PÅ BADEROMSDØR: Bak et trepanel på en baderomsdør i Nederland, skjulte det seg en melding som kan stamme fra et jødisk ektepar som bodde der under krigen.  FOTO: JELLE KAPITEIN  / PRIVAT
PÅ BADEROMSDØR: Bak et trepanel på en baderomsdør i Nederland, skjulte det seg en melding som kan stamme fra et jødisk ektepar som bodde der under krigen. FOTO: JELLE KAPITEIN / PRIVAT

Fant gammel beskjed i døren som kan ha blitt skrevet av jøder i skjul

Bak et trepanel skjulte det seg en hjerteskjærende melding og oppfordring.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En entreprenør i Nederland gjorde for noen uker siden et overraskende funn. 

Da han skrudde et trepanel av en kundes badedør, kom en rørende melding til syne. 

På døra skjulte det seg en håndskrevet melding på nederlandsk, som tyder på at kan stamme fra et jødisk par som bodde i huset under andre verdenskrig, skriver amerikanske ABC News

Hjerteskjærende bønn

Meldingen, datert 23. april 1942, skal lyde som følger: 

«Se på taket og finn mine siste eiendeler og prøv etter krigen for å finne familie av oss. Gi dem mine ting, og du vil bli noe. Å Israels Gud, forbarm deg over dine ydmykede brødre.»

Videre er meldingen signert med Levie Sajet, født 1. august 1881 i Nijmegen, og hans hustru Ester Zilberstein, født 28. juni 1899 i Stettin.

Gjorde inntrykk 

Entreprenøren, Jelle Kapitein, forteller at det gjorde inntrykk å lese beskjeden.

– For en overraskelse å finne det. Tonen i teksten – så trist, så håpløst. Det har gjort stort inntrykk på oss, sier Kapitein til ABC News.

Han arbeidet sammen med en kollega i huset, som forøvrig ligger i den nederlandske landsbyen Bilthoven, da meldingen ble funnet. 

Leter etter slektninger

Kapitein har for øyeblikket fortsatt døren i sin besittelse, men det nederlandske Holocaust-museet Yad Vashem skal ha ytret ønske om å overta den for å forsøke å identifisere paret. 

Selv vil entreprenøren forsøke å finne ut hva som var skjebnen til de to som skrev meldingen. Ifølge ABC News prøver han å finne slektninger av paret ved å søke i arkiver verden over. 

Likevel innser han at det kan bli krevende å få visshet i hva som har skjedd. 

– Det er trist at vi har funnet denne historien først etter 73 år. Det er vanskelig å finne svaret nå, sier han.