SOMMERKROPPEN... ELLER?: Slik så Jessica Enerberg ut sommeren 2013. Da hadde hun trent i mange måneder for å få det hun da mente var den perfekte kroppen. FOTO: JESSICA ENERBERG / PRIVAT
SOMMERKROPPEN... ELLER?: Slik så Jessica Enerberg ut sommeren 2013. Da hadde hun trent i mange måneder for å få det hun da mente var den perfekte kroppen. FOTO: JESSICA ENERBERG / PRIVAT

Jeg hadde sommerkroppen – men det ga meg ingenting

Hvem bestemmer hva som er sommerkroppen?, spør Jessica Enerberg, som er lut lei ordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Har du drømmekroppen? Last opp ditt bilde eller video, og vinn bla bla bla».

Jeg hører stemmen fra Proteinfabrikkens reklame på tv-en, og jeg rister av refleks på hodet. Ikke av han, men hva som kommer ut av munnen hans.

I reklamen ber de mennesker sende inn bilder av sine «drømmekropper» på Instagram, og være med i trekningen av premier vært 15.000 kroner. 

«Drømmekropp». «Sommerkropp». 

Jeg spyr av det ordet. Jeg kaster opp. Brekker meg.

Jeg vet ikke hvem som mente at en konkurranse basert på hvem som har finest kropp var en god idé.

Det er da ikke så vanskelig å tenke seg til at dette ikke er bra, er det?

Hvem bestemte hva som er sommerkroppen?

Man forstår at samfunnet vårt er på katastrofalt feil spor når vi konkurrerer om hvem som har den beste «sommerkroppen».

Hvem bestemte egentlig at sommerkroppen skulle se slik ut eller slik ut?

Kan ikke jeg ha en sommerkropp eller drømmekropp bare fordi jeg ikke har six-pack og sprettrumpe?

Trente i 23 minus for å få «sommerkroppen»

Vinteren 2013. Jeg trente hardt frem mot sommeren, løp rundt i ned mot 23 minusgrader. Jada, jeg sa til de rundt meg at det var «for å holde meg i form», men vi vet alle at sannheten er en helt annen.

Jeg ville jo ha min drømmekropp – en tynn, slank kropp med en sylslank midje og markerte magemuskler.

For det var jo det som betydde noe – å ha en fin kropp. Disse kroppene var over alt, og kroppshysteriet var ikke mindre enn i dag.

Gjorde meg ikke lykkeligere

Nå som jeg har vokst litt, ser jeg at det er langt fra virkeligheten. Kropp betyr ikke alt, med mindre vi bidrar til at den skal gjøre nettopp det.

Jeg fikk sommerkroppen, men det gjorde meg ikke lykkeligere. Ikke litt en gang. 

Så kjør på Proteinfabrikken! Kanskje dere selger litt ekstra i sommer? Kanskje dere bidrar til at unge jenter sulter seg fordi de ikke føler seg bra nok? Og kanskje, helt til slutt, vil dere føle at det var verdt det allikevel?

Jeg vil at dere skal vite at dere definitivt har mistet meg som kunde kunde. Jeg støtter ikke oppunder det ekstreme kroppsfokuset, «sommerkroppen», og ei heller andre ting som bidrar til at dette feilslåtte fokuset opprettholdes.

God sommer.

TV 2 har vært i kontakt med Proteinfabrikken angående den aktuelle kampanjen. Salgssjef Egil Berli-Johnsen sier følgende: «Jeg hører kritikken, men det har ikke vært vår intensjon å kommunisere at tynnhet og slanking er målet med kampanjen. Dette er en motivasjonskampanje hvor folk kan sende inn bilder av det de mener er drømmekroppen, og det morsomme her er at hva en drømmekropp er er et subjektivt spørsmål. Vinnerne av konkurransen er alt fra tynne bikinidamer til store menn med hårete bryster. Vi plukker ut vinnerne basert på muskularitet og atletisme.

Når det er sagt er det veldig politisk korrekt å ha mammakropp og pappakropp, og når det er lov å være stolt av cellulitter og valker, er det også lov å være stolt over å være trent også».

Les Jessica Enerbergs blogg her.