SYMBOL: Dette bildet viser Giorgos Chatzifotiadis som sitter utenfor banken. Bildet har blitt et symbol på hvordan vanlige grekere lider under gjeldskrisen i landet. FOTO: SAKIS MITROLIDIS /
SYMBOL: Dette bildet viser Giorgos Chatzifotiadis som sitter utenfor banken. Bildet har blitt et symbol på hvordan vanlige grekere lider under gjeldskrisen i landet. FOTO: SAKIS MITROLIDIS /

Bilder av gråtende greker gikk verden rundt – nå får han hjelp fra uventet hold

En australsk forretningsmann vil hjelpe mannen – som viser seg å være en gammel venn av familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene av den greske pensjonisten Giorgos Chatzifotiadis gikk verden rundt lørdag. Pensjonisten ble fotografert da han satt foran en bank, etter flere mislykkede forsøk på å ta ut pensjonen sin. Bildene viser pensjonisten som bryter sammen i tårer. 

Nå får pensjonisten hjelp fra uventet hold. Den australske forretningsmannen James Koufos vil nå fly til Aten for å hjelpe den gråtende mannen. Pensjonisten viste seg nemlig å være en gammel venn av familien, som kommer fra Hellas, ifølge Daily Mail

På Facebook skriver finansmannen at han vil betale grekerens pensjon i minst tolv måneder. Saken er blitt omtalt i en rekke utenlandske medier. 

Har fått frist

Den greske regjeringen har fått frist på seg til torsdag med å legge fram en detaljert plan med kutt- og reformkrav. Blir ikke partene enige til søndag ryker Hellas ut av euroen.

Da den greske statsministeren, Alexis Tsipras, ankom EU-parlamentet onsdag ble møtt med både buing og applaus.

Svært mange parlamentarikere som har sett seg lei på det de kaller falske lovnader fra Hellas kom med kraftsalver fra talerstolen.

Aller lengst gikk Belgias tidligere statsminister, Guy Verhofstadt.

– Jeg er sint på deg fordi du snakker om reformer, men vi ser aldri noe konkret forslag om reformer. Jeg er sint på deg fordi vi går mot Grexit og det er hverken du eller vi som kommer til å måtte betale regningen, den må vanlige folk i Hellas betale, raste han i en sju minutters tirade som minnet mer og mer om en gresk tragedie.

– Du må komme med noe mer konkret. Gjør en slutt på privilegiene til skipsrederne, de militære, den ortodokse kirken, de greske øyene og ikke minst til de politiske partiene som hver dag mottar enorme summer, inkludert ditt eget parti, sa han mens statsminister Tsipras smilte forsiktig.

– Du har et valg. Hvordan vil du bli husket? Som en politisk ulykke som gjorde folket sitt fattigere, eller en ekte revolusjonær reformator? En stor leder som moderniserte sitt land? Vis oss hva du kan. Vis oss at du kan være en ordentlig leder og ikke en falsk profet, smalt det fra Verhofstadt til øredøvende applaus fra salen.

Pål T: – Kalles inkompetente amatører

TV 2s reporter Pål T. Jørgensen sier mange EU-parlamentarikerne betrakter de greske politikerne som inkompetente amatører.

– De har veldig lite troverdighet, inkompetente amatører er et uttrykk som er brukt om dem. Nesten studentpolitikere som vakler frem og tilbake og som ikke vet hva de vil. Hvis de ikke legger frem et konkret detaljert tilbud torsdag, som kan godkjennes av EU, så er grekerne ute av euroen søndag. Uten en avtale stopper tilførselen av penger til Hellas ifølge den europeiske sentralbanken, sier Jørgensen som følger dramaet på nært hold i Brussel.

– Denne gang er det alvor

Han tror den nye fristen søndag er endelig.

– Denne gangen er det alvor. Hvis de ikke kommer frem til en avtale til søndag så er det slutt, da er grekerne ute av euroen. De fikk klar beskjed om at tålmodigheten er slitt ut. Lederen for EU-kommisjonen, Jean Claude Juncker, sa rett ut at EU har klare planer for hva som kommer til å skje dersom Hellas går ut av euroen, og de er ikke redd. De er vel forberedt, sier Jørgensen.