DOPET NED: Overvåkningsbilder viser at bartender blandet en ukjent væske opp i ølglasset til mannen. (Illustrasjonsfoto) Foto: Colourbox
DOPET NED: Overvåkningsbilder viser at bartender blandet en ukjent væske opp i ølglasset til mannen. (Illustrasjonsfoto) Foto: Colourbox

Mann svindlet på strippeklubb i Polen – nå må banken betale 250.000 kroner

Overvåkningsbilder viser at bartenderen blandet inn ukjent væske fra en flaske under baren i ølglasset mannen senere fikk servert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en fersk dom fra Kristiansand tingrett er Sparebank 1 SR Bank dømt til å betale over 250.000 kroner til en mann fra Mandal, skriver NRK, som først omtalte saken.

Historien starter i byen Sopot i Polen for rundt et år siden, der mandalitten har erkjent å ha kjøpt tre øl på en strippeklubb. I løpet av de neste to timene ble kortet hans belastet for de svimlende summene, mens han selv var dopet ned.

Blander inn mystisk væske

Overvåkningsbilder som ble hentet inn viser også at bartender blander inn en ukjent væske fra en flaske under bardisken i glasset med øl som mannen senere får servert. 

Dagen etter fant mannen visa-kortet i lommen, og oppdaget etter hvert svindelen. Han husket selv ingenting etter å ha drukket ølet. Han kontaktet banken, og sendte reklamasjon for kortmisbruket. 

Sparebank 1 SR Bank gikk derimot ikke med på dette, og saksøkte mannen.

Banken mener ifølge dommen at mannen selv er ansvarlig for transaksjonene, da chipen på kortet er lest, og riktig kode er slått på første forsøk hver gang. 

«Risikosport å oppsøke slike steder»

Banken har også anført at det er en «risikosport å oppsøke slike steder langt på natt med et debetkort med mye penger på». Retten er ikke fullstendig enig i dette, og mener at man må kunne oppsøke ethvert utested uten å regne med at man blir svindlet.

«Dette må også gjelde på strippeklubber», heter det i dommen. 

Men det var altså den norske turisten som fikk medhold i retten. I dommen heter det blant annet at «det er usansynlig at saksøkte, eller noen, ville ha brukt rundt kr. 250.000 på en nattklubb. Saksøkte var alene, og spanderte ikke på noen». Retten vektlegger også at banken ble klar over misbruket med en gang. 

Skiller seg fra lignende saker

I tillegg legges det vekt på at det ikke var en ukjent problemstilling for politiet i Polen at turister blir dopet ned på det aktuelle stedet. I tillegg ble det fremlagt en rekke medieoppslag med uttalelser fra ansatte på klubben som forteller at de har blandet andre stoffer inn i drinkene som fører til at de mister hukommelsen. 

Det har tidligere vært flere lignende saker der banken har fått medhold, men retten mener det er sannsynliggjort at mannen ble dopet ned, etter å ha sett overvåkningsbildene og medieoppslagene. 

Dermed må banken tilbakebetale 250.839,99 kroner, minus en egenandel på 12.000 kroner, til mannen. I tillegg må banken betale 114.594 kroner i sakskostnader.

Skal gjennomgå dommen grundig

Konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR Bank, Thor-Christian Haugland, forteller til TV 2 at de nå vil lese grundig gjennom dommen før de avgjør om de anker.

– Vi konstaterer at dommen gikk i favør av kunden, og så får vi ta det deretter når vi har fått sett grundig på premissene som er lagt til grunn, sier Haugland.

Den aktuelle strippeklubben er ifølge nettsidene nå lagt ned.