BREDE SMIL: EU-president Donald Tusk og president for Europakommisjonen Jean-Claude Juncker under en pressekonferanse mandag morgen. FOTO: VIRGINIA MAYO /AP
BREDE SMIL: EU-president Donald Tusk og president for Europakommisjonen Jean-Claude Juncker under en pressekonferanse mandag morgen. FOTO: VIRGINIA MAYO /AP

Enighet om Hellas-avtale

EU-president Donald Tusk bekrefter at Hellas og eurolandene er enige om en plan som kan åpne for forhandlinger om en ny lånepakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 19 stats- og regjeringssjefene i eurosonen fortsatte forhandlingene i Brussel natt til mandag, og har slitt med å bli enige om hva som skal til for å innlede forhandlinger om et nytt låneprogram for Hellas.

Om grekerne innfrir vilkårene, er eurolandene klare til å forhandle om et nytt låneprogram. Men vilkårene er ikke småtteri.

– Har nådd målet

Etter harde forhandlinger søndag pg natt til mandag er stats- og regjeringssjefene i eurosonen enige.

– Vi hadde bare ett mål og det var å komme til enighet om en avtale. Etter 17 timer med forhandlinger har vi endelig nådd målet, sier Tusk på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Enigheten gir Hellas muligheten til å komme seg tilbake på sporet med støtte fra europartnerne, sier Tusk.

Må godta harde reformkrav

Enigheten mellom de 19 stats- og regjeringssjefene i eurogruppen baner vei for forhandlinger om et nytt låneprogram for Hellas fra euroens krisefondet ESM. Allerede onsdag må grekerne vedta de første reformene for å innfri vilkårene.

Planen må også godkjennes i den greske nasjonalforsamlingen og flere andre euroland. Alt er dermed ikke på plass ennå.

Noe detaljert innhold var ikke umiddelbart klart. Men grekerne må gå med på flere harde reformkrav og vedta de første av dem innen moms, pensjon og privatisering allerede onsdag.

– Nasjonalforsamlingen skal vedta en rekke reformer som skal sørge for å gjenopprette tilliten, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen.

– Det er konkrete sider av det greske forslaget som må styrkes videre, deriblant arbeidsmarkedet, sier han.

– Tilliten er gjenopprettet

Alt i alt oppveier fordelene ulempene, og Hellas har igjen sjansen til vekst, mener Tysklands statsminister Angela Merkel. Men Hellas har en lang og vanskelig vei foran seg.

Noe av det viktigste nå er at tilliten er gjenopprettet, sier hun på en pressekonferanse etter at eurolandene kom til en enighet etter 17 timer med møter og forhandlinger om Hellas i Brussel søndag og natt til mandag.

Merkel sier atmosfæren under forhandlingene var «saklig».

Hun forteller at den tyske riksdagen skal ta opp situasjonen i et ekstraordinært møte senere. 

– En hard kamp

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier den nye avtalen med eurolandene gir mulighet for vekst, men at landet står overfor tøffe beslutninger.

– Vi har kjempet en hard kamp. Nå står vi overfor tøffe beslutninger, sier Tsipras, som sier avtalen vil gjøre at Hellas blir værende i eurosonen.

– Avtalen er vanskelig, men vi har unngått ønskene om å flytte statlige aktiva utenlands. Vi har unngått økonomisk kvelning og bankkollaps, sier den greske statsministeren.

– Vi har tatt ansvar for å unngå de mest ekstreme forslagene fra konservative sirkler i Europa. Byrdene fra avtalen vil bli fordelt basert på sosial rettferdighet. De som ikke betalte i løpet av krisen, vil betale denne gangen, legger han til. 

(TV 2/NTB)