Sveits har utlevert FIFA-topp til USA

En av FIFA-toppene som anklages for korrupsjon er utlevert til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mai ble flere sentrale FIFA-ledere arrestert under et møte på et hotell i Zürich under den 65. FIFA-kongressen.

Pågripelsene kom etter at amerikanske myndigheter hadde etterforsket anklager om omfattende korrupsjon over to tiår, blant annet pengeutpressing, bestikkelser fra potensielle vertsnasjoner og hvitvasking av penger.

I en pressemelding fra det amerikanske justisdepartementet samme dag kom det frem at ni FIFA-topper og fem andre i ledende stillinger var siktet, og at det var ventet utleveringer i saken.

Torsdag melder BBC at Sveits har utlevert en av de pågrepne FIFA-toppene til USA. Det sveitsiske justisdepartementet sier at mannen, som ikke er identifisert, onsdag ble eskortert til New York av tre politimenn. Ifølge nyhetsbyrået AP godtok FIFA-toppen nylig utleveringen.

Begjært syv utleveringer

Torsdagens utlevering er trolig den første av flere. Amerikanske myndigheter begjærte nylig utlevering for syv av dem som er mistenkt i korrupsjonssaken.

Sveitsiske myndigheter har en egen gruppe som jobber med mistanken om økonomisk kriminalitet knyttet til VM-tildelingen for 2018 og 2022, og USAs myndigheter har sin egen etterforskning:

I forrige måned ble 14 personer siktet i saken. Amerikanske påtalemyndigheter har siktet flere FIFA-topper for organisert kriminell aktivitet, svindel, bestikkelser og hvitvasking av penger. De involverte skal ha mottatt over 150 millioner dollar, 1,16 milliarder millioner kroner, i ulovlige betalinger i perioden 1991-2015. (TV 2/NTB)