I FENGSEL: Barack Obama skal i fengsel – ikke som fange, men på besøk. Amerikanske interesseorganisasjoner vil kutte i antallet amerikanske fanger. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS
I FENGSEL: Barack Obama skal i fengsel – ikke som fange, men på besøk. Amerikanske interesseorganisasjoner vil kutte i antallet amerikanske fanger. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Obama skal i fengsel – som første president

For første gang skal en sittende amerikansk president besøke et føderalt fengsel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste torsdag skal USAs president Barack Obama besøke et føderalt fengsel, ifølge nettstedet Vice.

Med det vil han bli den første sittende presidenten som kommer på en slik visitt. 

Fengselet som får storfint besøk er El Reno i Oklahoma, et fengsel med medium sikkerhet som huser 1.300 innsatte dømt for å ha brutt føderal lov. 

Fanger fratas stemmerett

At han blir den første presidenten som besøker et fengsel har, ifølge nettstedet Vox, en enkel og kynisk forklaring: De fleste innsatte har ikke stemmerett, og derfor reduseres potensiale i å sanke stemmer fra fengslene. 

Derfor er det ikke i deres selvinteresse, med mindre det er i allmennhetens interesse.

Det ser nå ut til å være tilfelle etter at mektige interesseorganisasjoner som Cut 50 presser for å innføre en justisreform og med det kutte ned i antallet fanger i amerikanske fengsler

– Presidenten vil fremheve urettferdigheten i mye av rettsystemet og belyse tverrpolitiske reformforslag. Han vil fortelle om sine ideer til å gjøre landet vårt til et mer rettferdig, smart og kostnadseffektivt samfunn, samtidig som det amerikanske folk skal være trygge, sier pressetalsmann i Det hvite Hus, Josh Ernest på en pressekonferanse.

USA står for under fem prosent av verdens befolkning, men hele 22 prosent av verdens innsatte.

Færre fanger – flere demokrater

Ifølge NAACP, en nasjonal gruppe som fremmer afroamerikaneres rettigheter i USA, skriver på sine nettsider at afroamerikanere står for en million av de 2,3 millionene fangene i USA.

Hvis denne reformen kommer igjennom, vil det trolig bety færre innsatte i amerikanske fengsler, og da flere afroamerikanere med stemmerett – en gruppe Obama og hans demokratiske parti historisk sett har sanket flere stemmer fra enn de republikanske motstandere. Ifølge Washington Post stemmer omkring fire av fem afroamerikanere demokratisk

Når USA kjører politikken med å ta fra mange fanger stemmeretten, er det en femtedel av den svarte befolkningen som ikke får stemt i valg i enkelte stater, ifølge Vox. 

I 2012 hadde over 5,8 millioner amerikanere ikke lov til å stemme. En grafikk Vox har laget viser nær en fjerdedel av den svarte befolkningen i Florida er fratatt stemmeretten.

For ordens skyld: Norske innsatte har stemmerett.