BARE NESTEN: Alexander Kristoff (venstre) og Edvald Boasson Hagen har ikke fått fullklaff så langt i Frankrike. Det har imidlertid en av sammenlagtfavorittene. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
BARE NESTEN: Alexander Kristoff (venstre) og Edvald Boasson Hagen har ikke fått fullklaff så langt i Frankrike. Det har imidlertid en av sammenlagtfavorittene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Terningkastene: Slik har hovedpersonene gjort det i første del av Tour de France

Etter hver uke triller vi terningen for nordmennene og sammenlagtfavorittene. Og til slutt også for Dominik Nerz, selvfølgelig. 

PAU (TV 2 Sporten): Del én av Tour de France er over. Da må hovedaktørene, sett med norske øyne, til pers. 

Det betyr at vi har trillet terningen for Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali og «vår mann» Dominik Nerz' prestasjoner hittil.

For nordmennene har det blitt stang ut, noe også terningkastene speiler, mens det har vært stort spenn i favorittenes prestasjoner så langt.

Én har imidlertid gjort seg fortjent til terningkast 6.

Nordmennene:

Alexander Kristoff (Katjusja): 3
Beste etappeplassering: 4. plass på etappe 5

En sterk 3er til vår største sykkelstjerne. Ikke fordi han har gjort det dårlig, men fordi han ikke kom til Frankrike for å kjempe og fjerde - og femteplasser. Skal det bli seier må også laget være på sitt beste og alt må klaffe. Det har snart blitt arrangert 2000 Tour-etapper, og Norge har vunnet 16 av disse, så det er ikke bare å gå og hente triumfer. Om han er i toppform? Han er i bra form, men bare han selv vet om det mangler bittelitt på toppformen.

Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka): 4
Beste etappeplassering: 5. plass på etappe 4 og 5

Han har vært på høyde med Kristoff, og hvem vet hva som kunne ha skjedd på Mûr-de-Bretagne... Han får karakteren over Kristoff fordi vi hadde forventet mer av sistnevnte før rittet, og fordi Edvald har litt flere strenger å spille på. Innerst inne er han nok ikke helt fornøyd før han vinner en etappe - noe som også gjelder for Kristoff. 

Den tyske yndlingen:

Dominik Nerz (Bora-Argon 18): 3
Plassering i sammendraget: 26

Har hatt mye uflaks med knekt styre og velt, men «vår mann» ga også bort litt for mange sekunder på Mûr-de-Bretagne og på lagtempoen. Har vært både uheldig og litt udyktig i starten, men nå begynner kampen for en topp 20-plassering. Klarer han det, dobler vi antall øyne på terningen. Har til gjengjeld levert til seks på sitatfronten.

«De fire store»:

Chris Froome (Sky): 6
Plassering i sammendraget: 1

En perfekt start på Tour de France for 2013-vinneren. Vi har knapt sett noen sitte på lettere gir over brosteinen, men det gikk jo meget bra til slutt. Det har vært en feilfri innledning på Touren, og han ser fryktelig sterk ut. Han virker nesten umulig å stoppe, og i tillegg får han pluss for å være i godt humør.

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): 4
Plassering i sammendraget: 5

Han ser sterk nok ut til å kunne være den eneste som kan slåss med Froome, men vi tviler på at spanjolen kan slå briten. Sier selv han mangler litt av «gnisten» han hadde i Giro d'Italia tidligere i år, men vanskelig å skulle falle noen endelig dom før fjellene engang har begynt. Vi håper han våkner i fjellene og at dette blir en Tour de France vi i ettertid kan huske for angrep på angrep i fjellene. 

Nairo Quintana (Movistar): 3
Plassering i sammendraget: 9

Vanskelig å lese mye ut av starten hans. Har klart seg brukbart, men han rotet seg litt bort i sidevinden. Ligger såpass langt bak i sammendraget at det fort kan bli lange og uforutsigbare angrep i fjellene fra colombianeren. Er kanskje den vi er mest usikre på og den som har skjult formen best. 

Vincenzo Nibali (Astana): 2
Plassering i sammendraget: 13

Touren begynte for en drøy uke siden, men Nibali har fortsatt til gode å starte. Det skal nok mange knekte krageben til for at han skal kunne kopiere fjoråret. Han må håpe på lykke og at Froome må ut. Virker tidvis noe ukonsentrert, og han fikk egentlig ikke testet nivået mot de andre i fjor. Vi tviler på at det blir noe som ligner på reprise av 2014.

Tour de France så langt: 6

Touren har så langt inneholdt alt vi hadde håpet på: dramatikk i sidevinden, «action» i de bratte bakkene, og, som ventet, god underholdning på brosteinen. Det har ikke vært én rolig dag for rytterne, og heldigvis er hver og en av sammenlagtfavorittene fortsatt med i rittet. Touren 2015 har så langt levert.