I JEMEN: Her er Shaimaa og hennes to brødre i Jemen. Nå får de, og foreldrenen komme tilbake til Norge. Foto: Privat
I JEMEN: Her er Shaimaa og hennes to brødre i Jemen. Nå får de, og foreldrenen komme tilbake til Norge. Foto: Privat

Asylbarnet Shaimaa (11) får komme tilbake til Norge

Elleve år gamle Shaimaa og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Shaimaa Isam Mohammad Yusuf (11), hennes far, mor og to søsken får et års oppholdstillatelse i Norge. De befinner seg nå i det krigsherjede hjemlandet Jemen.

– Jeg ringte dem og fortalte det, men det er midnatt i Jemen, så jeg fikk ikke tak i Shaimaa. Men jeg fortalte det til moren, og hun sa «takk og pris». Vi fikk ikke snakket så mye fordi hun begynte å grine, og jeg grein og, sier Naciye Öztürk, leder for støttegruppen til familien, til TV 2.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

Sammen med to søsken og sin høygravide mor ble Shaimaa Yusuf uttransportert til Jemen i november i fjor – etter sju år i Norge.

Vært vanskelig i Jemen

Fredag kom nyheten om at Utlendingsnemnda (UNE) har fattet et nytt vedtak i saken, og dermed får Shaimaa og resten av hennes familie oppholdstillatelse i Norge.

Det er betryggende for Öztürk i støttegruppen. 

– De har hatt det veldig vanskelig. Barna hadde blitt syke og fått infeksjoner og de har ikke fått tak i nødvendige medisiner, sier Öztürk.

– Det er ikke lett når de ikke har visst hva som kom til å skje. Å komme hjem betyr et trygt hjem og en trygg fremtid, sier hun.

3000 drept i Jemen

3000 mennesker har blitt drept i borgerkrigen i Jemen siden mars, da saudiarabiske styrker begynte å bombe landet.

USA støtter koalisjonen mot den sjia-muslimske Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over den jemenittiske hovedstaden Sanaa i september i fjor. 

(NTB/TV 2)