TILHØRER SAMME MANN: Ronnys høyre hånd var ugjenkjennelig etter at han ble stukket av en fisk onsdag.  FOTO: RONNY RAMBERG / PRIVAT
TILHØRER SAMME MANN: Ronnys høyre hånd var ugjenkjennelig etter at han ble stukket av en fisk onsdag. FOTO: RONNY RAMBERG / PRIVAT

Slik så Ronnys (58) hånd ut etter å ha blitt stukket av fisk 

– Smerten kan ikke sammenlignes med noen ting, sier den uheldige fiskeren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo-mannen Ronny Ramberg (58) la onsdag formiddag ut på fisketur ved Lyngdal på Sørlandet. 

Etter bare to kast med fiskestanga, ble sommeridyllen imidlertid brutt.

– Jeg dro opp en fisk jeg aldri har sett før, jeg trodde kanskje det var en makrell. Så jeg tok fingrene rundt hodet på den, da det plutselig stakk i tommelen, forteller Ramberg til TV 2. 

– Kroppen skalv 

Det var nemlig ikke makrell Ronny hadde fått på kroken, men en fjesing. De har pigger rundt gjellene og på ryggen, som inneholder en svært smertefull gift. 

– Det begynte å blø som bare fader, men kjentes først bare ut som et lite vepsestikk, sier Ramberg. 

Heldigvis var han sammen med en venn da fisken stakk, som raskt skjønte hva som hadde hendt. 

FØLGER MED: Ronny (58) føler seg bra igjen, men kommer til å følge nøye med på hva han får på kroken fremover. FOTO: PRIVAT
FØLGER MED: Ronny (58) føler seg bra igjen, men kommer til å følge nøye med på hva han får på kroken fremover. FOTO: PRIVAT

– Han sa at vi skulle sette oss i bilen og kjøre opp til hytta igjen. Jeg skjønte først ingenting, men på veien opp til hytta kjente jeg hva han mente, sier Ramberg. 

– Jeg har aldri kjent maken til smerte, hele kroppen skalv. Det kan ikke sammenlignes med noe!

Det var Aftenposten som først omtalte den uheldige hendelsen.  

Hadde enorme smerter

Smertene fortsatte å øke og hånda hovnet opp mens Ronny kom seg inn i hytta. Der ringte kompisen til Giftinformasjonen, som ba han legge hånda i varmt vann. 

– Man ville kanskje tenkt at man skulle bruke kaldt vann, men trikset her er å bruke varmt. 

Fortsatt tok det over to timer før smertene avtok. 

LITEN: Fjesingen ser relativt uskyldig ut, men har skarpe pigger. Dette bildet tok Ronny like før fisken stakk ham.  FOTO: RONNY RAMBERG / PRIVAT
LITEN: Fjesingen ser relativt uskyldig ut, men har skarpe pigger. Dette bildet tok Ronny like før fisken stakk ham. FOTO: RONNY RAMBERG / PRIVAT

– Jeg vekslet mellom å sitte, stå og vri meg mens hånda var i vann. Det kjentes som å ha hånda inni i varm stekeovn, sier Ramberg.

Vanlig fisk

Selv om Ramberg kun fisker på fritiden og ikke er noen ekspert, har han nå tilegnet seg kunnskap om fisken som forårsaket de store smertene.

– Fjesing er en fisk som finnes i vanlig farvann. Den kan for eksempel være i Oslofjorden, gjerne på grunt vann der folk bader, sier han.  

Han synes det er viktig at folk får kunnskap om fisken og dens egenskaper. 

– Jeg la ut bilde av hånda på Facebook for å gjøre folk oppmerksomme på hva de skal gjøre om de blir stukket som meg. Særlig det at man skal bruke varmt vann, er nok mange uvitende om, tror han. 

Bekymret for barn

Ramberg er glad for at fisken ikke stakk noen av barna han er på ferie med. 

– Jeg tenker bare, hva om dette hadde skjedd et barn. Det hadde vært forferdelig. Når jeg, en voksen mann, kjente såpass sterke smerter, må det være ille for barn, mener han.

Selv om det har gått over et døgn siden hendelsen, er hånda som ble stukket fortsatt hoven. 

– Smertene er borte, men armen er fortsatt helt hoven opp til albuen. I tillegg er den så væskefylt at jeg kan lage søkk i huden om jeg berører den, forteller Ramberg. 

Han vil være ekstra forsiktig med fiskingen fremover. 

– Jeg vil nok være litt mer oppmerksom på hva jeg får på kroken, avslutter Ramberg.