Teknikerne fra Kripos under den foreløpige åstedsgranskingen på stedet hvor 12-åringen ble funnet drept.  FOTO: HOLM, MORTEN / NTB SCANPIX
Teknikerne fra Kripos under den foreløpige åstedsgranskingen på stedet hvor 12-åringen ble funnet drept. FOTO: HOLM, MORTEN / NTB SCANPIX

Pågrepet mann er tidligere dømt og frifunnet for Kristin-drapet

– Fullstendig grusomt, sa mannen i 2001 om hvordan det var å bli stemplet som barnemorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag meldte politiet at de hadde pågrepet en mann etter drapet på Kristin Juel Johannessen.

12 år gamle Kristin forsvant torsdag 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik.

Hun ble sist sett klokken 18.40, og klokken 21.15 ringte faren til politivakten og meldte datteren savnet.

Klokken 23.18 samme kveld ble hun funnet drept i et skogholt ved den øde Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt. 

Ble sett kjørende på moped

12. mai 2000 ble en da 23 år gammel mann siktet for drapet, og pågrepet i Stockholm. Mannen var angivelig identisk med den såkalte «Lågendalsmannen», mopedisten som flere vitner skal ha sett kjørende på riksvei 40 i Lågendalen den dagen Kristin ble drept.

Han hadde i de første avhørene status som vitne, det første avhøret var 25. august 1999. 10. april 2001 ba Riksadvokaten om at det skal utferdiges tiltale mot den da 24 år gamle vestfoldmannen.

Før rettssaken ga mannen et intervju til VG, der han sa at livet ble snudd på hodet etter pågripelsen. På spørsmål hvordan det var å bli stemplet som barnemorder, svarte han:

– Det er fullstendig grusomt. Jeg opplever politiets arbeid som skremmende. De legger fram rene teorier som fakta. Først tok de feil mann. Samtidig som de gikk ut på en pressekonferanse og sa de var helt sikre på at de hadde tatt rett mann, ble jeg grillet i avhør i Sverige, med status som vitne. De kan ikke sette fingeren på noe holdbart. Jeg føler at de omtrent prøver å gjøre kål på meg.

Dømt og frifunnet

I midten av desember 2001 ble han i Larvik herredsrett dømt til fengsel i 12 år for drapet. Han ble også dømt til å betale foreldrene til Kristin 240.000 kroner i erstatning.

– Når det gjelder tiltaltes troverdighet skal retten bemerke at han har satt seg selv i en vanskelig situasjon i forhold til å bli trodd. På sentrale områder har han ikke vært villig til å samarbeide med politiet, heter det i dommen.

Noe som tilsa at han var identisk med «Lågendalsmannen», var hårstrået som ble funnet på åstedet, mente retten. Saken ble anket. Men da saken skulle opp for lagmannsretten ble mannen frifunnet på bakgrunn av DNA-bevis. Ifølge analysen var hårstrået ikke hans. Statsadvokaten trakk tiltalen, og han ble frifunnet uten ankeforhandling.

I 2004 fikk han 500.000 kroner i erstatning for uberettiget straffeforfølgning.

Tror på nye tekniske bevis

Kriminalforfatter Jørn Lier Horst etterforsket drapet i 1999 og deltok i pågripelsen av siktede den gangen.

Han regner med at det foreligger nye tekniske bevis mot mannen som nå er pågrepet. Siktede er tidligere dømt og frikjent for drapet og saken er derfor svært utfordrende juridisk, mener Horst.