Froome knuste konkurrentene: – Som tatt ut av læreboken

Team Sky-kapteinen den store vinneren etter dramatisk fjelletappe.

Det smalt umiddelbart på den første fjelletappen i Tour de France – smellet kom fra Chris Froome. Team Sky-kapteinen regelrett smadret utfordrerne opp til La Pierre-Saint-Martin.

Fullstendig overlegen
Med 6,4 kilometer igjen av bakken rykket Froome og distanserte Nairo Quintana. I mål var avstanden på ett minutt og fire sekunder ned til den kolombianske Movistar-rytteren på tredjeplass. Richie Porte knappet viktige bonussekunder med sin andreplass.

Team Skys jubeldag ble komplett med Geraint Thomas på sjetteplass.

– Jeg er tom for ord. Det var utrolig. Jeg kunne ikke tro det da jeg ba guttene kjøre på og vi hørte at de store navnene som måtte gi slipp. Det var som tatt ut av læreboken. Guttene kjørte utrolig bra. Jeg er henrykt over å kunne avgjøre det for dem, sier Froome.

Maktdemonstrasjonen på den tiende etappen gjør at Froome fester et knallhardt grep om den gule ledertrøyen. Med to minutter og 52 sekunder ned til nærmeste utfordrer, Tejay van Garderen, i sammendraget blir det virkelig tøft å skulle hente forspranget til den suverene Tour-lederen.

– Han (Froome) er helt fantastisk. Det var ikke planen at han skulle angripe. Når du ser at alle sliter, er det bare en ting å gjøre, sier Porte til TV 2.

– Med åtte kilometer igjen sa han at han følte seg lett. Det er et strålende resultat, men det er langt fra over.

Contador: – Han er på et annet nivå
Den knalltøffe stigningen på over 15 kilometer ble for krevende for de fleste. Vincenzo Nibali ble den virkelig store taperen blant sammelagtfavorittene. Håpet om å forsvare Tour de France-seieren er borte etter at italieneren ga fra seg fire og et halvt minutt.

Ifølge DR bekrefter Astana-sportsdirektør Aleksandr Vinokurov at Jakob Fuglsang tar over kapteinsansvaret resten av Tour de France.

Også Alberto Contador og Tejay van Garderen måtte gi fra seg mye tid til Froome i sammendraget. To minutter og 51 sekunder etter at Froome strakk armene til værs kom en slukøret Contador i mål.

– Det var en vanskelig dag. Jeg fikk ikke puste, og når du ikke kan puste, så kan du heller ikke akselerere. Det var en vanskelig dag, og Froome viste at han er bedre enn resten. Han er på et annet nivå enn oss andre, sier Contador.

Slik er stillingen i sammendraget etter tiende etappe!

Mannefall
Hardkjøret til Movistar opp til La Pierre-Saint-Martin ble altfor tøft for mange. Flere av de beste klatrerne i feltet måtte tidlig gi slipp – Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Joaquim Rodríguez, Romain Bardet, Thibaut Pinot og Jean-Christophe Péraud var bare noen av de store rytterne som tidlig måtte si takk for seg.

Etter hvert som Team Sky tok over ansvaret i front prellet rytter etter rytter av i frontgruppen. Med 6,4 kilometer var det kun Richie Porte, Quintana og Froome igjen – da bestemte Froome seg for å rykke.

Den kenyansk-fødte briten holdt ut hele veien til toppen og tok sin tredje etappeseier i Tour de France.

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff sparte krefter i den siste bakken og kom trygt i mål innenfor tidsgrensen.

– Det var en grei dag. Det blir verre i morgen. Det gjelder å henge med så lenge som mulig slik at man klarer tidsgrensen. Faller man av i første bakke, blir det tungt, sier Kristoff.