SLITEN: Statsminister Alexis Tsipras under diskusjonene om kriseavtalen i nasjonalforsamlingen natt til torsdag. Foto: AFP / Aris Messinis
SLITEN: Statsminister Alexis Tsipras under diskusjonene om kriseavtalen i nasjonalforsamlingen natt til torsdag. Foto: AFP / Aris Messinis

Nasjonalforsamlingen i Hellas stemte for kriseavtale

– Vi tror ikke på kravene, men er nødt til å akseptere dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et overveldende flertall i den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for avtalen som danner grunnlag for et nytt låneprogram for Hellas.

Statsminister Alexis Tsipras kom før avstemningen med en innstendig bønn til de folkevalgte om å slutte opp om avtalen, til tross for at han selv og regjeringspartiet Syriza mener at långiverne har gått altfor langt i sine krav.

Omfattende økonomiske reformer

– Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til å akseptere dem, sa Tsipras før avstemningen, som endte med at 229 av de 300 folkevalgte stemte for.

Avtalen danner grunnlaget for et nytt låneprogram verdt 86 milliarder euro til Hellas, mot at landet gjennomfører omfattende økonomiske reformene.

Tsipras kalte opprinnelig kreditorenes krav absurde og nedverdigende, men gikk til slutt likevel med på vilkårene.

Han sa at det har vært gjort feil de siste månedene, men at han tar ansvaret.

– Vi har kjempet hardt de siste fem månedene, og det er jeg stolt over. Enhver greker vet forskjellen mellom dem som kjemper og dem som gir seg, sa statsministeren.

Hvilke følger nattens vedtak kan få for hans egen politiske framtid, er foreløpig et åpent spørsmål. Motstanden mot avtalen er massiv i Syriza, og 38 av partiets folkevalgte stemte imot eller avsto fra å stemme.

Opptøyer før avstemmingen

Bare timer før de greske folkevalgte stemte over den nye kriseavtalen, oppstod det store opptøyer i den greske hovedstaden.

Demonstranter kastet titalls bensinbomber mot politiet under en demonstrasjon ved nasjonalforsamlingen i Aten.

Politiet svarte med å avfyre tåregass mot demonstrantene, noe som fikk flere hundre demonstranter til å trekke seg bort fra Syntagma-plassen, der de hadde samlet seg for å vise at de tar avstand fra avtalen.

– Avtalen går mot folket

Ifølge AFPs journalist på stedet satt en gruppe maskerte demonstranter fyr på et område på plassen.

– Avtalen går mot folket og arbeiderne. Det er den mest barbariske kuttpakken så langt, den er enda verre enn de to tidligere, sa den 19 år gamle demonstranten Dimitris.

I 23-tiden onsdag kveld hadde stemningen roet seg i Atens gater, og like før klokken 01.00 var vedtaket av den nye avtalen et faktum.

(NTB / TV 2)