DØMT: Farid Fata lurte hundrevis av mennesker til å tro at de hadde kreft og ga dem dyr medisin for å håve inn på forsikringen deres. Foto: AP/CBS
DØMT: Farid Fata lurte hundrevis av mennesker til å tro at de hadde kreft og ga dem dyr medisin for å håve inn på forsikringen deres. Foto: AP/CBS

Dr. Død! Kreftlege dømt til 45 års fengsel, ga cellegift til friske folk

– Han står bak den mest alvorlige bedragerisaken i USAs historie, sier statsadvokaten om Farid Fata (50).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble doktor Farid Fata (50) dømt til 45 års fengsel i retten i Detroit. Bakgrunnen er at han i årevis misbrukte pasientenes tillit og lurte hundrevis av dem til å tro at de hadde kreft, melder NBC.

Dermed kunne han gi dem dyr medisin og cellegift, og motta penger fra deres forsikringsselskaper.

Påtalemyndigheten mener det dreier seg om over 500 pasienter som Fata bevisst førte bak lyset, og som han ga vedvarende smertefulle og til dels livsfarlige kjemoterapi-behandlinger i form av blant annet cellegift.

– Fata er en medisinsk versjon av finans-svindleren Bernard Madoff. Han løy og bedro pasientene sine og tilla de sykdommer de ikke hadde, kun for å håve inn på svindyr behandling som han mottok millioner av kroner for av pasientenes forsikringsselskaper, tordnet statsadvokat Paul Borman i retten.

– Kun for å tjene penger

En gråtende Paul Spurlock sammen med sin kone Nikii etter at han hadde vitnet mot Fata i retten. FOTO: PAUL SANCY / AP
En gråtende Paul Spurlock sammen med sin kone Nikii etter at han hadde vitnet mot Fata i retten. FOTO: PAUL SANCY / AP

Fata var deleier av kjeden Michigan Hematology Oncology som har en rekke eksklusive klinikker i forstedene til Detroit.

– Fata står bak den mest alvorlige bedragerisaken i USAs historie. Vi har aldri sett maken. Han ga friske mennesker cellegift og de som var syk fra før fikk kjemoterapi han ikke hadde styring på. Det verste er at han ikke ga giften til disse menneskene for å holde dem i live, men for å tjene penger, sier statsadvokat Barbara McQuade.

Fata, som er gift og har barn, erklærte seg skyldig i september i fjor. Da innrømmet han en rekke kriminelle anklager, bedrageri med helsetjenester, hvitvasking av penger og forsikringssvindel.

Blant de verste lovbryterne

Over 24 av hans tidligere pasienter ga hjerteskjærende vitnemål i retten om deres påførte dødsangst, og om enorme lidelser de ble påført gjennom Fatas feildiagnostisering og feilbehandling.

Et ekspertvitne fortalte retten at Fatas pasienter fikk store doser med et kraftig og dyrt medikament som utsatte dem for livstruende infeksjoner. 

Ofrene vitnet om hvordan legen deres hadde stjålet deres helse, penger og tillit.

– Fata har en plass blant de verste lovbryterne i landet. Han utnyttet ofrenes vilje til å leve, sier spesialagent Paul Abbate i FBI. Han var med på avsløringen og vitnet i retten.

– Jeg sviktet dem

Under straffeutmålingen fikk de fremmøtte ofrene for første gang høre Fata snakke om det han hadde gjort mot dem. Han skyldte på sin egen grådighet og et selvdestruktivt maktbegjær.

– De kom til meg og søkte medfølelse og omsorg, men jeg sviktet dem. Jeg ber om unnskyldning, men vet det ikke er nok. Mine synder er for mange, sa han gråtkvalt til dommeren.

Advokatene som representerer ofrene har varslet erstatningssak mot både Fata og myndighetene som de mener unnlot å igangsette etterforskning etter at de skal ha blitt varslet om legens ugjerninger lenge før han ble avslørt.