Hver tredje husstand vet ikke om de er sikret mot lynnedslag

Selv om du er én kilometer unna lynet, så kan ødeleggelsene likevel bli store. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skadene etter et lynnedslag kan bli store, men hver tredje boligeier aner rett og slett ikke om boligen har vern mot lynnedslag. Det viser en undersøkelse forsikringsselskapet If har fått utført. 

I løpet av juli slår lynet ned 45.000 ganger i snitt, og det er det gode været som har skylden. 

– Det starter med store temperaturforskjeller mellom luften ved bakken og luften litt lenger opp. Så er det spenningen som blir skapt i disse skyene som gjør at vi får tordenvær, forklarer meteorolog i StormGeo, Kristian Myklebust Ravnestad.

Ødelegger TV, PC eller fryser

Et lynnedslag kan gjøre store skader, og selv om du er en kilometer unna kan lynnedslag ødelegge TV, datamaskin eller fryser.

– I løpet av juli og august ble det meldt inn 9000 skader til forsikringsselskapene, så det er høyrisiko for lynnedslag i juli, som vi er midt inne i nå, sier assisterende informasjonsdirektør i If, Emma Elisabeth Vennesland til TV 2.

Forsikringsbransjen mener det er oppsiktsvekkende, og kanskje litt typisk, at hver tredje husstand ikke vet om de er sikret mot lyn. Unge boligeiere er de som vet minst.

– Det er vel ofte sånn, som det ofte er etter innbrudd, at man da tenker på innbruddsalarm, sier Vennesland.

Finnes enkle løsninger

Det finnes måter å beskytte seg mot lynet på. Det viktigste er overspenningsvern i sikringsskapet, eller rett i stikkontakten.

Den enkleste måten kan likevel alle gjennomføre.

– Det enkleste rådet er nok å ta ut stikkontakten når det tordner, avslutter Vennesland.