Ny video ett år etter MH17-styrten: – Dette er sivile. Bare sivile. 

Australske News Corp har publisert en video som skal være tatt på åstedet like etter at MH17 styrtet øst i Ukraina for ett år siden. Vi advarer mot sterke inntrykk i videoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett år etter nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet i Øst-Ukraina, er ingen stilt til ansvar.

I en video som er publisert av australske News Corp, hører vi det som skal være lederen for en prorussisk opprørsgruppe holde sjefene informert samtidig som han dokumenterer det han ser med et videokamera.

De tror det hadde skutt ned et militært fly, men innser fort sannheten. Det er et passasjerfly. Mens han filmer det brennende vraket, levninger og baggasje, hører vi stemmen til opprørslederen, som snakker på russisk og ukrainsk:

«Malaysia. Malaysia. Det er utlendinger.»

«Hvem ga dem tillatelse til å fly i dette luftrommet?»

«Dette er sivile. Bare sivile.»

Det er australske News Corp som har fått tak i de hittil ukjente bildene. Etter å ha levert videoen inn til den internasjonale etterforskningsenheten, publiserte de torsdag videoen på sine nettsider. 

News Corp opplyser at de har mottatt en 17 minutter lang video, men har publisert en langt kortere versjon.

38 av passasjerene om bord i flyet var fra Australia.

CNN: – Skutt ned av russisk rakett

Nederland har ledet granskingsarbeidet etter ulykken 17. juli i fjor. En endelig rapport er ventet i oktober, men CNN melder at konklusjonen er at flyet ble skutt ned av en russisk rakett.

I dokumenter lekket fra den nederlandske havarikommisjonens etterforskning, slås det fast at det var et det var et russisk-produsert BUK-missil som traff flyet og at det ble skutt ut fra opprørskontrollert område.

Også amerikanske tjenestemenn har konkludert med at flyet ble truffet av en rakett på vei fra Amsterdam til Kualalumpur.

Flere av de etterlatte har saksøkt mannen som ledet opprørsstyrken da flyet ble skutt ned, den tidligere offiseren i det hemmelige politiet i Russland, Igor Girkin.

Vil ha MH17 for retten

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond støtter forslaget om å ta nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet inn for en internasjonal domstol.

– Vi må få rettferdighet for 298 uskyldige menneskene som mistet livet. Det krever en internasjonal domstol, støttet av en resolusjon som binder alle FNs medlemsland, for å straffeforfølge de ansvarlige, sier utenriksminister Hammond i en uttalelse fredag.

Tidligere har både Nederland og Malaysia krevd at saken skal inn for en internasjonal domstol. Til nå har Russland blokkert et forslag i FNs sikkerhetsråd om at katastrofen skal etterforskes av en internasjonal domstol.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) mener alle må bidra til å komme til bunns i hva som skjedde 17. juli i fjor.

–  Det skylder vi ofrene og deres familier. Det kan ikke være sånn i det 21. århundre at et passasjerfly med 298 mennesker om bord skal bli skutt ned over Europa, sier Brende til TV 2.

(TV 2/ NTB)