Luksus-dilemma: Hvilken SUV skal jeg velge?

BMW eller Volvo. Broom-Benny sier sin mening:

BMW X5 og Volvo XC90 er drømmebiler for mange. Men hvilken av dem ville du valgt? Benny kommer med sine råd til en Broom-leser som har bedt om hjelp.
BMW X5 og Volvo XC90 er drømmebiler for mange. Men hvilken av dem ville du valgt? Benny kommer med sine råd til en Broom-leser som har bedt om hjelp.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei! Et spørsmål til dere som tester biler. Jeg skal kjøpe enten BMW X5 eller Volvo XC 90. Pris maks 1 million kroner. Hva ville dere anbefalt? Trenger ikke sjuseter, men det er viktig med kjøreegenskaper og mye utstyr. Hilsen Lars Petter

 

Heisann!

Ja, her har du jammen noe de fleste av oss vil kalle et luksusproblem. Og siden du kun nevner disse to modellene, antar jeg at du alt har utelukket nye Audi Q7 og Mercedes GLE? 

Uansett hvilken av disse to bilene du måtte ende opp med, så vil jeg tro at du blir veldig fornøyd. Men selv om de på mange måter er like, BMW X5 og Volvo XC90 er store, kostbare og luksuriøse SUV-er, så er det også noen ganske klare forskjeller.

Vi kan jo ta dette med sju seter først. Her er det jo ganske greit fra Volvos side: Det følger med, enten du vil eller ei. Og selv om du kanskje ikke trenger det selv, kan det være særdeles smart å ha, den dagen bilen skal selges igjen. 

Plass og kjøreegenskaper

XC90 byr dessuten på en imponerende komfort. Ikke bare når det kommer til kjøreegenskaper, men også med tanke på seter og støynivå i kupeen. 

Den er også særdeles romslig, både i baksetene og bagasjerommet. Designet er forøvrig helt nytt, og har slått særdeles godt an i markedet.

X5 er best på sportslige kjøreegenskaper. Den er også svært komfortabel, med sitt justerbare understell. Det er nesten like god plass som i svensken, men hos BMW koster eventuelt tredje seterad over 20.000 kroner ekstra.

Les vår test av BMW X5 her

Volvo-verstingen

Prisene starter på 742.900 kroner for Volvo XC90 D5. Den har 190 hk, og utstyrsnivå Kinetic. Da har du fortsatt rundt 250.000 kroner å bruke på ekstrautstyr, uten at du bryter budsjettet ditt. 

Eller du kan få for den ladbare hybriden T8, i utstyrsgrad Momentum. Den gir strengt tatt mest bil for pengene. Da øker utstyrsnivået ett hakk, men du har til gjengjeld brukt opp veldig mye av budsjettet ditt. Denne koster nemlig 976.800 kroner. Da er det ikke så mye ekstra du kan unne deg.

Til gjengjeld sitter du da på en bil med en greit nivå med tanke på utstyr, og som har hele 407 hk. Den er dessuten særdeles gjerrig på drivstoffet om du lader ofte og ikke har alt for mange langturer.

Les også: Range Rover: Se opp, denne SUVen er historisk

To ladbare hybrider

X5 25d xDrive starter 791.700 kroner. Da med 211 hk. Men igjen er det de ladbare hybridene som gir mest for pengene. BMW har to: En som totalt yter 279 hk, og starter på 779.800 kroner, og en som har 313 hk og starter på 823.700 kroner.

Alle disse tre tillater at du kan handle en god porsjon ekstrautstyr i tillegg. Og du bør nok beregne minst 150.000 kroner i ekstrautstyr.

Det er altså fullt mulig å velge utstyr framfor effekt her, og bruksmønsteret ditt må avgjøre hva som passer best. Men jeg oppfatter deg slik at utstyr er viktig. Og da må du kikke litt nøye på hva som er standardutstyr og hva som koster ekstra. 

Les vår test av Volvo XC90 her

Ekstrautstyr og pakker

BMW har noe som kalles all inclusive pakke, som koster 250.000 kroner. Det inkluderer en laaaang liste med utstyr, som blant annet kupevarmer, head up display, DAB+, 4-soner klima, hengerfeste, soft close-dører, oppvarmet ratt, komfortstoler og mye mer.

Om du firer ørlite på budsjettet ditt, kan du få den i kombinasjon med den ladbare hybriden på 279 hk.

Volvo tilbyr en god pakke med utstyr om du velger R-design eller Inscription-variantene. Disse koster, om du bruker D5 som utgangspunkt, 862.900 kroner.

Eller du kan få den råsterke, ladbare hybriden med disse pakkene. Men da til 16.000 kroner over budsjettet ditt. Ikke så mye i denne sammenheng kanskje?

Les også: 120 nordmenn kjøpte Volvos millionbil - usett!

Du bør velge ...

Så til konklusjonen: Volvoen er uten tvil den hotteste av disse akkurat nå. Den selges virkelig som varmt hvetebrød. Og den er også en knallbra bil! Det har vi fått bekreftet i flere tester, allerede.

BMW X5 er litt mer gårsdagens nyhet, men har spilt seg selv inn på banen igjen ved å lansere intet mindre enn TO ladbare hybrider. Det gjør den særdeles aktuell, den også.

Med mest vekt på mye utstyr og kjøreegenskaper, ville jeg faktisk foreslått den rimeligste ladbare BMW-en, kombinert med en god utstyrspakke. Da tror jeg du vil bli aller mest fornøyd.

Men du bør nok prøve begge to, og be om et tilbud. Det er mange som kjører kampanjer nå på sommeren.

Uansett - lykke til med bilvalget! 

Bruk kommentarfeltet: Hvilken ville du valgt?

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Brukt-duell: Volvo XC90 vs BMW X5