VANT: Odd Christian Eiking vant den 2. etappen under Giro Valle d'Acosta. Her er nordmannen avbildet sammen med Edvald Boason Hagen under NM i i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT: Odd Christian Eiking vant den 2. etappen under Giro Valle d'Acosta. Her er nordmannen avbildet sammen med Edvald Boason Hagen under NM i i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norges neste sykkelproff vant fjelletappe i Giro Valle d'Aosta

Odd Christian Eiking vant fjelletappe i kontinentalritt.

Norges neste sykkelproff Odd Christian Eiking (20) vant den tøffe fjelletappen på den andre etappen av Giro della Valle d'Aosta. Sykkeltalentet sykler etapperittet for det norske landslaget og rittet går av stabelen over seks dager.

Da rytterne kom over det siste fjellet på dagens etappe angrep Eiking og fikk med seg Edward Ravasi fra Team Colpack. De to rytterne fikk en luke ned til hovedfeltet og i spurten var nordmannen overlegen. Eiking vant med seks sekunder på Ravasi.

– Det føltes veldig bra å vinne. Jeg har slitt med varmen og hadde ikke noen god følelse i dag heller. Underveis måtte jeg grave dypt for å henge med. Over toppen på det siste fjellet angrep jeg og fikk raskt en luke. Derifra gikk det veldig raskt nedover og jeg klarte å hente inn en italiener i brudd foran, forteller Odd Christian Eiking.

Imponert

Australske Robert Power leder rittet, som inneholder seks etapper. Rittet er en del av UCIs Europa Tour og er et kontinentalritt. Årets Tour de France-deltager Thibaut Pinot vant rittet i 2009.

I TV 2s Tour de France-studio var de imponert over seieren til Eiking, som er kjent for å være en god klatrer. Det har vært lite norske klatrere i Tour de France de siste årene og nå håper TV 2s eksperter at Eiking kan bli den neste. 

I juni avslørte Eiking at han skal sykle for profflaget FDJ neste sesong. Rytteren signerte en toårskontrakt med profflaget og håper på Tour de France-deltagelse.

– En skulle jo tro at vi hadde bedre klatrere enn Danmark, som er paddeflat. Så har de altså Fuglsang som blir nummer to i dag. Men det handler litt om utvalget av ryttere. Nå tror jeg at Eiking er en slik potensiell rytter, sa Dag Otto Lauritzen.

– Det var mange som snakket om Edvald når han slo skikkelig gjennom og vant som det suste over alt. Han er kanskje mer en type som kan klare klassikere og små fjell. Det er ikke lett å finne en mann. Lars Petter Nordhaug er vel den sterkeste klatreren vi har så langt, fortsatte TV 2s sykkelekspert.

– FDJ er heldige som har fått signaturen

Nå håper både Lauritzen og Mads Kaggestad at Eiking kan bli en klatrer i internasjonal klasse. Kaggestad mener at den manglende bredden som har vært i norsk sykkelsport er noe av grunnen til at vi har sett få gode norske klatrere. Men sykkeleksperten peker på at det faktisk har vært noen gode klatrere.

– Sykkel har historisk vært en liten idrett i Norge. Lauritzen er et godt eksempel, du klatret bra. Jostein Wilmann hadde kanskje potensial til å blir topp fem. Atle Kvålsvoll var en av verdens beste klatrere og kjørte glimrende for Greg LeMond. Jeg tror vi kommer til å få frem flere norske klatrere ettersom bredden øker, og det ser vi allerede i Odd Christian Eiking, sa Kaggestad.

– FDJ er heldige som allerede har fått signaturen til unggutten, fortsatte Kaggestad.