Hevder IS har treningsleire i Bosnia

Ifølge UD-finansiert rapport har over 200 bosniere reist til Syria de siste årene. 

Tidligere i år stormet politiet landsbyen Gornja Maoca. Inngangen til denne eiendommen var dekorert med IS-logoen. FOTO: ARKIV/DADO RUVIC / REUTERS
Tidligere i år stormet politiet landsbyen Gornja Maoca. Inngangen til denne eiendommen var dekorert med IS-logoen. FOTO: ARKIV/DADO RUVIC / REUTERS

Ifølge en norskfinansiert rapport kan bosniske fremmedkrigere som har returnert fra strid ikke bare utgjøre en direkte fare for sikkerheten i Bosnia, men også Europa.

Minst 30 av dem oppholder seg ifølge undersøkelsene i Vest-Europa og USA.

Et IS-nettverk i Bosnia legger dessuten til rette for reiser til Syria, og for litt over 100 euro flyr jihadistene fra Sarajevo til Tyrkia.

Over 200 bosniske menn, kvinner og barn har ifølge professor Vlado Azinovic ved universitetet i Sarajevo reist til Syria siden 2012.

– De utgjør utvilsomt en sikkerhetsutfordring, sier Kristina Jozic i den bosniske sikkerhetstjenesten Sipa til Sunday Mirror.

25 av dem var barn da de reiste, den yngste var fem måneder gammel. En av dem som omtales, var fire år da faren tok ham med seg uten morens tillatelse. Noen måneder senere døde faren i strid. IS-krigeren som adopterte fireåringen, døde året etter.

Landsbyene Gornja Maoca, Osve og Dubnica har et betydelig antall fremmedkrigere, heter det i rapporten.

Tabloidavis fant IS-landsby

Den islamske staten (IS) har etablert treningsleire i Bosnia, der militante aktivister i all hemmelighet har kjøpt opp eiendommer, skriver The Sunday Mirror.

Den engelske avisen har besøkt den isolerte landsbyen Osve, knappe 10 mil fra Sarajevo, der den kjente IS-tilhengeren Harun Mehicevic er blant dem som har kjøpt seg eiendom.

Minst tolv menn skal ha blitt trent i Osve for deretter å reise til Syria for å kjempe med IS, skriver avisen.

– Et stort antall folk har dratt og fortsetter å dra fra denne landsbyen til Syria, sier terroreksperten Dzevad Galijasevic.

I februar oppsøkte en Reuters-fotograf landsbyen Gornja Maoca lenger nord, og tok bilder av hus dekorert med det svarte IS-flagget. En sjablong av terrorgruppens logo var sprayet ved inngangen til en av eiendommene. Dagen etter stormet bosnisk antiterrorpoliti landsbyen, uten å finne noe. (NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2