MAMMOGRAFI: En kvinne sjekker brystene sine for svulst ved hjelp av mammografi. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
MAMMOGRAFI: En kvinne sjekker brystene sine for svulst ved hjelp av mammografi. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

– Fordelene ved mammografi kan være kraftig overvurdert

Internasjonale forskere hevder at mammografi kan ha mindre betydning for avdekking av brystkreft i befolkningen enn man har trodd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I følge kreftregisteret rammes ca 3 000 norske kvinner av brystkreft årlig – et tall som har sett en betraktelig økning de siste årene.

Kvinner i Norge og resten av verden anbefales å benytte seg av mammografi – en røntgenundersøkelse av brystene, som skal kunne påvise brystkreft før det er mulig å kjenne eller se en eventuell svulst. 

Overvurdert

Nå viser det seg derimot at fordelene ved systematiske mammografiundersøkelser kanskje ikke er så store likevel:

Forskere ved de prestisjetunge universitetene King's College London og University of Strathclyde hevder nemlig i en ny studie at effekten av mammografi innenfor brystkreft kan være overvurdert.

Ble spådd å ha større effekt

I 2002 fastslo WHO at så snart mammografi-screening ble innført ville dette ha en betydelig påvirkning på statistikken over antall dødsfall forårsaket av brystkreft.

Forskerne bak den nye studien har nå sammenlignet statistikken i landene som innførte mammografi på 80-tallet, med land som har innført det de siste årene, og hevder at mammografiens effekt er overvurdert.

– I motsetning til forventningene har flere studier i Nord-Amerika, Europa og Australia vist at tallene ikke har gått ned i de landene der flest kvinner regelmessig benytter seg av mammografi-screening, sier Professor Philippe Autier ved University of Strathclyde. 

Suksessfullt for livmorhalskreft og kolorektal kreft 

Forskerne bak studien gjorde den samme analysen på statistikken for livmorhalskreft, tykktarms- og tynntarmskreft, hvor bruken av mammografi viste en mye tydeligere reduksjon enn innenfor brystkreft.  

Studien er publisert Journal of the Royal Society of Medicine.