Foreldrene er sjokkert over å få brev fra kommunen om at datteren Malina (9) veier over normalen. FOTO: PRIVAT
Foreldrene er sjokkert over å få brev fra kommunen om at datteren Malina (9) veier over normalen. FOTO: PRIVAT

Massiv støtte til Malina (9) etter sjokkbrevet om vekta

Familien fikk brev fra helsesøster i kommunen om at datteren Malina (9) ligger over anbefalt vekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag la Helge Gustavsen (42) på sin Facebook-side ut et brev familien samme dag hadde mottatt fra helsesøster ved datterens skole.

Der står det at datteren Malina på ni år var hos helsesøster i november i fjor og ble da målt og veid.

«Høyde 136 cm. Vekt 34,5 kg. Resultatet ligger over anbefalt vekt. Ta kontakt med helsesøster etter sommerferien for samtale i forhold til aktivitet, kosthold og videre oppfølging og evt. utredning», heter det i brevet fra kommunen, seksjon helse og oppvekst.

– Det er en sjokkerende beskjed å få. Vi måtte sette oss ned med henne da hun spurte om hun var for tykk. Det er hun ikke og når jeg sier det på en ordentlig måte tar hun det greit. Hun vet jo at hun ikke er tykk, hun er ganske atletisk. Men det er klart, hun tenker jo sikkert sitt, sier Helge Gustavsen til TV 2.

Henvendelser fra hele Norge

Bildene av brevet og Malina side ved side har blitt delt over 14000 ganger på Facebook og henvendelsene har stått i kø.

– Telefonen har ikke stått stille, og kommentarene på Facebook har haglet inn. Det har faktisk kommet mange flere private meldinger til oss på Facebook fra foreldre som har opplevd det samme. Mange sender oss bilder av lignende brev de har mottatt fra kommunen der de bor og bilder av sine barn, det strømmer på fra hele landet. Utrolig bra at dere tar dette opp, det skulle vært gjort for lenge siden, sier de til oss, forteller han.

Vet du om foreldre som har fått lignende brev fra sin kommune?

Kontakt TV 2 HER!

– Kan bli tragiske utfall

Kommunen henviser i brevet til at de følger anbefalinger fra Helsedirektoratet om rutinemessige målinger og at foreldre/foresatte blir kontaktet ved avvik.

– Det er tragisk hvis det er staten ved Helsedirektoratet som har instruert kommunene om å gjøre dette. Hvis barna får greie på dette først så kan det bli mange tragiske utfall av det, sier familiefaren.

Kommunen bekrefter rutiner

Helsesjefen i den aktuelle kommunen bekrefter at de kun har fulgt rutinene, men beklager overfor VG at brevet er sendt ut ni måneder etter målingen og midt i fellesferien og at foreldrene til Malina opplever dette som ubehagelig og provoserende.

– Jeg mener at det er viktig å ha fokus på barns helse og kosthold. Men i det samfunnet vi nå lever i, er kropp og vekt et stort og sårt tema. Derfor må vi vise mer hensyn i saker som denne, sier helse- og sosialsjef Lise Tanum Aulie til VG.

Ønsker en unnskyldning

Familien har forsøkt å få kontakt med de ansvarlige i kommunen, men uten hell.

– Helse- og sosialsjefen har ikke ringt oss, men nå regner jeg med at de kommer til å ta kontakt med oss. Vi ønsker at kommunen skal gi oss en unnskylding, sier Helge Gustavsen til TV 2.