DROPPER KILTEN: Bartendere ved en pub i Skottland legger kilten på hyllen etter gjentatt trakassering. Illustrasjonsfoto: Colorbox
DROPPER KILTEN: Bartendere ved en pub i Skottland legger kilten på hyllen etter gjentatt trakassering. Illustrasjonsfoto: Colorbox

Skotske bartendere dropper kilten – lei av å bli trakassert av fulle kvinner

– Hadde jeg gjort det samme mot en kvinne ville jeg blitt arrestert, raser pubeieren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bartenderne ved en pub i Skottland er blitt så lei av uønskede seksuelle tilnærminger som følge av sine kilt-uniformer, at de nå har lagt det tradisjonelle plagget på hyllen for godt.

De ansatte ved Hootananny pub i byen Inverness får nå lov å bruke vanlige bukser i stedet, skriver avisen The Telegraph.  

Ble tafset på penisen

Problemet skal i hovedsak ha vært at overstadig berusede kvinnelige pub-gjester løftet bartenderenes kilter, og tafset på penisene deres. 

Ledelsen ved puben viser stor forståelse for den ukomfortable jobbsituasjon som bartenderne opplever. 

– Dette er ren sexisme. Kvinnene stikker hånden opp under kilten. Kan du forestille deg hva som ville skjedd om jeg gikk inn i en restaurant og stakk hånden min opp under en kvinnes skjørt? Jeg ville blitt arrestert, sier eieren av puben, Kit Fraser, til avisen. 

Krever å få se under kilten

Pubens daglige leder forteller at problemet er størst i helgene når lokalene er fulle av berusede venninnegjenger. 

– Store grupper av kvinner sirkler rundt de ansatte som samler tomme ølglass og krever å få vite om de er «ekte skotske menn» (nakne under kilten, journ. anm.). Når svaret ikke kommer tar de saken i egne hender, sier Iain Howie.

– Det kan kanskje virke morsomt i begynnelsen, men etter hvert blir det fryktelig slitsomt å hele tiden bekymre seg for om man vil få en hånd opp under kilten. Kvinnene ser på det som morsomt, men det er faktisk nokså ydmykende, legger Howie til.  

– Damene henger etter

Pubeieren sier han setter kundenes tilfredsstillelse høyt, men at han aldri vil inngå kompromiss hva angår arbeidsmiljøet for sine ansatte.

– Jeg kommer aldri til å tvinge dem til å gjøre noe som gjør dem ukomfortable. Vi karene her på puben er veldig oppmerksomme på denne typen kjønnsdiskriminering. Damene henger tydeligvis etter, sier Fraser.

Hootananny puben er kjent for sin tradisjonelle skotske stil, og kilt-uniformene var en stor del av det uttrykket. Nå er den tradisjonen skrinlagt.

– Alle arbeidstakere i Skottland har rett til å gå på jobb uten frykt for å bli trakassert, og det er viktig at alle arbeidsgivere legger til rette for å unngå slik diskriminering, sier en talsperson for skotske myndigheter.