Det er akkurat den samme bilen. Men i Norge har Chevrolet Tahoe en heeeeelt annen pris enn i hjemlandet USA.
Det er akkurat den samme bilen. Men i Norge har Chevrolet Tahoe en heeeeelt annen pris enn i hjemlandet USA.

Pris i USA: 400.000 kroner Pris i Norge: 1.500.000 kroner

Vanvittig prisforskjell på en vanlig familie-SUV!

Vi har det godt vi som bor i Norge. Rike og velfødde – oppfostret på Nordsjøolje som vi er. Vi bor i verdens rikeste land og er blant verdens lykkeligste mennesker. Alle som er født i Norge har "vunnet i Lotto", sies det. 

Men det finnes ting å klage på her også. Bilprisene for eksempel. Et typisk "I-landsproblem", ja, så absolutt, men likevel. La meg bare ta et eksempel:

I disse dager gjør en gammel kjent og kjær modell et slags comeback til Norge. Vi snakker Chevrolet Tahoe i den helt nye versjonen som kom i år.

Tahoe kom allerede i 1995 som erstatning for Chevrolet Blazer. En tøffing, med stor motor, firehjulsdrift og høy lastekapasitet, bygget på et lett lastebilchassis.

Tahoe har da også absolutt gått sin seiersgang i Norge. De kunne nemlig registreres som lette lastebiler. Med hyggelige avgifter solgte disse reale SUV-ene veldig bra fra midt på 90-tallet og et stykke ut på 2000-tallet.

Men det var naturligvis et avgiftssmutthull som effektivt ble tettet igjen. Nå registreres de som varebiler på grønne skilter. Det gjorde noe med prisene ...

Chevrolet Tahoe: Skikkelig bamse-bil til hyggelig pris

Drøyt 400.000 kroner

Vi tok en telefon til DeLilo Chevrolet i Los Angeles for å høre hva en slik bil koster der. Vi blir tilbudt en helt ny, hvit 2015 Tahoe LT, 7-seter personbil med 4x4 og standard utstyr til 49.300 dollar. Det tilsvarer så vidt over 400.000 kroner. 

Så tar vi en telefon til Bergheim Autosalg i Oslo og spør om pris på samme bil. 

– Huff, ja det er nok forskjell fra USA til Norge her sier, Roger Øverbye som er daglig leder og salgssjef hos Bergheim Oslo. 

I USA er Tahoe en helt vanlig familiebil, mens i Norge er
den kun salgbar som varebil.
I USA er Tahoe en helt vanlig familiebil, mens i Norge er den kun salgbar som varebil.

Pris i Norge: 879.000,- Pris i Sverige: 342.000,-

– Passerer nok 1,5 millioner kroner

– Ettersom det kun er varebiler vi regner med å selge av nye Tahoe i Norge, har vi ikke finregnet på prisen som personbil. Men den passerer nok 1,5 millioner kroner, dessverre. Sier Øverbye.

Det er altså en differanse på vanvittige 1,1 millioner kroner. På det, som i alle fall i USA, er en ganske alminnelig familie-SUV. 

Men Øverbye legger kjapt til at varebilene som koster 874.000 (inkl. mva) har hatt stor interesse og at en god del biler er forhåndssolgt.

– Bilene kommer til Norge først i neste uke. Det gleder vi oss til avslutter, en tross alt veldig fornøyd, Øverbye.  

Les vår test av den nye Chevrolet Tahoe her: