Det går mot kroken på døren for Erlandsens Conditori

– Vi er stygt redd for at konditoriet stenger dørene på mandag, sier støttespiller Randi Behn Butcher.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag vedtar styret i Dagtia, som driver Erlandsens Conditori, etter all sannsynlighet å stenge det lille konditoriet i Halden. De har ikke råd til videre drift.

TV 2s seere ble kjent med Kim Robin Johansen (22) og Daniel Harbo (34) i programmet Vårt Lille Land i vinter.

Konditoriet de drev sammen med Malin Victoria Groth Pettersen, stod i fare for å måtte legge ned på grunn av økonomien. Den gang ble redningen en gavmild, lokal Lotto-millionær.

Fikk avslag

Nå ser det ut til å være virkelig alvor. For forrige uke fikk konditoriet en dårlig nyhet. Fylkesmannen i Østfold støtter Halden kommunes endelige avslag på Johansen og Harbo søknader om midler til en assistent som kan hjelpe dem å drive konditoriet.

For selv om de to psykisk utviklingshemmede mennene klarer mye, trengs det litt ekstra hjelp og tilsyn når de skal drive en kafé.

Derfor har de i tre år kjempet for å få støtte fra Halden kommune til en brukerstyrt personlig assistent (PBA). Selv jobber de gratis og mottar uføretrygd. Alle konditoriets inntekter går til å dekke løpende utgifter som husleie, strøm og råvarer, og det er ikke penger igjen til å dekke lønnen til en assistent. De trenger støtte fra kommunen.

Faller utenfor 

Selv om en assistent koster mindre enn to plasser på et dagsenter, som er alternativet, har de fått avslag. Det begrunnes med at de faller utenfor støtteordningene som finnes.

– Dessverre faller dette litt på siden av hva det er søkt om. Jeg skulle gjerne sett at det var litt bedre tilpasset enn det det er, men slik situasjonen er dekker ikke denne ordningen dette tiltaket. Da er det ikke noe mer vi kan gjøre lokalpolitisk, da må det nasjonale regelverket endres, sier ordfører Thor Edquist (H) i Halden.

Ordføreren forstår at regelverket kan oppleves firkantet.

GÅR MOT STENGING: Randi Behn Butcher og Daniel Harbo etter møtet på Statsministerens kontor. FOTO: INGVILD GJERDSJØ / TV 2
GÅR MOT STENGING: Randi Behn Butcher og Daniel Harbo etter møtet på Statsministerens kontor. FOTO: INGVILD GJERDSJØ / TV 2

– Ja, det kan hende denne saken kan bli en døråpner for at nasjonale regler blir endret, men slik det er nå, faller det dessverre litt på siden av det dette er tenkt til, sier Edquist.

Et ørlite håp

Torsdag var Kim Robin Johansen og Daniel Harbo i Oslo sammen med sine støttespillere. De hadde et ørlite håp om at det skulle komme en løsning under et møte med Statsministerens kontor og ordfører Edquist.

– Jeg har ikke reist til Oslo bare for å prate, sier Daniels stefar og nestleder i konditoriets styre, Bjørn Slåtterø, før møtet.

De håper på en løsning som kan gi dem ro.

ORDFØRER KAN IKKE HJELPE: – Saken kan ikke løses lokalpolitisk, sier ordfører i Halden, Thor Edquist (H) FOTO: INGVILD GJERDSJØ / TV 2
ORDFØRER KAN IKKE HJELPE: – Saken kan ikke løses lokalpolitisk, sier ordfører i Halden, Thor Edquist (H) FOTO: INGVILD GJERDSJØ / TV 2

– Det optimale hadde vært en varig løsning, i hvert fall noe som kan vare i tre år fremover, sier han til TV 2.

Men det ble med håpet. Det er lite Statsministerens kontor kan gjøre for å hjelpe konditoriet. Likevel lover de å ta med seg erfaringene fra saken videre for å se på om systemet er for rigid og burde endres.

– Vi har fått innblikk i deres erfaringer. Det kan vi ta med oss videre når vi skal meisle ut politikken for fremtiden. Det er klart at de har sikkert en forventning om at vi skal gripe inn umiddelbart, men det er ikke vårt mandat her på Statsministerens kontor, sier politisk rådgiver for statsministeren, Hans Christian Hansson (H).

Nå ser gjengen ingen annen løsning enn å stenge konditoriet.

– Jeg vil ikke forskuttere styrevedtaket som skal fattes mandag, men jeg ser ingen annen løsning enn å melde oppbud, sier Slåtterø.