BEVÆPET: Dette bildet viser Ishaq Ahmed i Syria, og ble lagt frem under hovedforhandlingene i Oslo tingrett. FOTO: Politiets sikkerhetstjeneste
BEVÆPET: Dette bildet viser Ishaq Ahmed i Syria, og ble lagt frem under hovedforhandlingene i Oslo tingrett. FOTO: Politiets sikkerhetstjeneste

Terrortiltalt 24-åring dømt til åtte års fengsel

Mandag kom en ny historisk terrordom i Oslo tingrett, da Ishaq Ahmed (24) ble dømt til åtte års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24-åringen er den første norske fremmedkrigeren som er dømt etter straffelovens paragraf 147 a. Dommen er i tråd med statsadvokat Geir Evangers påstand.

I dommen legges det blant annet vekt på at han har inngått terrorforbund med både terrororganisasjonene som da het ISIL og Jabhat al-Nusra, og «hans aktive bevæpnede deltakelse i ulike oppdrag for organisasjonene i Syria i en periode på flere måneder». 

Avbildet med våpen

Under hovedforhandlingene i retten ble det lagt frem flere bilder av Ahmed mens hans poserer med våpen, og også avbildet sammen med den IS-tilknyttede nordmannen Kim Andre Ryding. 

Det ble også lagt frem betydelige mengder materiale fra Facebook og diverse epostkontoer tilknyttet Ahmed. Blant annet har PST fått tilgang til tre forskjellige Facebook-kontoer. 

Her ligger det utstrakt korrespondanse mellom blant annet nå avdøde Abu Edelbijev, IS-krigeren Abdul Hakim Sanchez Hammer og terrortiltalte Ahmed. Mange av samtalene handler om hellig krig og jakten på penger i forkant av reisen til Syria.

Politiadvokat Anne Karoline Bakken
Staff forventer at den strenge straffen vil avskrekke andre fra å bli fremmedkrigere.
Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff forventer at den strenge straffen vil avskrekke andre fra å bli fremmedkrigere.

Ingen formildende omstendigheter

Retten bemerker at de ikke kan se noen formildende omstendigheter i saken.

– Vi er godt fornøyd med resultatet. Retten har fulgt påtalemyndigheten på alle vesentlige punkter og gitt en streng straff, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff.

Hun mener dommen viser at domstolen har forstått alvoret i disse sakene.

– Hva vil denne dommen bety for andre norske fremmedkrigere?

– Vi forventer at dette har en preventiv effekt på andre som eventuelt vurderer å reise ned og tilslutte seg terrorgrupper, sier politiadvokaten til TV 2. 

Vil vurdere anke

Forsvarer Thomas Randby sier til TV 2 at 24-åringen er skuffet over dommen. 

– Min klient er uenig i og skuffet over dommen og at jeg vil iløpet av kort tid sammen med klienten gå gjennom dommen og vurdere en anke.

24-åringen er uenig i skyldspørsmålet, og Randby ba om at hans klient skulle frifinnes under hovedforhandlingen. Likevel ble altså dommen på åtte år, slik statsadvokaten ba om. 

– Jeg merket meg at tingretten har fulgt statsadvokaten i nærmest ett og alt, og jeg er uenig i den vurderingen. 

Randby hintet under hovedforhandlingene til at etterforskningen ikke har fokusert nok på om Ishaq Ahmed faktisk drev med humanitært arbeid.

I dommen påpekes det likevel at «retten har vurdert nøye om det finnes holdepunkter som underbygger tiltaltes forklaring om at hans formål med reisen var humanitært arbeid». Det vises videre til det omfattende materialet som er innhentet, og at ingenting av dette underbygger at 24-åringen planla eller drev med humanitær virksomhet i Syria. 

Det vises også til at bevisbildet viser «med overveldende stykre at tiltalte først var del av ISIL, deretter var del av Jabhat al-Nusra, før han igjen ble med i ISIL». 

Reiste til Syria i 2013

Ahmed reiste fra Syria til Norge i september 2013. Her mener PST at han skal ha inngått avtale med en eller flere personer tilknyttet terrororganisasjonene IS og/eller Jabath Al Nusra om å begå eller medvirke til terrorhandlinger.

Ahmed ble skutt i benet i Syria og returnerte til Norge 7. februar 2014. Han ble da siktet for terrorparagrafen 147 d, men denne siktelsen har senere blitt utvidet til også å gjelde terrorparagrafen 147 a. Han er den første Syria-fareren som er tiltalt etter straffelovens 147 a, fjerde ledd, som gjelder forbund for å begå terror.

PST mener at han var på vei til å reise ned til Syria igjen da han ble pågrepet, noe som ble underbygget av flere meldinger sendt på forskjellige sosiale medier

24-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og han kalte tiltalen «absurd, skremmende og skuffende» under sin forklaring i retten. Han har hevdet at han var i Syria for å drive hjelpearbeid.