POSERER MED KRAFTIG SKYTS: Dette bildet er blant bevismaterialet som ble lagt frem under hovedforhandlingene i Oslo tingrett. FOTO: PST
POSERER MED KRAFTIG SKYTS: Dette bildet er blant bevismaterialet som ble lagt frem under hovedforhandlingene i Oslo tingrett. FOTO: PST

Syria-farer (24) anker terrordom

Ishaq Ahmed anker dommen på åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet IS og Nusrafronten i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser 24-åringens forsvarer Thomas Randby til NRK.

Ahmed fikk dommen mandag, og straffen var i samsvar med statsadvokat Geir Evangers påstand. 

«Uenig i og skuffet over dommen»

I dommen legges det blant annet vekt på at han har inngått terrorforbund med både terrororganisasjonene som da het ISIL og Jabhat al-Nusra, og «hans aktive bevæpnede deltakelse i ulike oppdrag for organisasjonene i Syria i en periode på flere måneder».

Randby sa mandag til TV 2 at hans klient var «uenig i og skuffet over dommen». Ahmed hevdet i retten at han hadde drevet humanitært arbeid i retten, men ble ikke trodd på denne forklaringen. 

Avbildet med våpen

Under hovedforhandlingene i retten ble det lagt frem flere bilder av Ahmed mens hans poserer med våpen, og også avbildet sammen med den IS-tilknyttede nordmannen Kim Andre Ryding.

Det ble også lagt frem betydelige mengder materiale fra Facebook og diverse epostkontoer tilknyttet Ahmed. Blant annet har PST fått tilgang til tre forskjellige Facebook-kontoer.

Her ligger det utstrakt korrespondanse mellom blant annet nå avdøde Abu Edelbijev, IS-krigeren Abdul Hakim Sanchez Hammer og terrortiltalte Ahmed. Mange av samtalene handler om hellig krig og jakten på penger i forkant av reisen til Syria.

Retten fant det da bevist at 24-åringen var i Syria og kjempet for de to terrorlistede organisasjonene, samt at han var i ferd med å returnere fra Norge til Syria da han ble pågrepet før nyttår. Ifølge dommen skulle Ahmed da slutte seg til IS på nytt.

NTB / TV 2