PEKT UT: Pilotene Ridwan Agustin (t.v.) og Tommy Abu Alfatih ble ifølge australsk politi radikalisert. FOTO: FACEBOOK/FAKSIMILE
PEKT UT: Pilotene Ridwan Agustin (t.v.) og Tommy Abu Alfatih ble ifølge australsk politi radikalisert. FOTO: FACEBOOK/FAKSIMILE

Ansatt i AirAsia og Premair:

– Internasjonale piloter ble IS-sympatisører

I en hemmelig rapport advarer australsk politi mot at to indonesiske piloter skal ha blitt radikalisert og nå støtter terrornettverket Islamsk Stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en lekket rapport advarer Australian Federal Police mot at piloter og andre indonesiske ansatte i flyselskaper kan utgjøre en terrortrussel.

Rapporten, som først ble offentliggjort av gravenettstedet Intercept, omtales nå i en rekke australske publikasjoner og nyhetsnettsteder, som Sydney Morning Herald og Brisbane Times.

Ifølge rapporten fra det australske føderale politiet fløy Ridwan Agustin fra 2010 både internasjonale flighter og innenriksruter for det store lavprisselskapet AirAsia Indonesia - og frem til september 2014 dokumenterte han reiser jorden rundt i sosiale medier. 

Så endret noe seg. Augustin ble ifølge australsk etterretning radikalisert og begynte å vise støtte til Islamsk Stat på blant annet Facebook.

«Blant bilder av hvite strender, motorsykkelturer med kolleger dukket støtte for Islamsk stat opp» skriver Intercept.

Agustin ble ifølge politirapporten venner med flere IS-profiler, inkludert indonesiske fremmedkrigere, som dokumenterte sin aktivitet i Syria og Irak på Facebook. Samtidig byttet han sitt online-navn til Ridwan Ahmad Indonesy og ytret ønsker om å slutte seg til kampene i Kobani.

Da rapporten, som du kan lese deler av her, ble offentliggjort i mars i år, opererte Agustin på Facebook under navnet «Hobi Panahan» og oppga at hans bosted var Raqqa i Syria.

I den samme perioden kom en annen indonesisk pilot i søkelyset. Tommy Abu Alfatih, som jobber for flyselskapet Premair, begynte å like Augustins IS-støtte på Facebook. 

I midten av 2014 begynte Alfatihs innlegg på Facebook å handle om muslimers vanskelige situasjon over hele verden, og i desember begynte han ifølge rapporten å poste innlegg som ble betegnet som «pro-IS».

Alfatih, som tidligere kalte seg Tommy Hendratno, sluttet ifølge Preamair i jobben som pilot 1. juni i år, men det er uklart hvor han er nå.

Agustins Facebook-side ble ifølge rapporten slettet i mars 2015.

Ifølge en amerikansk etterretningsrapport om Indonesia har mer enn 300 indonesiske statsborgere reist til Midt-Østen for å delta i terrorvirksomhet.