Solberg: – Grekerne vil bli de store taperne

Innen torsdag kveld må Hellas legge fram en detaljert plan med kutt- og reformkrav for å få nye lån. Hvis ikke partene er enige innen søndag ryker Hellas ut av Eurosamarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) følger spent med på utviklingen i skjebneuka mellom Hellas og EU. 

– Det er for øyeblikket en mangel på retning i det regjeringen i Hellas gjør og på det samarbeidet de har med EU. Det må de finne nå, hvis ikke tror jeg det blir verre i Hellas, sier Solberg. 

Hun hadde trodd på en løsning mye tidligere.

– Jeg trodde på enighet forrige uke da den greske regjeringen gikk fra forhandlingsbordet, for jeg trodde man da hadde en vilje fra EUs side til å strekke seg. Jeg tror det var uheldig at de gikk fra forhandlingsbordet og gjennomførte en folkeavstemning istedet, sier hun. 

Hun er optimistisk, men understreker at det nok er en grense for hvor mye flere av EU-landene er villig til å strekke seg for den greske regjeringen nå.

Frist torsdag

Den greske regjeringen har fått frist på seg til torsdag kveld med å legge fram en detaljert plan med kutt- og reformkrav. Det kan blant annet gjøres ved å heve pensjonsgrensen og ta inn mer skatt.

Blir ikke partene enige til søndag ryker Hellas ut av euroen.

Da den greske statsministeren, Alexis Tsipras, ankom EU-parlamentet onsdag ble møtt med både buing og applaus.

Svært mange parlamentarikere som har sett seg lei på det de kaller falske lovnader fra Hellas kom med kraftsalver fra talerstolen.

– Fritt fall

Spådommene for Hellas er svært usikre dersom de ikke blir enige. 

– Den greske økonomien vil da være i fritt fall. I løpet av to uker regner man med at landet er tomt for drivstoff og importerte matvarer og medisiner. Hellas vil da trenge nødhjelp, sier TV 2s reporter i Brussel, Pål T. Jørgensen. 

– Det er først og fremst veldig viktig for Hellas innbyggere at man nå kommer over i en situasjon hvor man finner frem til løsninger, sier statsministeren. 

Lite konsekvenser for Norge

Solberg er likevel ikke veldig bekymret for innvirkningen situasjonen i Hellas vil få på Norge. 

– Vurderingen av hvor utsatt vi er viser at det er relativt små konsekvenser. Det vil isåfall være mer indirekte konsekvenser, knyttet til EUs vekstkraft og påvirkningen på EU-landene, sier hun.