Slik takler du den usikre økonomiske fremtiden

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea deler sine beste tips for hvordan du forbereder deg på nedgangstider. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er på vei inn i en ny fase av norsk økonomi nå. Oljeprisen faller, kronekursen faller og mye tyder på at arbeidsledigheten vil bli høyere.

– Vi vet ikke hvordan denne nye fasen vil bli, så derfor er mitt beste råd å ruste opp privatøkonomien så godt som mulig, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til TV 2. 

Få bekymringer over gjeldskrise

Ifølge Reitan er det en naturlig konsekvens av den økte velstanden i Norge at vi har blitt mer materialistiske. Dermed bruker vi mer penger på fine ting og flotte ferier. Samtidig låner vi stadig mer penger, få nordmenn er bekymret for å havne i økonomisk uføre, viser en ny undersøkelse Ipsos MMI har utført for Dagbladet

– De fleste av oss tenker nok ikke at en gjeldskrise er noe som rammer enn selv, det er noe som rammer andre. Mange føler kanskje også at de har litt bedre kontroll over økonomien enn det de faktisk har.

– Situasjonen i Norge nå er jo at vi har veldig lave renter, og det betyr at de fleste av oss har fått et større overskudd i lommeboken fordi de fleste av oss eier bolig. Hvis vi nå bruker overskuddet på forbruk, så kan nok mange begynne å slite den dagen renten går opp. 

Enkle tegn på dårlige vaner

Det viktigste tegnet på at du ikke er godt nok rustet til å tåle dårligere økonomiske tider, er ifølge Reitan enkelt å komme frem til. 

– Hvis man bruker mer enn man får inn, da er det fare på ferde. Det er et klart tegn, da bør varsellampene begynne å blinke.

I tillegg er det en dårlig vane å bruke kredittkort til daglig forbruk, eller handle mye på kreditt. 

– Penger i banken lønner seg ikke nå

Men det finnes selvfølgelig håp. Reitan peker på tre grep du kan gjøre for å forberede deg. 

– Jeg tenker først og fremst å betale ned boliglånet til et komfortabelt nivå.

I tillegg er det lurt å spare seg opp en buffer så du har midler hvis du trenger det senere, fremfor å bruke opp pengene nå. 

– Og så er det å se på langsiktig sparing. Å sette pengene i banken lønner seg faktisk ikke nå, pengene taper seg faktisk i verdi, så det å se på for eksempel fondssparing kan være veldig lurt.

Skummelt med dyre vaner

Derimot er det skummelt hvis du heller tillegger deg dyre vaner som følge av de ekstra pengene du har mellom hendene. 

– Det er veldig lett å legge seg til en livsstil der man bruker mye penger, men det er veldig vanskelig å skulle begynne å kutte ned på dette.

Så kjedelig som det høres ut, er det lureste du kan gjøre altså å spare en del av pengene. 

– Den dagen renten går opp, har man da en lettere overgang enn de som kanskje må endre hele livsstilen sin for å råd til å betale regningene sine, sier Reitan.