ROCK OG POP: Slaven Bilic er en rocker, mens Martin «Justin Bieber» Samuelsen kan bli meget pop i West Ham denne sesongen. Foto:Scanpix/montasje
ROCK OG POP: Slaven Bilic er en rocker, mens Martin «Justin Bieber» Samuelsen kan bli meget pop i West Ham denne sesongen. Foto:Scanpix/montasje

Tabelltips: Kroatisk rockestjerne og Norges Justin Bieber

Tabelltips Premier League: Ingrediensene i kommende sesongs West Ham er noe utenom det vanlige.

10. plass: West Ham

Slaven Bilic er tar fatt på sin første managerjobb i Premier League, og må levere under et massivt press i gamleklubben West Ham.

Der har han nemlig fått beskjed om at han  klare minimum 8. plass for å få utbetalt bonuser, og han vil få sparken uten å ha krav på en krone dersom det blir nedrykk.

Men skal en dømme utifra utviklingen West Ham-laget hadde sist sesong, er det i hvert fall ingenting som tyder på at det blir en kamp for å holde plassen på Boleyn Ground i 2015/16.

Sam Allardyce ledet laget opp fra Championship i 2011/12, og førte dem deretter til 10., 13. og 12.plasser på øverste nivå i de tre sesongene som er gått siden den gang. 

Den nylig avsluttede var klubbens beste poengmessig siden 2009, men til tross for 51 poeng i boken hadde man kommet til et punkt der det var på tide å satse på nye koster, og Allardyce måtte vike til fordel for kulthelten Bilic.

Før den tid hadde allikevel Allardyce levert en strålende sesong, og også fjernet noe av ryktet han hadde på seg for kun å satse på lange baller og en god gammeldags engelsk stil. Forrige sesongs West Ham-lag var nemlig noe ganske annet enn det mange hadde forventet.

Det hele startet med at nysigneringen fra sommervinduet i fjor slo til de grader til, da både Enner Valencia og Diafra Sakho var blant ligaens hotteste angripere utover høsten. Sakho satte ny klubbrekord da han scoret i seks kamper på rad i alle turneringer, mens midtbanespillerne Alex Song og Cheikhou Kouyate virkelig skapte et ledd som skulle vise seg tilnærmet umulig å bryte ned for motstanderne.

Kombinert med at Stewart Downing opplevde en renessanse i en sentral posisjon bak de formsterke angriperne, og et forsvarsledd der backene Carl Jenkinson og Aaron Cresswell var strålende i sin debutsesong, var nok til at The Hammers lenge var med i kampen om Mesterliga-plassene.

Etter seieren mot Swansea i desember lå de så høyt oppe som på 3. plass, etter å ha slått gode lag som Liverpool og Manchester City på et Boleyn Ground som virkelig ble en festning igjen under Allardyces ledelse. 

For selv om resultatene ble noe tråere igjen utover våren, og det kun ble én seier på tre måneder i perioden mellom Boxing Day og slutten av mars, var det ingen lag som dro til Øst-London og bare hentet poengene. Manchester united ble holdt til 1-1, mens seriemester Chelsea måtte slite i land en 1-0-seier også i det som var West Hams dårlige periode.

Etter hvert ble det dog klart at Allardyce trolig var på vei bort, og The Hammers tapte faktisk åtte av de siste tolv kampene, noe som betød en 12. plass til slutt. De endte også på negativ målforskjell, noe de faktisk har gjort i de 23 siste sesongene sine (!) på øverste nivå.

Det var ikke den avslutningen de ønsket seg, men forhåpentligvis for West Ham-fansen blir det en bedre avslutning på den kommende sesongen. Det er nemlig deres siste på Boleyn Ground, og i nest siste serierunde mot Swansea blir det neppe mange tørre ører når boblene blåses ut over det ærverdige anlegget som har vært West Hams hjemmebane siden 1904.

Keeper:
Spillerne som får æren av å spille avslutningssesongen i Øst-London domineres stort sett av de samme som Allardyce etterlot seg forrige sesong, men Bilic har også forsterket noe i de fleste lagdeler, blant annet på keeperplass.

Der har han nemlig hentet Darren Randolph, som det blir spennende å se om kan danke ut spanske Adrián. Randolph har vært fast i Birmingham i to sesonger og utmerket seg som en av Championships ypperste målvakter, etter at han to sesonger på rad var på årets lag i Skottland i sin tid i Motherwell. 

28-åringen har dog en mann som var «ever present» forrige sesong foran seg i køen på keeperplass, i form av nevnte Adrián. Spanjolen ble hentet fra Real Betis for to sommere siden, og danket etter hvert ut Jussi Jääskelainen i løpet av sin første sesong. 28-åringen ble for øvrig den store helten da han både reddet den siste Everton-straffen og selv satte sitt eget forsøk i FA Cup-kampen mot Everton i januar.

Forsvar:
Foran det som trolig blir spansk keeperglede skal Bilic bygge en forsvarsfirer som kommer til å bestå av litt nyt, litt gammelt - og en som går under begge kategorier. For å ta det sistnevnte først: Carl Jenkinson tar fatt på en ny sesong i West Ham-drakt. Den alltid pågående høyrebacken tilbrakte forrige sesong på utlån fra Arsenal, men returnerte til Emirates etter sesongslutt. I midten av denne måneden ble det dog klart at det blir et nytt sesongutlån for 23-åringen, som forrige sesong etablerte seg som en av ligaens friskeste i nettopp den posisjonen. Han danket tidlig ut Joey O'Brien, som etter tre sesonger måtte finne seg i å spille andrefiolin. Guy Demel, som også figurerte i posisjonen, er frigitt.

På motsatt side er det forrige sesongs store backkomet i Premier League-fotballen, Aaron Cresswell, som får en ny sesong til å briljere. 25-åringen kom fra Ipswich forut for forrige sesong og var av mange kandidat til en plass på årets lag i divisjonen da sesongen var over. I sommer skrev han under ny femårskontrakt, tross beilere som kjemper om langt høyere plasseringer på tabellen.

De samme beilerne har vært etter Winston Reid, men den new zealandske-stopperen , som er oppvokst i Danmark, skrev også under ny langtidskontrakt tidligere i år. 27-åringen har bundet seg til Øst-London de neste seks årene, og dermed kan Arsenal, Tottenham og andre av de aller største klubben trolig se langt etter å sikre seg midtstopperens tjenester. 

Både James Tomkins og James Collins er fremdeles også i klubben,mens unggutten Reece Burke banker på døren. I tillegg har man hentet den italienske landlagsspilleren Angelo Ogbonna fra Juventus, og med 41 ligakamper på to år for den suverene italienske mester så skjønner vi at Bilic her har hentet på noe nær øverste hylle.

Midtbane:
Ogbonna skrev ikke under før 10. juli, men allerede en måned før var nok overgangen så godt som sluttført. Da twitret nemlig West Ham-eier David Gold et bilde av Ogbonna, sammen med teksten «Det er en glede å annonsere signeringen av den 23 år gamle midtbanespilleren Pedro Obiang fra Sampdoria. Pedro, velkommen!».

Da hadde nemlig Slaven Bilic hentet nettopp Obiang til klubben, men selv om de begge kommer fra italiensk fotball så stopper det også der. Obiang er midtbanespiller, født i Spania og oppfostret i Atlético Madrid, før han som 16-åring forsvant til Sampdoria. Der gikk han gradene, før han etter hvert ble fast på laget som 19-åring, og etter fire sesonger med mye førstelagsspill i Serie A blir han nå Premier League-midtbanespiller i West Ham.

Der slutter han seg til andre nykommere som Manuel Lanzini, som er hentet på lån fra Al Jazira, og de to mest spennende sett med norske øyne, Dimitri Payet og Martin Samuelsen. Payet er spennende fordi han er West Hams store kjøp i sommer, for nærmere 140 millioner kroner fra Marseille, og fordi han forrige sesong kun ble slått av Lionel Messi på statistikken over de spillerne i Europa med flest vellykkede gjennombruddspasninger. På 36 ligakamper bidro han også med 17 målgivende pasninger.

Den mest spennende signeringen med norske øyne er allikevel Martin Samuelsen. 18-åringen, som har gått litt under radaren her hjemme, kom fra ungdomsfotball i Manchester City, og har denne sommeren sjarmert både norsk og engelsk presse i treningskampene. Da han også fikk tillit i Europaligaen tidligere i måneden, gikk det nok opp for folk at vi her kanskje har den neste norske Premier League-spilleren, og da TV 2 besøkte ham etter debuten kunne han fortelle at supporterne sang «Justin Bieber-rop» og «baby, baby» etter ham under oppvarmingen.

Les også: Martin (18) herjet igjen: – Payet og jeg er et radarpar

Hvor mye spilletid det blir når ligaen starter gjenstår selvsagt å se, all den tid West Ham-midtbanen også er befolket av flere av de rutinerte ringrevene fra forrige sesongs suksessoppskrift. Alex Song er borte, da hans lån med Barcelona gikk ut, og ettersom han nå også er langtidsskadet har en ny overgang latt vente på seg, men Cheikhou Kouyate skal fremdeles sørge for at det blir vondt å møte West Ham kommende sesong.

Ved siden av seg får 25-åringen fra Senegal trofaste Mark Noble, som nå er inne i sin tolvte sesong i Hammers, til tross for at han kun er 28 år, og fem år eldre Kevin Nolan. Mye er sagt om Noble og Nolan, som begge på sine beste dager kan skape problemer for et hvert Premier League-forsvar.

I tillegg finnes også lynvingen Matt Jarvis og den mer elegante Morgan Amalfitano fremdeles som alternativ på kantene, mens Diego Poyet - sønn av Gus - gjerne melder seg på om en plass sentralt i banen. Det gjenstår nemlig å se hvorvidt Bilic vil spille med to eller tre sentrale, og om Payets rolle blir som ving eller bak en spiss.

Angrep:
Helt foran er det nemlig også flere forskjellige løsninger å ta av, i form av Andy Carroll, Mauro Zàrate, Diafra Sakho, Enner Valencia og Modibo Maïga. Førstevntens leddbåndsskade med påfølgende operasjon satte ham ute fra februar til sesongslutt, og når vi vet at 26-åringen har slitt med å komme i form igjen etter skadeavbrekk tidligere, tar det nok noen måneder før gigantspissen igjen blir å regne som førstevalg i Øst-London. 

Det kan fort Sakho bli, i sin andre sesong etter overgangen fra Metz i Ligue 2. Debutsesongen i engelsk fotball endte med ti ligamål, hvorav fem på de fem første kampene, og 25-åringen fra Senegal var en positiv overraskelse i Allardyces mannskap. Det samme vil noen kanskje si at Enner Valencia, til tross for at overraskelsesfaktoren kanskje ikke var like stor. Ecuador-spissen kom rett fra et VM-sluttspill med tre scoringer i bagasjen, men til tross for oppløftende spill i West Ham-trøyen nettet han faktisk bare fire ganger i ligaen i sitt første år i engelsk fotball.

Andre alternativer er altså Zárate og Maïga, men begge disse var utlånt forrige sesong, til henholdsvis QPR og Metz, uten å imponere nevneverdig. Men så lenge Bilic har valgt spissplass som den eneste der han foreløpig ikke har hentet erstattere, vil trolig begge to få muligheter. I Europaligaen har de begge vært på banen, og dannet blant annet spissparet den siste timen da man trengte straffekonkurranse for å slå ut maltesiske Birkirkara i 2. kvalikrunde.

Trener:
Slaven Bilic er altså tilbake i Premier League, 15 år etter at han forlot den som spiller. Den kroatiske 46-åringen tilbrakte årene fra 1996 til 2000 der, først i West Ham og deretter i Everton, og ble en kulthelt spesielt blant Hammers-fansen. Med sin robuste stopperstil og svært playboy-aktige væremåte ble han en yndling både som spiller og person, og det er lite som tyder på at han blir noe mindre yndling i sitt manageropphold.

Etter han tok på seg trenerdressen har nemlig imaget om mulig blitt enda mer forsterket. Da han som kroatisk landslagssjef skulle møte Norge i 2012, ble han presentert som «Drillos rake motsetning». Men til tross for tatoveringer, en plass i rockeband og røyking av en 20-pakning om dagen, er Bilic kjent for å være reflektert og intelligent som trener. 

I studiesammenheng har han studert psykologi, for bedre å kunne forstå mennesker generelt og spillerne i jobben han gjør, og flere av de han har vært sjef for har skrytt av hans menneskelige egenskaper. Kanskje var det også disse som gjorde at han kun tre år etter trenerkarrieren startet i Hajduk Split ble landslagstrener for U21-gutta Kroatia. Året var 2004, og to år senere var Bilics oppgaver blitt enda større. Da fikk han nemlig A-landslaget, som han ledet til kvartfinalen i EM i sitt første mesterskap som sjef i 2008.

På veien dit slo de blant annet ut England i kvaliken, noe du kan lese mer om i sesongtipset om Newcastle. VM i 2010 klarte man ikke å kvalifisere seg for, da et Fabio Capello-ledet England fikk sin revansje, men to år etter i EM i Polen og Ukraina var Bilic igjen i et mesterskap. I «dødens gruppe» måtte man dog dessverre for hans del bite i det sure eplet eter seier mot Irland, uavgjort mot Italia og et knepent 0-1-tap mot kommende europamester Spania. Undertegnede var selv til stede i Gdansk i denne kampen, og kommer neppe til å glemme minuttene fra da Vedran Corluka trolig skulle hatt straffespark til Jesus Navas satte inn seiersmålet på andre siden av banen like etterpå.

Bilic var uansett historie i kroatisk landslagssjef-sammenheng, men forlot jobben med hodet hevet og ble i hjemlig media omtalt som den eneste kroatiske manageren som har forlatt en jobb med et slikt positivt omdømme. Etter Kroatia-jobben har han ledet Lokomotiv Moskva, der han mislyktes og fikk sparken etter kun 9. plass i sin første sesong i Russland, og Besiktas, der han sikret to sterke tredjeplasser i tyrkisk Süper Lig. 

Ekspertenes vurdering:
TV 2s eksperter er spent på Bilic-effekten, og spår tabellplasseringer rundt den han endte på i Moskva eller litt lavere. Det er nemlig kun Jørgen Klem som har troen på at laget kommer innenfor de åtte plassene som må til for at Bilic skal få sine bonuser.

– Topp fire sier seg selv og så tror jeg Liverpool og Tottenham følger på de neste plassene, men fra 7.plass og nedover er det mange lag som er aktuelle. West Ham er ett av dem. Det er spennende tider med den nye manageren, som er en herlig vinnertype, og laget har hentet inn en spennende type i Payet. De imponerte frem til jul forrige sesong, og stabilitet er nøkkelordet for at West Ham skal få en så god plassering. Førsteelleveren er solid, og jeg tror West Ham fansen kan glede seg til Premier League-sesongen 2015/16, sier kommentatoren.

Per-Jarle Heggelund har plassert dem lavest av ekspertene, på 13. plass, ett hakk ned fra der de endte under Allardyce i mai, men innrømmer at han risikerer litt i sitt West Ham-tips.

– Her kan det hende jeg kommer til å gå på en kjempesmell. Vi må huske at de lå og luktet på Mesterliga-plass lenge i forrige sesong. Slaven Bilic er tøffere enn både deg og meg og West Ham er et lag som absolutt kan havne høyere oppe. De gjorde et vanvittig bra vindu forrige sommer, da den ene etter den andre slo til med full kraft, men nå kommer det gamle klisjeen med den vanskelige sesong to. Derfor er jeg også litt mer tilbakeholden, sier han.

Kommentatoren har allikevel bitt seg merke i noen av overgangene som er gjort, samt kontrakter som er underskrevet, og spår et mer solid West Ham-forsvar enn noen gang.

– Jeg må si at de har en av Premier Leagues beste midtstoppere i Winston Reid, som jeg var overbevist om at kom til å gå til en større klubb. Med en forsvarsfirer med ham, Ogbonna, Jenkinson og Cresswell, så er det ikke et lag som skal tippes så langt nede på tabellen, innrømmer ham.

Ekspert Petter Myhre har plassert dem ett hakk høyere, altså på en tangering av forrige sesongs 12. plass.

– Jeg vurderer om det er lag jeg skal flytte høyere, og Bilic kan fort klare den 8. plassen. Grunnen til at jeg satte dem der nå i første omgang er at det kommer inn en ny manager, og det kan slå begge veier. Du får inn en litt mer entusitaisks og sprudlende fyr, som stiller litt annerledes krav, og du kan få folk opp på tå hev igjen og gi dem et lite boost, men samtidig blir det en del utskiftninger i stallen, sier han.

Eksperten drar allikevel fram et annet punkt, den nevnte Europaligaen, som noe som kan tale i The Hammers' disfavør.

– På papiret har de gjort noen spennende signeringer, som kan gå inn og prege West Ham. Hvis de slår til, og Bilic sin entusiasme smitter over på spillerne, så kan de fort havne topp åtte. Men de skal ut i Europaliga, som jeg tok med som et lite minus. Når de får den ekstra kampbelastningen så skjer det alltid noe. De får det stressmomentet med Europaliga-fotball, som har slått dårlig ut for så å si samtlige engelske lag i de siste årene. Det er det største ankepunktet jeg har mot West Ham kontra de andre lagene de kjemper mot om disse plassene, sier han.

Øyvind Alsaker var svært imponert over det han til tider så West Ham-spillerne gjøre forrige sesong, men mener savnet av Song blir merkbart og setter dem som nummer ti.

– Jeg så de rundspille både City og være fantastiske mot Liverpool, som er noe av det bedre jeg har sett av West Ham noensinne, men slitasjen med Allardyce var kommet til et punkt der det tydeligvis ikke gikk lenger. De hadde et voldsomt trøkk på midten, med Noble, Kouyate og Song, og hvis de mister Song så er det skikkelig kjipt for dem. Det var voldsomt vondt å møte dem, med fysikk og intensitet, sier han.

Kommentatoren benytter samtidig muligheten til å skryte av det Allardyce gjorde i sin siste sesong på Boleyn Ground.

– Forrige sesong tok de et enormt steg, fra å være et «polelag» og skikkelig «old school-England» under Big Sam, til å bli et kult lag som herjet med langt større motstandere på eget gress. Offensivt viste Valencia og Sakho at de er virkelig gode spillere, mens bakover var Cresswell på venstresiden og Reid i midtforsvaret virkelig klasse. Den gruppen er stort sett intakt og har gode opplevelser, sier han.

Han er spent på Bilic, og tror kanskje han kan ha tippet West Ham litt for lavt i sin opprinnelige vurdering.

– Jeg vet ikke om det blir en bra match med Bilic, men det kan jo bli det. I så fall kan det bli ganske moro. Det er siste året på Boleyn Ground, og selv om 10. plass som jeg har spådd er dårligere enn 8. plassen han må ha, så tror jeg de kan komme høyere. Det kan hende det må justeres, men når du får inn en ny manager, så er det vanskelig å lese, sier han.

Tidligere West Ham-spiller Trevor Morley spår også en plass på øvre halvdel, og har eks-klubben som nummer ni.

– Når Andy Carroll blir frisk og med flere andre gode angripere, kombinert med noen nye spillere og noen lovende unggutter, så er jeg ganske sikker på at det blir topp ti.

– Hva med Slaven Bilic? Hva synes du om ham?

– Hehe. Jeg er enorm fan av Slaven. Supporterne elsker ham, og han er en rockestjerne som røyer og har ring i øret. Jeg har møtt ham noen ganger, og han er en virkelig karakter. Som spiller var han råsterk og en virkelig leder på banen, og nå skal han være det samme som manager. Jeg tror timingen for ham er god, for selv om han har press på seg med tanke på å lede dem til en topp-åtte-plassering så er jeg sikker på at de får en god sesong, sier Morley.

Ettersom Carlton Cole har forsvunnet, ser det også ut til at Morley får beholde sin scoringsrekord som den mestscorende West Ham-spilleren de siste to tiårene.

– Carlton Cole? Han kan fremdeles resignere. Jeg er ikke trygg ennå, ler TV 2-eksperten.

Se også: Cole jakter Morleys rekord: – Jeg mener jeg var en bedre spiller enn ham

Hva tror du om West Ham? Ta diskusjonen under!