HAR TESTET POSITIVT: Luca Paolini har testet positivt for bruk av kokain. Nå er italieneren sendt hjem fra Tour de France. AFP PHOTO
HAR TESTET POSITIVT: Luca Paolini har testet positivt for bruk av kokain. Nå er italieneren sendt hjem fra Tour de France. AFP PHOTO

Kristoffs lagkamerat har testet positivt for bruk av kokain

Luca Paolini er nå sendt hjem fra Tour de France. Det bekrefter Katjusja overfor TV 2.

Luca Paolini (38) har testet positivt for bruk av kokain under Tour de France. Det var L'Equipe som først omtalte saken.

Sendt hjem fra Touren
Italieneren er en av Alexander Kristoffs mest betrodde hjelperyttere og vant endagsrittet Gent-Wevelgem tidligere i år. 

Paolini er nå sendt hjem fra Tour de France. Det bekrefter Katjusjas pressesjef Phillippe Maertens overfor TV 2.

– Vi er overrasket, og selvfølgelig sjokkert. I dette laget gjør vi alt for å ha et rent image. Han er tatt for kokain. Det er normalt noe man ikke bruker for å gjøre det bedre i ritt. Vi synes dette er veldig rart. Paolini har ingen forklaring på hvordan han skal ha fått dette i seg. Kontrollen er tatt 7. juli. Han er nå sendt hjem og er selv sjokkert over dette, forteller Maertens til TV 2.

Ifølge Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har Paolini bedt om å få B-prøven analysert.

Kristoff har fått munnkurv fra laget og har følgende kommentar overfor TV 2:

– Bare kommentarer fra pressesjef i dag, sorry, skriver Kristoff i en SMS til TV 2.

– I sjokk
Maertens møtte et samlet pressekorps rundt kl. 21.00 fredag kveld. Da hadde han tidligere på kvelden informert rytterne om saken.

– Ingen sa noe. De var alle stille og i sjokk. Alle leste på telefonene sine, for nyheten var jo allerede ute, sier Maertens.

Som Maertens opplyste overfor TV 2 tidligere på kvelden har Paolini ingen forklaring på hvorfor han har testet positivt.

– Han var i sjokk. Han forventet det ikke. Spesielt da han hørte at det var kokain. Han sier at han aldri brukt kokain, forteller Maerten.

– Når noe som dette skjer, er det selvsagt ikke bra for ryktet til laget. 

Nå vil Katjusja få svar på hva som har skjedd før eventuelle grep tas.

– La oss først se hva som skjer med B-prøven. I teorien betyr en positiv B-prøve at vi må gi Paolini sparken, men vi er fornøyd med Paolini. Vi har ikke lyst å gi ham sparken, sier Maertens.

– Kristoff er nok forbannet
Bruk av kokain regnes ikke som doping utenfor konkurranse – det gjør det imidlertid i konkurranse. I henhold til UCIs antidopingregler er Paolini nå suspendert frem til en dom faller.

– Han (Paolini) vet at det medfører utestengelse og suspensjon å teste positivt for kokain under konkurranse. Tester man positivt utenfor konkurranse, er det opp til laget. Da er det ikke en dopingforseelse, sier TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad.

Spor av kokain kan bli værende i urinen lenge. En positiv prøve beviser derfor ikke nødvendigvis at Paolini har benyttet seg av stoffet underveis i Tour de France.

– Hvordan tror du Kristoff reagerer på dette?

– Jeg tror Kristoff blir forbannet, kjenner jeg han rett. Han følger seg nok forrådt, sier Kaggestad.

Første positive test i Touren siden 2012
Stefar og trener, Stein Ørn, hadde ikke vært i kontakt med Kristoff da TV 2 snakket med ham fredag kveld. Ørn kjenner ikke Paolini personlig, men er klar på at inntrykket av Katjusja-laget er godt.

– Inntrykket jeg har av Katjusa er at de er veldig fokusert på renholdet innad i laget, sier Ørn til TV 2.

Ørn er selv lege og omtaler saken som tragisk.

– Kokain er mer et middel som brukes til fest. Det er et middel som stimulerer energi som forbrenner sukker og fettsyre. Det hjelper ikke på restitusjonen, sier Ørn.

Dette er den første positive dopingprøven i Tour de France siden Frank Schlecks i 2012.

Paolini har vært en sentral rytter i Katjusja-laget de siste sesongene, spesielt som Kristoffs hjelperytter har 38-åringen vist sin verdi for laget. Paolini helt sentral da Kristoff vant Milano-San Remo i 2014.

Veteranen står uten en etappeseier i Tour de France, men har bokført triumfer i både Giro d'Italia og Vuelta a Espana.