Bente håper ny teknologi vil avsløre morens drapsmann

I oktober 2000 ble moren til Bente Ødegaard drept av det som foreløpig er en ukjent gjerningsmann. Nå håper datteren at ny teknologi kan bidra til oppklaring. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bente Ødegaards mor Marit Ødegaard (76) ble funnet drept i sitt hjem i Ørje i Østfold. Gjerningspersonen er fortsatt ukjent. Nå håper datteren at ny teknologi kan nagle personen som drepte moren for 15 år siden. 

 – Hva var de ute etter?

– Jeg tror rett og slett de var ute etter penger, at de skulle rane mamma. Jeg tror hun hadde med seg dagsomsetningen, som hun ikke burde hatt med seg, men hun var nå engang sånn, sier datteren til TV 2. 

DREPT: Marit Ødegaard (76) ble mandag 23. oktober 2000 funnet drept i sitt eget hjem i Ørje, like ved grensen til Sverige.
DREPT: Marit Ødegaard (76) ble mandag 23. oktober 2000 funnet drept i sitt eget hjem i Ørje, like ved grensen til Sverige.

Moren var 76 år gammel. Familien drev en bensinstasjon, og hun hadde med seg omsetningen fra denne. 

– Jeg husker så godt hun sa at gamle kjerringer som meg er det ingen som vil ta uansett, så det var ikke noe problem det, sier datteren. 

Finnes DNA-bevis

Politiet iverksatte en intensiv etterforskning, men klarte ikke å oppklare drapet. En person ble siktet, men saken mot ham ble senere henlagt. 

– Vi har 32 uoppklarte drap, jeg har kontakt med, om ikke alle, noen av de pårørende. Jeg vet at det er ikke bare jeg og min familie som har det vondt. Alle vil ha et svar, sier Bente Ødegaard.  

NYE MULIGHETER: Den erfarne politimannen Finn Abrahamsen sier det er svært krevende å se på gamle saker, men tror mulighetenenå er mye større for oppklaringer.
NYE MULIGHETER: Den erfarne politimannen Finn Abrahamsen sier det er svært krevende å se på gamle saker, men tror mulighetenenå er mye større for oppklaringer.

Etter at ny DNA-teknologi ble brukt i Kristin-saken i Larvik kan flere av de uoppklarte sakene få et gjennombrudd. Det gjør at Bente Ødegaard øyner et nytt håp om at den 15 år gamle saken skal bli løst.

– Ja, nå er det enda mer håp, sier Bente.

– Hvordan da?

– Nå vet vi at det er så lite som skal til før de kan finne vedkommende. Det er DNA-bevis, det er klart og ivaretatt så det skal ikke mye til før de klarer dette. Det er kjempebra at de har kommet så langt.

– Jeg må ha håp for mamma sin skyld,  og det hun gikk gjennom. Og det vedkommende har gjort med oss nærmeste familie, venner rundt omkring, hele Ørje, alle er prega av det.

Hun sier at samfunnet mistet uskylden etter det som skjedde. 

 – Før tror jeg folk la seg med døra ulåst, og etter det skjedde på Ørje så har alle låst døra, altså. Det har satt sitt preg på hver enkelt menneske, rett og slett sier Bente Ødegaard. 

Gode muligheter for oppklaringer

Drapet på Bentes mor er bare ett av over 30 uløste drap i Norge.Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen tror Ørje-drapet har gode muligheter til å bli oppklart:

– I Ørje-drapet har de funnet noe de mener kan være et våpen som er brukt til å ta livet av vedkommende. Og så er det omstendighetene rundt funnet av offeret som gjør at politiet har en viss mulighet til å gå inn og analysere på nytt igjen, sier Abrahamsen. 

Politiet i Østfold opplyser til TV 2 at de ser nærmere på saken, og har for kort tid siden bedt Folkehelseinstituttet om en ny vurdering av DNA-sporene.

Også flere andre politidistrikt vil vurdere uløste drapssaker på nytt, blant annet skal politiet i Haugesund se nærmere på Birgitte Tengs-saken fra 1995.

Cold-case-gruppe

Abrahamsen mener det blir svært viktig å se på sakene med nye øyne. 

– Hvor krevende er dette?

– Det er veldig krevende. Skal man lykkes så må man skifte ut hele crewet. Nye øyne må inn og se på disse sakene, sier den erfarne etterforskeren til TV 2. 

Bente Ødegaard håper nå at morens drapsmann blir tatt.

– Ja, det håpet har jeg hatt hver eneste dag, og det har jeg aldri gitt slipp på. Jeg er sikker på at jeg skal få et svar, sier hun bestemt.  

Til høsten starter Kripos' nye Cold Case-gruppe som skal jobbe med uoppklarte drap. Da vil enda flere gamle saker bli åpnet på nytt.