Vil fjerne engangsgrillene – leier ut vanlig griller i stedet

En bydel i Oslo har sett seg lei søppel og brune brennmerker i parkene. Nå tar de tak for å få folk til å slutte å grille med engangsgriller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På varmesommerdager fylles parker og svaberg opp med lystige mennesker som drikker øl og griller pølser på engangsgrill. 

Men engangsgrillen er ikke bare lettvint og praktisk, ifølge Oslo kommune skaper den også store problemer når når det kommer til forsøpling.

Nå har bydel Grünerløkka tatt tak.

– Engangsgriller er et stort problem og forsøpler enormt. Så vi tenkte som så: Vi tilbyr publikum et alternativ, også får ungdommene jobb, sier Flemming Løstegaard Hagen, seksjonssjef i bydelen. 

INFORMERER: Oslo kommune har sett seg lei engangsgriller og har startet et prøveprosjekt hvor de leier ut vanlige griller i parkene. FOTO: ÅSE RøYSET SPALDER / TV 2
INFORMERER: Oslo kommune har sett seg lei engangsgriller og har startet et prøveprosjekt hvor de leier ut vanlige griller i parkene. FOTO: ÅSE RøYSET SPALDER / TV 2

Koster 25 kroner

For i Sofienbergparken på Grünerløkka går ungdommer i grønne t-skjorter rundt og informerer folk om at de leier ut griller som kan brukes flere ganger. I et telt i parken kan man komme og hente en grill og betale 25 kroner, omtrent samme pris som en engangsgrill.

På den måten blir miljøet spart, i tillegg til at ungdom blir sysselsatt.

– Det er ekstra bra, – vi får jobbe og tjene penger, pluss at vi hjelper miljøet og gjør parken til et hyggeligere sted å være, sier Ottar Thorstvedt som jobber med å dele ut engangsgriller.

– Slipper å vente til den slukker

Også publikum er fornøyd. 

GRILLKONGENE: Slike griller deler ungdommene i Sofienbergparken ut. I tillegg til å spare miljøet, åpner det også opp for sommerjobber.  FOTO: ÅSE RøYSET SPALDER / TV 2
GRILLKONGENE: Slike griller deler ungdommene i Sofienbergparken ut. I tillegg til å spare miljøet, åpner det også opp for sommerjobber. FOTO: ÅSE RøYSET SPALDER / TV 2

– Jeg synes det virker veldig bra, egentlig helt genialt. Så slipper vi å styre med å kaste engangsgrillene og vente med å slukke den ut og vi slipper brennmerker på gresset, sier Skender Gashy. 

Kan komme flere neste år

Flere har tatt til orde for å forby engangsgriller, deriblant Naturvernforbundet og Miljøpartiet De Grønne. Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Guri Melby (V) mener derimot at dette er et bedre tiltak. 

– Hvis det slår an vil vi ha dette tilbudet i flere av parkene i Oslo neste sommer. Jeg mener det er en mye bedre måte å bekjempe forsøpling på enn å skulle forby engangsgriller, sier Melby.