LARVIK:
 Det var den 12 år gamle Kristin Juel Johannessen (bildet)  som sent torsdag kveld ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune. Politiet ønsker nå særlig opplysninger om en moped som er sett i nærheten av åstedet. 
Arkivfoto:PRIVAT/SCANPIX FOTO: PRIVAT /
LARVIK: Det var den 12 år gamle Kristin Juel Johannessen (bildet) som sent torsdag kveld ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune. Politiet ønsker nå særlig opplysninger om en moped som er sett i nærheten av åstedet. Arkivfoto:PRIVAT/SCANPIX FOTO: PRIVAT /

– Jobbet med Kristin-saken på min egen fritid

De etterlatte etter drapet på Kristin Juel Johannessen (12) kan takke psykologspesialist Clas Fredrik Andersen for at politiet nå har tatt ut siktelse i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Vestfold-politiets pressekonferanse torsdag kom det frem at man hadde tatt initiativ til å sette ned en gruppe for å se på den 16 år gamle drapssaken på nytt. I denne gruppen satt flere personer med ulik kompetanse, som skulle se på saken og bevismaterialet med friske øyne.

Blant dem var psykologspesialist Clas Fredric Andersen, melder NRK.no. Han skal også ha vært primus motor for å få arbeidet i gang. 

– Jeg skal innrømme at jeg har gjort dette arbeidet utenfor arbeidstid, sier Andersen til statskanalen. Han har jobbet i Vestfold-politiet i vel to og et halvt år.

12 år gamle Kristin forsvant torsdag 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik.

– Denne saken er en tragedie. Det er ingen annen vinkel inn i denne saken, og enhver tragedie trenger en oppklaring. Politiet i Vestfold har jobbet med denne saken i veldig lang tid. Så ligger det nok en interesse hos meg langt tilbake i tid som gjorde at jeg tok dette initiativet, sier Andersen.

Når man nå har gått til det skritt å pågripe og sikte samme mann som fra før er frikjent i saken, er det ikke på grunn av nytt bevismateriale i saken. Det dreier seg snarere om at mann nå har kunnet frembringe en fullstendig DNA-profil som matcher mannen.

Etter å ha blitt dømt i første instans, gikk mannen fra da saken skulle opp for lagmannsretten på bakgrunn av DNA-bevis. Et hårstrå viste seg å ikke være ikke hans. Han ble senere frifunnet uten ankeforhandling etter at statsadvokaten trakk tiltalen. I 2004 fikk han også 500.000 kroner i erstatning for uberettiget straffeforfølgning.