<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet"> </span>Katjusja rotet det til i spurten: – Vi er skuffet alle mann

Kristoff på femte da Cavendish vant

Nordmannen feilet igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff lå helt fremme med bare hundre meter igjen, men klarte ikke å holde farten til konkurrentene på de siste meterne. Det endte dermed med femteplass for Katjusja-rytteren.

– Jeg er ganske skuffet, sier Kristoff til TV 2.

– Generaltabbe
Sterkest på oppløpet i Fogères var Mark Cavendish. Etixx-Quick Step-rytteren fikk det endelig til å klaffe og tok sin første etappeseier i årets ritt – og hans 26. gjennom tidene.

Etter etappen uttrykker Kristoff frustrasjon med situasjonen. Han ble levert frem av Maco Haller og Jacopo Guarnieri i front av feltet . Helt inne ved gjerdet ble det vanskelig for Kristoff å svare konkurrentene.

– Laget gjør en generaltabbe. Først ved Marco Haller, som ikke gir oss plass på høyresiden. Så gjør Guarnieri akkurat det samme selv. Jeg kommer ikke forbi før det er 100 meter igjen. Da har de andre startet spurten for lengst, sier Kristoff.

– Jeg holdt på å krasje fordi Marco veklset feil vei. Vi ropte og skrek at han skulle til venstre, men han hørte oss tydeligvis ikke.

Den norske spurtstjernen er klar på at laget kjørte perfekt frem til den avgjørende fasen, men så rotet laget det til.

– Vi tok over fra Lotto på perfekt tidspunkt. Vi hadde sterkere lag enn dem på opptrekket, men det nytter ikke når vi bremser når det er 500 meter igjen. At vi klarer å gjøre det så dårlig de siste 500 meterne er godt gjort.

I minuttene etter målgang var det uenighet innad i Katjusja-laget.

– Vi gjør alt perfekt til vi gjør generaltabben. Guarnieri var sur på Marco, men så så han på tv at han gjorde det samme selv. Vi er skuffet alle mann, sier Kristoff.

– Jeg er skuffet og forbannet, men det er ikke noe vi får gjort. Jeg vet de gjør sitt beste. De prøver ikke å «fucke» det opp.

– Rett og slett ikke god nok
TV 2s eksperter mener Kristoff manglet det siste lille ekstra på slutten.

– Det var kanskje litt tett på slutten der, men Cavendish akselererte akkurat som en rakett. Kristoff hadde ikke den farten i dag, sier Dag Otto Lauritzen.

Han får støtte av Johan Kaggestad i den analysen.

– Katjusja kjørte et veldig bra tog i dag. Men Alexander var rett og slett ikke god nok, sier Kaggestad.

– Vi må se på andre løsninger
Stein Ørn, Kristoffs trener og stefar, mener opptrekksfeilen gjorde at Kristoff ble sittende i en håpløs situasjon inn mot målstreken.

– Det som skjer er at Alexander blir sperret inne av egen rytter og må akselerere i oppoverbakke. Da taper mann meter. Det er en klassisk umulighet. Hele formålet med strategien var å bringe Alexander i en posisjon som ikke skulle sperre ham inne, sier Ørn til TV 2.

Innesperringen og tapet av fart førte til at rytterne bak kom i maksfart inn i bakken. 

– Du ser hvor rutinerte Cavendish, Greipel og Sagen er. De timer det og har oversikt. Konsekvensen av dette er at vi må se på andre løsninger, sier Stein Ørn.

– Formålet med å ha opptrekkere er å ødelegge muligheten rytterne bakfra har til akselerere. Når sånne akselerasjoner (som i dag) kommer bakfra, er opptrekkeren for langsom. Dette er kunnskap vi må ta med oss inni de siste to spurtene.

Edvald ladet opp til morgendagen
Suksessen i Tour de France fortsetter for Etixx-Quick Step. Cavendish' triumf er lagets tredje i årets ritt – samtidig har laget hatt den gule ledertrøyen i to etapper før Tony Martin måtte bryte.

– Jeg er kjempeglad. Veldig, veldig glad. Vi er på en god rekke med seirer. Det var et stort tap å miste Tony i går. Vi sa at vi skulle vinne i dag. Guttene kunne gitt meg opp etter at jeg rotet det til de to siste spurtene. De var lojale, og jeg var tålmodig. Jeg er så glad for endelig å vinne, sier Cavendish til TV 2.

For Edvald Boasson Hagen ble det en rolig dag på sykkelen. MTN-Qhubeka kjørte Tyler Farrar til en sjuendeplass. Boasson Hagen trillet i mål til en 41. plass med morgendagens tøffe avslutning til Mur de Bretagne i bakhodet.

– Slik det ser ut nå er det jeg som skal få sjansen og håper at jeg klarer det. Den er i grenseland den avslutningen der også, men jeg håper at det skal gå bra i morgen, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Er det derfor du sitter her for å få syren ut?

– Det er i alle fall ingen ulempe å prøve å få ut syren. Så kommer den nok i morgen og hilser på, men da har jeg i alle fall tråkket den ut før start.