BRUTAL: Videoen, som skal være publisert av Islamsk Stat, viser angivelig en svært ung gutt som halshugger en voksen mann. FOTO: SKJERMDUMP / CLARION PROJECT
BRUTAL: Videoen, som skal være publisert av Islamsk Stat, viser angivelig en svært ung gutt som halshugger en voksen mann. FOTO: SKJERMDUMP / CLARION PROJECT

Islamsk Stat publiserte video av tiåring som halshugger pilot

Rømte IS-fanger forteller at hele skoleklasser blir tvunget til å trene på halshugging ved hjelp av dukker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en video, som ifølge det anerkjente kritiske nettstedet Clarion Project stammer fra Homs i Syria, er det en gutt som anslås å være rundt ti år gammel som gjennomfører en halshugging.

Offeret skal være en pilot fra det syriske luftvåpenet og den groteske videoen begynner med at piloten forteller hvem han er. Deretter kneler han og blir lagt i bakken, før gutten går løs på ham med en stor kniv. Videoen slutter med at barnet holder det avkuttede hodet og ser inn i kamera.

– Vårt mål er ikke bare Palmyra, Homs eller damascus. Vårt mål er å innta Jerusalem og Roma, hvis Allah vil, sier en jihadist på videoen.

Rekrutterer barn

Det er ikke første gang IS viser at de utnytter barn i sin såkalte kamp for å opprette et kalifat. I juni viste en publisert video at 25 barn angivelig skjøt og drepte 25 syriske soldater.

I områdene hvor terrorgruppen Islamsk Stat har kontrollen er det kjent taktikk at barn blir forsøkt indoktrinert ved blant annet å vende dem mot foreldrene sine, skriver Washington Times.

– De sier «vi har gitt dere opp og bryr oss om den nye generasjonen», forteller en anti-IS-aktivist som har klart å flykte fra Raqqa, ifølge nyhetsbyrået AP.

TV 2 har tidligere fortalt hvordan små barn i Raqqa som har måttet se på henrettelser har tatt liksom-henrettelser inn i sin daglige barnelek.

Øvde på halshugging og tvunget til å slåss

Et team fra det internasjonale nyhetsbyrået Associated Press besøkte forrige uke en flyktningleir i nordlige Irak, der barn fortalte hvordan terrorister fra IS forsøkte å gjøre dem til jihadister.

En 14 år gammel gutt fra den kristne minoriteten Yezidi-folket, som klarte å rømme fra terroristene, fortalte hvordan dukker ble brukt for å lære barna halshugging.

– De lærte meg hvordan jeg skulle bruke sverdet og de gav meg beskjed om å hugge. De sa det var hodet til de vantro.

Ifølge fjortenåringen var han en av 120 smågutter som alle ble gitt et sverd og en dukke for å «øve på halshugging».

I byer IS har kontroll avholdes jevnlig arrangementer for barn hvor brus og sukkertøy serveres sammen med propaganda ment for rekruttering.

14-åringen forteller til AP at han ble holdt i IS-leiren i nesten fem måneder og at han drev med våpentrening og koranstudier i mellom åtte og ti timer hver dag. Han ble fortalt at Yezidier er skitne og måtte drepes. 

Gutten, som av sikkerhetsmessige årsaker bare blir kalt Yahya, ble beordret til å slå sin egen bror.

– Treneren sa at hvis jeg ikke gjorde det ville han skyte meg. De sa dette ville gjøre oss alle tøffere, forteller «Yahya».