– Nå kan bare noe utensportslig felle ham

Chris Froome med kopi av maktdemonstrasjonen for to år siden.

For to år siden var Chris Froome fullstendig overlegen på den første fjelletappen, vant med i overkant av 50 sekunder på lagkamerat Richie Porte, var rett i overkant av minuttet foran en Movistar-rytter på tredjeplass, og tok et langt steg mot det som skulle bli en overlegen sammenlagtseier.

På tirsdagens tiende etappe skjedde nøyaktig det samme.

Ingen var i nærheten av Froome på vei opp til La Pierre-Saint-Martin, og nå kan fort moroa være over nesten før den har begynt. 

– Akkurat nå er han «man of the match», sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

– Må det nå noe utenomsportslig til for at han ikke skal vinne?

– Ja. Han må bli syk. Han er jo verdens beste etapperytter.

– Froome er i desidert best form
Sammenlagt er han nå er han nesten tre minutter foran andremann, Tejay van Garderen, og rett i overkant av tre minutter foran Nairo Quintana på tredje. 

De to andre av de «fire store», Alberto Contador og Vincenzo Nibali, er henholdsvis fire og nesten syv minutter bak allerede.

– Da Froome angrep 6,4 kilometer fra toppen, tenkte jeg bare «nå igjen»... Han er jo helt rå. Han er så godt forberedt, han har trent mye i høyden, han er så dedikert til oppgaven, og han er jo så intelligent også. I tillegg har han verdens beste støtteapparat rundt seg, sier Kaggestad.

Han vil likevel ikke være med på den tabloide konklusjonen om at rittet allerede er over. Til det er sykkelsporten alt for risikabel.

– Det kan umulig være over når man ser hvor mange små ting som kan snu et helt etapperitt på hodet. Du kan gå på trynet, du kan bli syk, de er bare halvveis i antall kjørte kilometer… Men Froome er den som er i desidert best form, og laget som er best og fungerer best sammen er Sky. De andre lagene har en formidabel oppgave foran seg.

– Kommer ikke på et lag som har vært sterkere
Over eller ikke: prestasjonen til Froome og Sky-kameratene var påtagelig lik den vi så for to år siden.

– Det minner veldig om det vi så for to år siden, og det vil vel ikke være så overraskende om vi får samme resultat nå, sier sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg.

– Har vi noen gang sett et lignende mannefall av favoritter så tidlig i Tour de France?

– Jeg satt og lurte på akkurat hvor perfekt denne etappen ble for Sky. Det er veldig historieløst å si at dette er det beste vi har sett noen gang, for det har sikkert vært noen som har vært enda råere, men jeg kommer ikke på noen lag her i farten som har vært sterkere og som fikk taktikken til å klaffe så fullstendig. Men det lignet veldig på 2013, så de har jo for så vidt gjort det før...