Mann pågrepet etter drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i 1999

LARVIK/OSLO (TV 2): Mannen er siktet for forsettlig drap, sier politiet. Han er tidligere dømt og frikjent for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 38 år gammel mann fra Larvik ble pågrepet onsdag kveld. Han er siktet for forsettlig drap, opplyser politimester Christine Fossen i Vestfold.

Den 16 år gamle drapssaken ble gjenopptatt av politiet i Vestfold i vår. 

DREPT:  Kristin Juel Johannessen (12) ble drept 5. august 1999.  Arkivfoto: PRIVAT/ SCANPIX
DREPT:  Kristin Juel Johannessen (12) ble drept 5. august 1999.  Arkivfoto: PRIVAT/ SCANPIX

– Bakgrunn for pågripelsen er DNA-analyser som knytter den siktede til drapet, sier leder for etterforskning ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø.

Siktede blir fremstilt for varetektsfengsling fredag.

Funnet drept

12 år gamle Kristin Juel Johannessen fra Østre Hedrum ved Larvik ble drept 5. august 1999. Hun var på vei til en venninne på sykkel og ble sist sett klokken 18.40. Faren meldte henne savnet klokken 21.15. Noen timer senere ble jenta funnet kvalt og drept i et skogholt. 

En uke etter drapet ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet, men siktelsen ble frafalt etter at mannen hadde vært siktet i et halvt år.

Dømt og frikjent

I 2001 ble en mann i 20-årene dømt til tolv års fengsel for drapet. Et DNA-bevis knyttet ham til drapet, men før saken kom opp i lagmannsretten, viste nye analyser at håret stammet fra en kvinne. Statsadvokaten trakk tiltalen og mannen ble dermed frifunnet uten ankeforhandling. 

Nå mener politiet at de har DNA-bevis som knytter samme mann til drapet.

– Nye, bedre og mer avanserte analysemetoder har gjort det mulig å innhente en full DNA-profil, sier etterforskningsleder Vittersø.

Politiet vil ikke kommentere hva slags funn det dreier seg om. Ifølge dommen fra 2001 ble det sikret fem hår fra torvlaget på åstedet, og to hår fra innsiden av Kristins trøye.

FUNNSTEDET: Her ble Kristin Juel Johannessen funnet drept i 1999. FOTO: TV 2 / TV 2
FUNNSTEDET: Her ble Kristin Juel Johannessen funnet drept i 1999. FOTO: TV 2 / TV 2

– Han er rolig

Mannens forsvarer Søren Ø. Hellenes sier til TV 2at hans klient forholder seg rolig til pågripelsen.

– Han er veldig rolig i forhold til at han igjen er pågrepet. Han er veldig klar på at han ikke har noe med saken å gjøre, sier Hellenes.

Lettet

Kristins familie er lettet over pågripelsen, men reagerte med vantro da de fikk telefon om pågripelsen onsdag kveld.

– Jeg ble helt tom i hodet og tom i kroppen og vi vet ikke helt om vi skal tro på det. Nå må vi gå litt i oss selv og prøve å forstå dette, sier far Roar Juel Johannessen til TV 2.

Familiens bistandsadvokat John Christian Elden tror det må ligge nye tekniske undersøkelser til grunn for pågripelsen som gjør politiet sikre på en pågripelse så lang tid etter drapet.

Innsatsen til Kristins far er nok en viktig grunn til at saken er gjenåpnet, sier Elden.

– Han har gjennom alle år insistert på at politiet må gjøre ytterlige undersøkelser og det er såvidt vi skjønner foretatt nå, sier Elden til TV 2.