Flere skogbranner herjer i Hellas

En stor brann har brutt ut i fjellområdene som ligger rundt den greske hovedstaden Aten. Samtidig herjer en annen storbrann på halvøya Peloponnes, hvor bolighus har tatt fyr. 

KAOTISK: Full slukningsarbeid i Hellas etter at det brøt ut to store skogbranner fredag formiddag. FOTO: AP / AP
KAOTISK: Full slukningsarbeid i Hellas etter at det brøt ut to store skogbranner fredag formiddag. FOTO: AP / AP

En stor brann har brutt ut i krattskogen nordøst for den greske hovedstaden Aten. Det brenner også flere steder i landet, og flere bolighus har tatt fyr på halvøya Peloponnes. 

Et 20-tall brannbiler er i full sving med å slukke flammene, mens to helikoptre slipper ned vannposer som «bomber» de knusktørre krattene. 

Folk forsøker å slukke brannen ved hjelp av bøtter med vann, og flere har rømt fra husene sine.

Sterk vind

Tidligere fredag ble fem landsbyer sør på den greske halvøya Peloponnes evakuert. Sterk vind gjorde at brannen spredte seg raskt, og myndighetene frykter at den skal spre seg ytterligere.

– Brannen har allerede rammet to landsbyer og satt flere hus i flammer, sier Iraklis Trichilis, borgermester i byen Monemvassia til TV-kanalen Skai.

– Det er et helvete her nå, med hundrevis av små brannlommer, legger han til.

Søker tilflukt

Over 120 brannmannskaper kjemper mot flammene, og et 50-talls biler er spredd rundt i området. I tillegg er fire fly og to helikoptre satt inn i slukningsarbeidet. Brannmannskaper fra hele Peloponnes har blitt sendt til området for å bidra.

Flere båter, blant annet en fra Kystvakten, var på vei til en bukt der et hundretall mennesker har søkt tilflukt fra flammene og ikke har noen annen vei bort fra stranda.

Ferie i flammer

Norske Elin Svendsen (50) er på ferie i byen Stoupa i Peloponnes og fikk se brannen på nært hold da de forlot øya Elafonisos med bil tidligere i dag. 

– Vi så flammer og kraftig røyk, forteller Svendsen til TV 2. 

Videre forteller hun at flammene de så var i fjellet ved byen Neapolis og at de møtte flere brannbiler som var på vei inn mot byen. 

– Nå evakuerer de folk fra Neapolis og ut på øya Elafonisos. 

Presset statsminister

Brannene skaper hodebry for en allerede presset statsminister Alexis Tsipras som kjemper for dempe gemyttene i eget parti etter at EUs lånepakke ble vedtatt med hjelp av opposisjonen.

Tsipras ble holdt løpende orientert om brannutviklingen, og det ikke utelukket at den planlagte ommøbleringen av regjeringen må utsettes.

Hellas skal ha bedt både Frankrike og Italia om assistanse. Det er vanlig at landene rundt Middelhavet bistår hverandre med flykapasitet for å slokke brannene som hvert år svir av store områder krattskog.

NTB/TV 2

 

 

 

 

Mer innhold fra TV 2