Stortingspolitikere reagerer på avslag til Erlandsens Conditori

– Hadde jeg vært ordfører i Halden hadde jeg skjært gjennom, sier lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag vedtar styret i Dagtia, som driver Erlandsens Conditori, etter all sannsynlighet å stenge det lille konditoriet i Halden. De har ikke råd til videre drift. 

Kim Robin Johansen (22) og Daniel Harbo (34) har fått avslag på søknadene om midler til en assistent som kan hjelpe dem med å drive kafeen, en såkalt brukerstyrt personlig assistent (BPA). 

DÅRLIG SKJØNN: Tove Karoline Knutsen (Ap) mener kommunen bør finne en løsning innenfor dagens regelverk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DÅRLIG SKJØNN: Tove Karoline Knutsen (Ap) mener kommunen bør finne en løsning innenfor dagens regelverk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

For selv om de to psykisk utviklingshemmede mennene klarer mye, trengs det litt ekstra hjelp og tilsyn når de skal drive en kafé. Selv jobber de to gratis, men mottar uføretrygd. Inntektene i konditoriet dekker løpende utgifter, men det er ikke nok penger til overs til å dekke en assistent.

Saken vekket stort engasjement på sosiale medier torsdag kveld.

– Det er nesten ikke til å tro. Blir lei meg når jeg leser om politikere som ikke eier medfølelse men bare teller penger, er det en som skriver på TV 2 Nyhetene sine Facebook-sider. 

– Det går ikke an, en stor skam for byens politikere, skriver en annen. 

– Fryktelig synd om det må stenge. 

– Faller på siden

Kommunens avslag blir støttet av Fylkesmannen i Østfold. Ordfører Thor Edquist (H) sier til TV 2 at Halden kommune bare har fulgt reglene.

– Dessverre faller dette litt på siden av hva det er søkt om. Jeg skulle gjerne sett at det var litt bedre tilpasset enn det det er, men slik situasjonen er dekker ikke denne ordningen dette tiltaket. Da er det ikke noe mer vi kan gjøre lokalpolitisk, da må det nasjonale regelverket endres, sa Edquist (H) torsdag.

To av dem som har som jobb å lage landets lover, er helt uenige. Stortingspolitikere fra Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er samstemte: loven gir kommunen rom til å utvise skjønn og gi Daniel og Kim Robin midler til en assistent.

– Bare tull

Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener ordføreren tar feil når han sier at Daniel Harbo og Kim Robin Johansen faller utenfor ordningen med brukerstyrt personlig assistent.

Kommunen har begrunnet avslaget med at brukerstyrt personlig assistent er ment å hjelpe brukeren på fritiden, ikke i arbeidsliv eller skole.

– Det er bare tull. Regelverket åpner for at de kan dele sine midler til brukerstyrt personlig assistent og bruke assistenten i arbeide. Meningen med regelendringen er at de skal kunne leve de livene de ønsker seg, sier Kjos til TV 2.

Hun får støtte fra Arbeiderpartiet. Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) er svært kritisk til kommunens tolkning av loven.

VIL FORTSETTE: Daniel er glad i jobben sin på konditoriet, og håper fortsatt han får beholde den.  Til det trenger han en assistent som kan hjelpe til med de vanskeligste tingene. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2
VIL FORTSETTE: Daniel er glad i jobben sin på konditoriet, og håper fortsatt han får beholde den.  Til det trenger han en assistent som kan hjelpe til med de vanskeligste tingene. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2

–  Her har kommunen utøvd dårlig skjønn. Det er ingenting i veien for at kommunen, med et så godt tiltak som dette, kan tilkjenne dem BPA, sier Knutsen til TV 2. 

De gjør en fantastisk jobb med å drive et konditori i Halden, og det bør de få lov  å fortsette med, mener Knutsen. 

 – Fiks det!

Kommunen viser til at Johansen og Harbo har tilbud om plass på et dagsenter, men de to vil heller jobbe på konditoriet enn å være der.

Kjos mener kommunens alternative tilbud ikke er godt nok.

– Det er ikke greit at alternativet fra kommunen er et dagtilbud de ikke ønsker seg, sier Frp-politikeren.

Og hun er klar på hva hun ville gjort om hun var ordfører i Halden.

– Jeg hadde skjært gjennom og sagt «fiks det!». Selv om det er administrasjonen som tar avgjørelsen, ville jeg sjekket ut om vi kunne ha fikset det og gjort det jeg kunne, sier hun til TV 2.

Ordfører Edquist mener at han ikke kan gjøre noe mer med saken, ettersom Fylkesmannens vedtak er endelig og ikke kan påklages.