SETT DET FØR: Peter Sagan var igjen bare nest best i Rodez fredag. For ham, og alle oss andre, har det begynt å bli en vane. Foto: AP Photo/Peter Dejong. Montasje: TV 2.
SETT DET FØR: Peter Sagan var igjen bare nest best i Rodez fredag. For ham, og alle oss andre, har det begynt å bli en vane. Foto: AP Photo/Peter Dejong. Montasje: TV 2.

Sagan på vei oppover på listen ingen vil toppe

15 andreplasser i Tour de France er i ferd med å gjøre Peter Sagan mer berømt for å bli slått enn å vinne.

RODEZ (TV 2 Sporten): I sykkelsporten er det enkelte som hevder at en andreplass er det samme som å være den første taperen.

Om Peter Sagan er en av de vites ikke, men slovaken vet i alle fall hvordan det føles å bli nummer to. Og det ofte.

Fredag ble han nemlig nummer to for fjerde gang. I tillegg har han to tredjeplasser og to fjerdeplasser, og det er bare i årets Tour de France.

– Jeg er ikke skuffet. Jeg er forbannet
Totalt i sin unge karriere har slovaken hele 15 andreplasser. Og gutten er bare 25 år gammel.

Statistikk som Infostrada har utarbeidet for TV 2 viser at det bare er syv ryttere i Tour de Frances over hundre år lange historie som har flere. Og Sagan har med sine 25 år altså god tid på seg til å ta igjen mannen som topper listen, Erik Zabel.  

Den karismatiske Tinkoff-Saxo-rytteren pleier å være en god taper, men fredag var det omsider litt sinne å spore i slovakens uttalelser etter å ha blitt slått av Greg Van Avermaet.

Flest andreplasser på Tour de France-etapper. Statistikk innhentet av TV 2.
Flest andreplasser på Tour de France-etapper. Statistikk innhentet av TV 2.

– Jeg er ikke skuffet. Jeg er forbannet. Det er en forskjell på de to, sa han til et samlet pressekorps, og utdypet:

– I tapte i dag på grunn av en feil jeg gjorde. Jeg kan akseptere det om jeg taper jeg på grunn av dårlige ben. Men i dag (fredag) ventet jeg for lenge. Jeg var på hjulet til Van Avermaet, satt meg ned, og ble veldig sliten. Det var ikke uflaks. Det var en feil av meg, for jeg burde ha fortsatt rykket mitt forbi ham slik at jeg kunne vinne.

15 andreplasser og seks tredjeplasser
Listen over rytterne med flest andreplasser gjennom Tour-historien toppes altså av Zabel, som ironisk nok var å se i startbyen før fredagens etappe, men sine 22 andreplasser. 

Like bak, med 21, følger den legendariske iren Sean Kelly, og på tredjeplass finner man syklisten over alle syklister, Eddy Merckx. Sagan deler åttendeplassen med nederlendernes aller første Tour-vinner, 1968-triumfatoren Jan Janssen. 

Tour de France-historien har hatt flere såkalte «evige toere».

Joop Zoetemelk var en av de helt til han omsider vant rittet sammenlagt i 1980, mens Raymond Poulidor, sannsynligvis til evig tid, vil stå igjen som den evige toeren over alle andre med sine tre andreplasser og fem tredjeplasser sammenlagt. 

Sagan vinner heldigvis også sykkelritt, men står så langt med «bare» fire seire, den siste så langt tilbake som 5. juli 2013, i Tour de France. 15 andreplasser, i tillegg til seks tredjeplasser, gjør imidlertid sitt til at pratet om at en ny «evig toer« er i gang.

Heldigvis for 25-åringen nærmer han seg også toppen på en liste han faktisk vil ha lyst til å toppe.

Skulle han vinne den grønne trøyen, noe han ligger veldig godt an til å gjøre, vil det være for fjerde gang. Nevnte Kelly har like mange, og bare én, med sine seks, har flere: Zabel.