Sky-trener: – Thomas kan bli vår neste Tour-vinner

Og Mads Kaggestad blir heller ikke overrasket om Geraint Thomas en dag tar over for Chris Froome.

BOURG-DE-PÉAGE (TV 2 Sporten): Først Bradley Wiggins. Så Chris Froome. Så Geraint Thomas?

De to førstnevnte ble de første britene og de første fra Team Sky til å vinne Touren. 

Med uvurderlig hjelp fra Geraint Thomas er Froome på god vei og vel så det til sin andre Tour-seier, men Thomas' prestasjoner i fjellene har fått enkelte til å lure på om også han kan ha det som skal til for å hevde seg i tre uker lange etapperitt. 

Ifølge Sky-trener Rod Ellingworth kan han mer enn hevde seg. Han kan like så godt bli Skys neste Tour de France-mester.

– Han er akkurat som Wiggins
Thomas ligger på en sjetteplass i sammendraget før den siste uken - til tross for at han ofrer seg for Froome på hver etappe. Selv vil han ikke spekulere i sin egen fremtid som sammenlagtrytter. Nesten til det kjedsommelige gjentar han bare at han er her for å kjøre for Froome og at han fokuserer kun på det. Ingenting annet. 

Da er det bra at Ellingworth, som har kjent Thomas siden han var 15 år og av mange eksperter blir tildelt mye av æren for det Sky har utrettet i sykkelsporten, er litt mindre sjenert.

– Er Thomas en Bradley Wiggins-type? Og kan han utrette det samme som Wiggins gjorde?

– Ja, han er akkurat som Wiggins. Og, ja, han kan absolutt gjøre som Wiggins gjorde. Hvorfor ikke? Han er litt av et talent, Thomas. Han startet tidligere enn Wiggins med å fokusere på landeveien, så jeg ser ikke hvorfor han ikke skal kunne få det til det han fikk til. Thomas er helt der oppe i klassikerne, vinner ukelange etapperitt, klatrer med de beste i verden, er topp ti sammenlagt før den siste uken i Touren... Det er helt utrolig.

– Mener du at han potensielt kan vinne Tour de France om han velger å gå for det?

– Ja, det kan han. Det er mulig. Han må etter hvert bestemme seg litt for hva han skal fokusere på, men vi kommer til å støtte ham i hans drømmer om å utrette hva det skulle være.

– Han er en fantastisk fyr å være rundt
«Å bestemme seg», som Ellingworth snakker om, handler om følgende:  

Thomas er så god på så mange forskjellige ting at enkelte mener det svekker muligheten hans til å være best på en av de. Mer konkret handler det om han skal satse på klassikere eller etapperitt.

Så langt har han kombinert de to med hell.

Bare i år har han vunnet endagsklassikeren E3 Harelbeke og blitt nummer tre i Gent-Wevelgem, samtidig som han har vunnet etapperittet Volta ao Algarve, blitt nummer tre i Paris-Nice og nummer to i Tour de Suisse.

Og nå ligger han altså på en sjetteplass i Tour de France, halvminuttet bak sin generasjons største, og en av tidenes aller beste, etapperyttere: Alberto Contador. 

Thomas sier selv han ikke tenker på en høy sammenlagtplassering for seg selv i årets Tour - «alt jeg fokuserer på er å hjelpe Froome» - men Ellingworth tror det er en sannhet med modifikasjoner.

– Han er 100 prosent dedikert til Froome, men han har nok et toppresultat i sammendraget i tankene også. Absolutt. Og det burde han ha. Han er en stor leder, og jeg tror ikke det er en eneste rytter som ikke ville ha jobbet livet av seg for G. Han er en fantastisk fyr å være rundt.

– Er du overrasket over at han sykler så bra som han gjør her nede?

– Nei, det er jeg ikke. Han har jobbet utrolig hardt. Han syklet Touren for første gang i 2007, og jeg synes han har blitt et lite hakk bedre for hvert år.

– Kan bli en større idrettsstjerne enn Froome
Thomas er født i 1986, Froome i 1985.

Med andre ord spørs det om han får mange forsøkene til å sykle for egne muligheter i sammendraget i Tour de France, i alle fall om han blir værende på Team Sky, men Mads Kaggestad er uansett enig i Ellingworths vurdering av at Thomas har det som skal til for å vinne Touren.

Skulle han lykkes med det, kan han også bli en enda større stjerne enn den kenyanksfødte briten, mener TV 2s sykkelekspert. 

– Skulle Sky lykkes med å bygge opp Thomas til å bli en sammenlagtrytter, tror jeg han vil bli en enda større idrettsstjerne enn Froome. Han er mer britisk i måten å være på, og britene vil kanskje kjenne seg mer igjen i hans personlighet. Han har et enda større «stjernepotensial». Sky vil da også kunne få enda mer ut av sponsoratet sitt, på samme måten de gjorde med Wiggins. Han er jo en superstjerne, sier Kaggestad.