OVERGRIPERE: Mannen til venstre tiltalt for en rekke overgrep mot barn og dyr, mannen i midten siktet for overgrep mot syv jenter i Bergen og mannen til høyre siktet for 17 overgrep i Tromsø. FOTO: PRIVAT / TV 2
OVERGRIPERE: Mannen til venstre tiltalt for en rekke overgrep mot barn og dyr, mannen i midten siktet for overgrep mot syv jenter i Bergen og mannen til høyre siktet for 17 overgrep i Tromsø. FOTO: PRIVAT / TV 2

Flere serieovergripere tatt denne våren:
– Det er uforståelig det som driver dem. Det kommer innenfra

Eksperter sier overgriperne ofte har vært utsatt for overgrep selv. – Dette er ikke noe hvem som helst kan holde på med, sier psykolog Thore Langfeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en vår og forsommer der flere store overgrepssaker har preget nyhetsbildet. 

1. I mai ble fire personer i Drammen tingrett dømt for overgrep mot fire barn. 

2. I mai ble også en større overgrepssak rullet opp i Tromsø, der en barnehageansatt hadde forgrepet seg på minst 17 barn.

3. Nesten samtidig ble en større sak avdekket i Trøndelag, der ti personer er pågrepet og siktet for besittelse av et enormt materiale med bilder av seksuelle overgrep mot barn.

4. En mann ble i Bergen siktet for overgrep mot syv jenter under 10 år. 

5. Fredag for to uker siden kom dessuten tiltalen mot en familiefar i 40-årene fra Oppland. Mannen er tiltalt for flere grove seksuelle overgrep og voldtekt der ofrene er mellom 0 og 18 år gamle, samt sex med dyr. 

Psykolog og klinikkleder ved Insititutt for klinisk sexologi og terapi (IKST), Thore Langfeldt, sier det er umulig å fult ut forklare hva som gjør at mennesker begår denne typen overgrep. 

BEHANDLER: Psykolog Thore Langfeldt behandler overgripere. Foto: Lise Åserud / Scanpix FOTO: ÅSERUD, LISE /
BEHANDLER: Psykolog Thore Langfeldt behandler overgripere. Foto: Lise Åserud / Scanpix FOTO: ÅSERUD, LISE /

– Det er uforståelig det som driver dem. Det kommer innenfra, og er veldig sammensatt, sier han.

Behandler pedofile

Langfeldt har siden 70-tallet behandlet pedofile. Hans erfaring er at det er mulig å behandle, og han understreker at pedofili er en psykiatrisk diagnose.

– De som begår overgrep har ofte selv vært utsatt for overgrep, eller har opplevd ting som gjør at de har relasjonsskader. Dette er ikke noe hvem som helst ville holdt på med, sier Langfeldt.

Også psykolog og prest ved St. Olavs hospital, Knut Hermstad, sier at overgriperne ofte bærer på en ballast.

– Det er et knippe problemer som til sammen har bidratt til atferden vi ser. Disse problemene har av ulike grunner blitt knyttet sammen med seksualiteten, sier han.

Ifølge psykologen har slike personer ofte problemer med intimitet, og har vanskelig for å fungere i likeverdige seksuelle forhold.

– Så vender de sin oppmerksomhet mot partnere som er for unge og for svake til å stille selvstendige krav, sier Hermstad.

Langfeldt understreker at den beste måten å unngå at overgrep skjer, er å starte tidlig, og å gi barn et naturlig forhold til sin seksualitet. 

– Det er viktig at foreldre, skole og alle som har med barna å gjøre lar dem gjøre seksualiteten til noe positivt, sier han.

Sjokkert

I saken der en familiefar er tiltalt for en rekke overgrep fungerte han fint i hverdagen. TV 2 har snakket med kona, som beskriver mannen som en snill og god far. 

Hun er sjokkert over tiltalen. Da mannen ble pågrepet i november i fjor fortalte hun hvordan mannen knakk helt sammen da hun møtte ham hos politiet.

– Han knakk helt sammen. Han så ut til å ane litt av omfanget rundt det han har gjort, sa hun da.  

Langfeldt forteller at det for mange overgripere er vanskelig å søke hjelp.

– Vi behandler mange hos oss, men det er mange som ikke tør spørre om hjelp, i frykt for at de skal bli sett på som kriminelle og satt i fengsel, sier han.

Hermstad forteller at mange har dårlig samvittighet for sine handlinger. Men de melder seg aldri selv.

– De tør heller ikke ta kontakt med hjelpeapparatet. I stedet fortsetter de med overgrepene, og slik er de inne i ond sirkel der stadig flere mennesker blir skadet. Mange sier det oppleves som en lettelse når de blir tatt, sier han.

Langfeldt sier de har lange køer for behandling på IKST, og at de på nåværende tidspunkt ikke har kapasitet til å behandle alle som ønsker det. 

– Og det er mange som begår overgrep der ute, vi når bare ut til en liten del av dem, sier han.