FELLES SKJEBNE: Markel Irizar overlevde sin kamp mot testikkelkreften og tror Ivan Basso (innfelt) vil gjøre det samme. Foto: COLIN FLOCKTON/Doug Pensinger/Getty Imager. Montasje: TV 2.
FELLES SKJEBNE: Markel Irizar overlevde sin kamp mot testikkelkreften og tror Ivan Basso (innfelt) vil gjøre det samme. Foto: COLIN FLOCKTON/Doug Pensinger/Getty Imager. Montasje: TV 2.

Tour-rytter hadde samme diagnose som Basso: – Det viktigste for ham er å beholde roen

Trek Factory Racings Markel Irizar gir sine råd til den kreftsyke italieneren.

TARBES (TV 2 Sporten): På mandagens hviledag meddelte Ivan Basso at han hadde blitt diagnostisert med testikkelkreft.

Støtteerklæringene fra sykkelfteltet lot ikke vente på seg, men én kollega vet litt mer enn de andre hva som nå venter Basso.

Spanske Markel Irizar overvant nemlig samme sykdom i begynnelsen av sin karriere.

– Det var en veldig dårlig overraskelse å få. Jeg tenkte med en gang på hva som skjedde med meg selv i 2003, og jeg tenkte på hvordan han måtte ha det. Heldigvis har han veldig gode sjanser til å klare seg – de oppdaget det veldig tidlig. Han ser veldig bra ut. Ordet «kreft» er selvsagt skummelt, men jeg tror han kommer til å klare seg, forteller Trek-rytteren til TV 2.

Les TV 2s utfyllende historie om Irizars egen kamp mot kreften fra fjorårets Tour de France her!

– Jeg kommer til å prate med ham
For 14 år siden ble nemlig Irizar diagnostisert med samme krefttype, da som en lovende 22-åring i det spanske Olarra-laget (senere Orbea).

– Krefttypen er aggressiv, og det samme er behandlingen, så jeg hadde to operasjoner og tyve runder med kjemoterapi. Men kjemoterapi tok mer på før i tiden, så jeg var helt utslitt, orket ikke å trene, og jeg så jo ut som en «zombie»… Men det positive er jo at jeg er her, at jeg er sunn, og jeg vil derfor sende en positiv beskjed til Ivan og alle som kjemper mot sykdommen. Du kan vinne over kreften, og livet ditt kan være like bra, og kanskje også bedre, enn det var før, sier Irizar entusiastisk. 

Basso er nå på vei til Italia hvor han skal få behandling omgående. 

– Jeg kommer til å prate med ham en dag han er mer avslappet. Akkurat nå vil jo alle prate med ham. Det er ikke enkelt, men det viktigste er å beholde roen. Ordene «kreft» og «død» henger jo på en måte sammen. Det er det største problemet. Testikkelkreft er en av de krefttypene som har den høyeste overlevelesesraten, så Ivan kommer nok til å bli helt fin igjen. Jeg var selv veldig bekymret for å ikke kunne få barn da jeg hadde kreft, men Ivan har allerede fire barn og vil nok være mer avslappet med akkurat det. Jeg tror han kan være tilbake i konkurranse om bare noen få måneder. Vi må være optimistiske. Han er en sterk mann og vet at nesten alt her er under kontroll.

Fikk brev fra Lance Armstrong
Irizars kamp fikk et lykkelig utfall, og underveis i behandlingen fikk han også en noe uvanlig støtteerklæring fra en annen kjent syklist med testikkelkreft.

Idet han var i gang med kjemoterapien fikk han nemlig et oppmuntrende brev fra selveste Lance Armstrong – amerikaneren som under sin egen kamp mot kreften i 1996 hadde fått et lignende brev fra en da 16 år gammel Irizar.

– Lance husket meg. Det var jul, og jeg var midt i behandlingen min. Jeg fikk brevet hans, og det var en stor opptur for meg. Han skrev også at jeg kom til å bli frisk og sterk igjen, fortalte Irizar den gang.

Frisk ble Irizar også, og etter seks år for det baskiske Euskaltel-Euskadi-laget ble han i 2010 lagkamerat med Armstrong på det som nå heter Trek Factory Racing.

For to år siden fikk han beskjeden om at han var fullstendig kreftfri, og nå sykler han sin fjerde Tour de France.