og når han nå har rukket å fylle 20 år er det etter hvert forventet at han vil ta ytterligere steg og melde seg på i en kamp om landslagsplass. Han står med tre mål på 13 U21-landskamper og er en frisparkekspert man trolig vil få se flere scoringer av etter ta det endelig løsnet og han fikk sitt første i Premier League mot Hull fra straffemerket i april.

Jevnaldrende Harrison Reed og Sam McQueen stilles det også forventninger til. Førstnevnte har rukket å spille elleve ligakamper fordelt på to sesonger, mens McQueen kun fikk åtte minutter i FA Cupen i sesongen som var. I sommer skrev han dog under ny fireårskontrakt, og kan bli en ving å følge med på i månedene som kommer.

Det gjør ogsås serbiske Dusan Tadic, som i sin første sesong i Premier League leverte fire mål og sju målgivende pasninger. 26-åringen kom fra Twente forrige sommer, og viste til tider med sin slepne teknikk og lekre pasningsfot at han egenskaper få andre forunt. Blant annet ble han matchvinner på Old Trafford.

Den andre av de offensive kantforsterkningene forrige sommer, Sadio Mané, viste også prov på at han kan bli en Premier League-attraksjon i årene som kommer. 23-åringen fra Senegal scoret totalt ti mål, nest mest i laget, og huskes best for de tre mot Aston Villa 16. mai. De kom nemlig i løpet av to minutter og 56 sekunder, og er tidenes raskeste hat trick i Premier League.

Angrep:
Den eneste som scoret flere mål enn Mané i Southampton-drakt forrige sesong var Graziano Pellè. Italieneren kom fra Feyenoord der han hadde puttet 50 i ligaen på kun 57 kamper, men allikevel var de fleste lettere sjokkert da han stod med seks på de første åtte også i Premier League. Kanskje gikk det også til hodet på mannen på 1,94, som ikke scoret igjen i ligaen før i 1-2-tapet mot Manchester United i desember. En ny scoringstørke fulgte etter puttingen mot Everton to uker senere, for Pellès neste ligamål kom ikke før i april. Da løsnet det også igjen, og med fire på de siste sju er det ingen grunn til å avskrive 30-åringen forut for kommende sesong.

Hvordan Koeman ønsker å komponere ting på topp er uklart, ettersom han denne sommeren også har hentet inn Juanmi, som i motsetning til Pellè er en liten luring. Med sine 1,69 på strømpelesten har den spanske 22-åringen scoret mål for Málaga de siste sesongene, og fikk sin landslagsdebut i mars.

Det skal nemlig trolig også bli kamper på Shane Long, forrige sommers storkjøp fra Hull, som kun scoret fem ganger i ligaen i sin første Southampton-sesong, og ikke minst Jay Rodriguez, som returnerer fra skade. 26-åringen nettet som nevnt 15 i ligaen i 2013/14, og skrev ny fireårskontrakt i mai til tross for at han mistet både forrige sommers VM og hele forrige sesong med kneskade.

Trener:
Heldigvis har The Saints en mann som vet å komponere ting på trenerbenken. Ronald Koeman var en av verdens beste forsvarsspillere i sin tid i Ajax, PSV og Barcelona, og kjent for et fryktet skuddbein. Som midtstopper eller defensiv midtbanespiller er det intet annet enn imponerende å score 239 ligamål i løpet av en spillerkarriere. Hardhausen ble sågar toppscorer i Mesterligaen i 1993/94 med åtte mål.

Etter spillerkarrierens slutt har han fortsatt å imponere som manager. Sine første år gikk han som assistent for både Nederland og Barcelona, under Guus Hiddink og Louis van Gaal, før han deretter ble hovedtrener for Vitesse i 2000 og ledet dem til UEFA-cupen i sin første sesong. Turen gikk videre til Ajax, der kravene er såpass store at kun to ligatitler på fire sesonger sees på som Koemans kanskje største nedtur i trenerkarrieren.

Etter han trakk seg fra Ajax-jobben for ti år siden har han vært innom både Benfica, PSV, Valencia, AZ og Feyenoord, og vunnet både nederlandsk Æresdivisjon, portugisisk supercup, spansk cup og Rinus Michels-troféet som årets trener i Nederland. I løpet av sin første sesong i England ble han også belønnet med priser, som månedens manager i både september og januar, og 52-åringen kommer garantert til å sette sitt preg på ligaen på ny.

Ekspertenes vurdering:
Ekspertene er meget samstemte rundt Koemans mannskap, og spår fra 8. til 10. plass, noe som resulterer 8. plass som det gjennomsnittlige tipset. Ingen tror dermed at de nye tapene av nye stjerner vil gjøre Southampton til et bunnlag, noe mange spådde forut for forrige sesong.

– Det går fint igjen. De mister spillere, men de får gode penger for dem og erstatter dem godt. Manageren var briljant i sin første sesong, og jeg kan ikke se for meg at de ikke skal få en ny god sesong. De vil alltid få hentet nye spillere, fordi gode spillere vet at de kan bruke klubben som et steg mot en ny klubb. Det er en stor klubb, men samtidig en fantastisk plattform og en klubb som ikke vil nekte spillerne sine å forlate dem til fordel for noen som spiller i Mesterligaen. Jeg må si at klubben har klart å komme seg til et fantastisk sted. Det de har gjort de siste årene er veldig imponerende, og selv om de har slitt i fortiden så er de virkelig oppegående nå, sier Trevor Morley og tipper 8. plass.

Øyvind Alsaker har plassert Koemans lag på samme sted, og trekker fram nederlenderen som hovedgrunnen for suksess.

– Det høres kanskje litt høyt ut, men jeg liker Koeman. Jeg har veldig tro på manageren deres. Det han gjorde forrige sesong, med omtrent bare nytt, var intet mindre enn imponerende. De virker veldig målrettet i innkjøpspolicyen, som fremstår både strukturert og smart. Det blir spennende å se om Koeman får en vond andresesong, sier kommentatoren.

Han er dog ikke overbegeistret over mannen som skal spille sentralt i banen, og tror Morgan Schneiderlin-salget kan vise seg å være det som eventuelt vipper Southampton noe lengre ned på tabellen.

– De kan få en knekk. Jordy Clasie er en bikkje og landslagsiller for Nederland, og det kan sikkert fungere, men jeg er ikke så veldig fan av ham. Klubben virker uansett harmonisk og det ser ut som om de har et veldig bra opplegg. De mistet Pochettino, men Koeman fikk det til å klaffe med en gang. Vi får se, og jeg mener det er veldig vanskelig å si hvem i dette sjiktet som blir nummer åtte og hvem som blir nummer 14, sier Alsaker.

Erik Thorstvedt trekker også fram Koeman som hovedgrunnen til at han tror de igjen vil henge med i sjiktet rett bak topp seks-lagene.

– Jeg har veldig sansen for Ronald Koeman. Han synes jeg rett og slett han er en dritbra manager, og Southampton er blitt veldig bra. Jeg elsker å høre på intervjuer med han fyren der, for han sier noe fornuftig hele veien. Southampton kommer til å være der igjen, og kjemper slik jeg ser det med Stoke og Swansea om å vippe ned Everton fra 7. plassen.

Kasper Wikestad er den i panelet som spår den dårligste Southampton-sesongen, men også det er øvre halvdel og 10. plass.

– De har store tap. De har ikke Forster med før godt ut i sesongen, og de har mistet tre av sine aller beste spillere i Clyne, Alderweireld og Schneiderlin. Det er en halv ryggrad. Hvor lenge kan man drive og selge og selge uten å tape på det? For hvert salg blir man litt dårligere, sier han.

Kommentatoren tror først og fremst det er midtforsvaret som får det tøffest, og håper for Southamptons del at Jay Rodriguez blir seg selv igjen etter skaden.

– Pellè motbeviste meg forrige sesong, for han hadde jeg ikke tro på. Han endte på tolv ligamål, men veldig mange av dem kom før november. Jeg håper at Rodriguez blir klar igjen og han kommer seg tilbake dit han var. Da blir det en voldsomt bra tilvekst for dem.

– Defensivt har de mistet Clyne, men jeg tror Cedric Soares kan være en veldig god erstatter. I midtsforsvaret synes jeg ikke José Fonte er så god som alle skal ha det til, og verken Florin Gardos eller Maya Yoshida er toppspillere. Og på midten er Jordy Clasie en veldig god spiller, men han skal altså erstatte Schneiderlin. Jeg tror ikke de klarer å gjøre en like bra sesong som sist, selv om det sikkert kommer opp et par nye fra akademiuet som vil ta steg, sier Wikestad.

Hva tror du? Hvor ender Southampton?