
Greske folkevalgte støtter reformforslag
Den greske nasjonalforsamlingen har i natt gitt regjeringen klarsignal for å forhandle frem en ny låneavtale med kreditorene.
Et stort flertall i den greske nasjonalforsamlingen har gitt regjeringen grønt lys til å forhandle med kreditorene om en låneavtale basert på nye reformforslag.
Etter flere timer med debatt i nasjonalforsamlingen stemte 251 av de 300 folkevalgte for regjeringens forslag. Resultatet var ventet, ettersom også landets største opposisjonsparti, Nytt Demokrati, hadde varslet støtte til forslaget.
– Ber om 50 milliarder euro
Den greske regjeringen håper at forslaget som innebærer kutt i pensjonsutgiftene og privatisering, skal gi landet tilgang til nye krisemidler fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).
Ifølge Washington Post betyr dette at Hellas vil be kreditorene om over 50 milliarder euro i nødmidler. På den måten er det tenkt at Hellas skal kunne holde det gående gjennom de neste tre årene.
Reformforslaget skal innebære at statsbudsjettet blir restrukturert og at skattene økes med mellom tolv og 13 milliarder euro.
Vil ikke forlate eurosonen
Hellas' statsminister Alexis Tsipras mener det nye reformforslaget er bedre enn det som tidligere ble lagt fram av kreditorene, på en rekke områder.
– Jeg ba ikke om et 'nei' under folkeavstemningen for at vi skulle forlate eurosonen. Jeg gjorde det for å styrke våre forhandlingskort, sa den greske statsministeren før avstemningen i nasjonalforsamlingen.
Lørdag skal finansministrene i de 19 eurolandene møtes for å se om det er grunnlag for videre forhandlinger med Hellas.
(NTB/TV 2)